|

Hatanın bedeli 20 milyon lira

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Eyüp Sevimli, Kurban Bayramı'nın Türk deri sektörüne büyük bir hareketlilik kazandırdığını belirterek, "Kurbanda yanlış yüzme tekniği sonucu deride oluşan delikler ya da zamanında tuzlamama nedeniyle bu ekonomide 20 milyon liralık bir kayıp oluşuyor." dedi.

Yeni Şafak
12:23 - 30/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 12:27 - 30/08/2017 Çarşamba
AA
Kurban derisini doğru yüzmek ve onu uygun zamanda tuzlamak gerekiyor. Yoksa bunun ekonomik kaybı büyük oluyor.
Kurban derisini doğru yüzmek ve onu uygun zamanda tuzlamak gerekiyor. Yoksa bunun ekonomik kaybı büyük oluyor.
Kurban bayramları
nın sektöre büyük bir canlılık getirdiğine dikkati çeken Sevimli, deri sanayisi için Kurban Bayramı'nın tam anlamıyla bir bayram olduğunu, sektörün bu dönemde ihtiyacı olan ham maddeyi bol ve uygun maliyetli bulabildiğini ifade etti.
Sevimli, her sene Türkiye'de ortalama 900 bini büyükbaş,
2,5 milyonu küçükbaş olmak üzere yaklaşık 3,5 milyon hayvanın kurbanlık
olarak kesildiğine işaret ederek,
"Kurban Bayramı, her sene sektöre ortalama 100 milyon liralık bir canlılık getiriyor. Ancak yanlış yüzme tekniği sonucu deride oluşan delikler ya da zamanında tuzlamama nedeniyle bu ekonomide 20 milyon liralık bir kayıp oluşuyor. Üzerinde çok fazla delik olan ya da bozulmuş deriler sanayide kullanılamıyor. Bu da ülke ekonomisinde kayba yol açıyor."
dedi.

Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar Kurban Bayramı'nda çıkan derilerde yanlış yüzmeden kaynaklı kaybın yüzde 50 civarında olduğunu, bunun son yıllardaki tesisleşme ve bilinçlenmeyle yüzde 20 civarına düştüğüne dikkati çeken Sevimli, şunları kaydetti:

  • Deri sektörünün ham madde ithalatı da yaptığını vurgulayan Sevimli, "Kurbanlarını kesenler nasıl özenle ibadetini yerini getiriyorsa aynı zamanda derisine de özen göstererek ülkesinin ekonomisini düşünmesi lazım. Çünkü bir ekonomik değer taşıyor bu deriler. Oluşan 100 milyon liralık bir pazarda, 20 milyonluk bir kayıp bu nedenlerle oluşuyorsa, düzgün yüzülmüş ve doğru işlenmiş bir deri, birinci kalite olacaktır ve 20 milyonluk bir kaybın önüne geçilecektir." ifadelerini kullandı.
#Kurban derisi
#Sanayi
#Deri
7 yıl önce