|

Hep birlikte kazanalım

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından bu yıl 17’ncisi gerçekleştirilen MÜSİAD EXPO, kapılarını açtı. Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yabancı yatırımcılara “Ülkemizde üretin ve hep birlikte kazanalım” diye seslendi.

Mesude Demirhan
04:00 - 22/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:32 - 22/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından CNR Expo’da bu yıl 17’ncisi gerçekleştirilen MÜSİAD EXPO açılış programına katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından CNR Expo’da bu yıl 17’ncisi gerçekleştirilen MÜSİAD EXPO açılış programına katıldı.

Bu yıl 17’ncisi düzenlenen MÜSİAD EXPO fuarı, 140 ülkeden 8 binin üzerinde yabancı katılımcıya kapılarını açtı. Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, dünyanın dört bir yanından gelen yabancı yatırımcılara işbirliği çağrısında bulundu. Varank, kazan-kazan mesajı vererek, “Ülkemizde üretin ve hep birlikte kazanalım” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından bu yıl 17’ncisi gerçekleştirilen MÜSİAD EXPO, başladı. Etkinliğe bu yıl 140 farklı ülkeden, 8 binin üzerinde yabancı katılımcı geldi. Önceki yıllara göre katılımcı sayısı altı kat artan fuara ilgili büyük. 24 Kasım’a kadar sürecek olan organizasyon ile ticari ortaklıklar ve yatırım iş birliklerinin kurulması hedefleniyor.

Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sanayinin daha da güçlenmesine verdikleri önemin altını çizdi. Varank bu kapsamda, sanayi sektöründe rekabeti artırmak, üretimde yapısal dönüşümü gerçekleştirmek, yerlileşme ve markalaşmayı sağlamak, ithalata bağımlılığı azaltmak, stratejik ürünlere teşvik vermek gibi amaçlarla hayata geçirdikleri faaliyetlerden bahsetti. Türkiye’de yatırım yapan ve üreten her firmanın Türk firmalarından farksız olduğunu vurgulayan Varank, salondaki yabancı misafirlere hitaben şu çağrıda bulundu: “İş ortaklarınızı bulun, oldukça cazip teşvik sistemimizden faydalanın, ülkemizde üretin ve hep birlikte kazanalım.”

‘YATIRIMCI DOSTUYUZ’

Bakan Varank, dünya ekonomisinde korumacılığın hız kazandığı bir dönemde, bu politikanın çok kıymetli bir cazibe unsuru olduğunu belirterek, yatırımcı dostu bir ortam sağlamanın hükümetin en temel öncelikleri arasında olduğunu söyledi. Varank, bürokrasinin azaldığını, yatırımcıların hayatlarını kolaylaştırdıklarını bildirdi. Uyguladıkları istikrarlı politikalar sayesinde 16 yılda 201 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırıma ev sahipliği yaptıkları bilgisini veren Varank, “Yüksek katma değerli ve nitelikli istihdam oluşturan uzun vadeli yatırımları ülkemize çekmeye yönelik politikalarımız önümüzdeki dönemde de devam edecek” dedi.

ÜRETENE KAPI AÇIK

Türkiye’yi yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline getirmek adına hayata geçirilen teşvik sistemi ve Proje Bazlı Destek programından bahseden Varank, dışa bağımlılığı azaltan, teknolojik dönüşüme katkı sunan ve katma değeri yüksek yatırımları proje bazlı olarak desteklediklerini söyledi. Organize sanayi bölgelerindeki yatırımları, üretimi ve istihdamı artırmak için önemli düzenlemeler yaptıklarını dile getiren Varank, büyük ölçekli projeler için endüstri bölgeleri kurmaya başladıklarını anlattı. Varank, “Önümüzdeki dönemde yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerin üretileceği endüstri bölgeleri kurulmasına yönelik faaliyetlerimiz devam edecek. Siz değerli iş insanlarımızın ülkemizdeki tüm bu mekanizmalardan en iyi şekilde faydalanmasını arzu ediyoruz. Bakanlığımın kapıları katma değer üreten ve istihdam sağlayan herkese sonuna kadar açık” mesajını verdi.

Türkiye’deki yatırımcıya iş daveti

Türkiye ile sağlam ilişkileri olduğundan bahseden Uganda Kamu Hizmetleri Bakanı Wilson Muruli Mukasa, “Bunlar devam edecek. Biz 2016’da Türkiye Devlet Başkanı’nın ziyaretinden onur duymuştuk” dedi. Türk halkının her iş kolunda yapacağı yatırımlara hazır olduklarını vurgulayan Mukasa, “Uganda 40 milyon eğitimli nüfusa sahip güvenli bir Afrika ülkesi. Tarımdan, madenciliğe, üretimden endüstriye, turizmden alt yapıya ve sağlığa pek çok alanda yatırımlara açık olarak Türk yatırımcıları, sanayicileri ve eğitimcileri Uganda’ya davet ediyoruz” diye konuştu.


Sudan’dan destek

Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı İbrahim Al-Senoussi, Türkiye ve Sudan arasındaki ilişkilerin giderek geliştiğini belirtti. Al-Senoussi, “Milyonlarla ifade edilebilecek hayvancılık servetimiz var. Bunlar ihraç edilmeyi bekliyor. Bizler Türkiye’yi destekliyoruz. Aynı zamanda milyonlarca Suriyeliye kapısını açmasından dolayı takdir ediyoruz” dedi.

  • Fuara ilgi 6 kat arttı
  • MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, 17. MÜSİAD EXPO’nun fikir ve hedeflerini hayata geçirmek isteyen yerli ve yabancı iş insanlarını bir iş platformunda bir araya getireceğini ifade ederek, Türkiye’nin ticari hacmini artırmayı hedeflediklerini söyledi. Bu yılki MÜSİAD EXPO’ya katılımın, geçen yıllara oranla 6 kat artış gösterdiğini aktaran Kaan, yabancı yatırımcıların dağılımı açısından da çeşitliliğin arttığını belirtti. Kaan, şöyle devam etti: “Aralarında Almanya, Fransa, Hollanda gibi AB ülkeleri olduğu kadar, Çin, Malezya, Hindistan, Pakistan gibi Asya ülkeleri ile, Birleşik Arap Emirlikleri ve Nijerya, Kenya, Sudan gibi Afrika’nın bulunduğu 100 kadar farklı ülkeden katılımcıların ile dünya ticaretine yaptığımız çağrı çok açıktır beraber büyüyelim, beraber kazanalım.”
  • FAİZSİZ KREDİ HAMLESİ
  • MÜSİAD Başkanı Kaan, yaygın katılımlı ve çok ortaklı yapısıyla faizsiz finansman sağlayarak Türk tarımına katkı sunacak olan Biyogaz Organik ve Organomineral Gübre Tesisleri üzerine yaptıkları çalışmalardan da bahsetti. Kaan, şunları söyledi: "Altaca Enerji partnerlerliğinde gerçekleştirilmesi hedeflenen proje kapsamında, 81 ilde 81 Biyogaz+Organik Gübre Tesisi kurulması hedeflenmektedir. Yatırımcı olarak yatırım bölgesinde ‘yerel MÜSİAD üyelerinin’ projeyi desteklemesi öngörülmektedir. Proje, kar/zarar ve katılım bankalarının ortaklığı üzerinden finanse edilecektir. Proje 128 milyon dolarlık doğal gaz ithalatının ve 400 milyon dolarlık kimyasal gübre ithalatının önüne geçecek, 5 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacaktır."
#Mustafa Varank
#MÜSİAD EXPO fuarı
#Abdurrahman Kaan
5 yıl önce