|

Hızlının da hızlısı

İstanbul-Ankara arası yolculuğu 1.5 saata indirecek çok yüksek hızlı tren hattı geliyor. ‘Demiryolu otobanı’ niteliğindeki hattın uzunluğu 414 kilometre olacak. Ankara Sincan’dan istanbul Halkalı’ya kadar uzanacak yüksek teknoloji gerektiren hattın yaklaşık 5 milyar dolara mal olacağı ifade ediliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/10/2015 Cuma
Güncelleme: 20:19 - 29/10/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Ankara-İstanbul arasını 1.5 saate düşürecek dünyanın en hızlı tren akslarından biri olacak “Sürat Hızlı Tren Projesi”nin detaylarına Yeni Şafak ulaştı. AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer verilen proje Türkiye'de ulaşım alanında yeni bir kapıyı aralıyor. Ankara merkezden başlacak olan 414 kilmetrelik hattın son durağı İstanbul Halkalı olacak.



NERELERDEN GEÇECEK?


Ayaş, Çayırhan, Esenboğa Havalimanı, Çayırhan üzerinden Mudurnu Vadisi'ne doğru uzanacak yüksek hızlı tren projesi, Adapazarı'nın kuzeyinden Kocaeli ve İstanbul'a doğru uzanacak. Kocaeli'nden itibaren Kuzey Marmara Otoyolu güzergahını takip edecek olan yüksek hızlı tren, 3. Köprüsü üzerindeki raylı sistemi kullanarak İstanbul Boğazı'nı aşacak. Arnavutköy, Üçüncü Havalimanı, Başakşehir, Küçükçekmece ilçelerinden geçek olan Yüksek Hızlı Tren'in son durağı Halkalı olacak.



FİZİBİLİTESİ TAMAMLANDI


Çift Hat-Elektrikli-Sinyalizasyon sistemiyle hizmet verecek proje için fizibilite çalışmaları tamamlandı. Bu proje; diğer YHT hatlarından çok daha hızlı olacak. Şu anda hizmet veren Ankara-Eskişehir-İstanbul güzergahlarındaki yüksek hızlı trenlerin maksimum hızı saatte 250 kilometre. Sürat Hızlı Tren projesindeki hız saatte 350 kilometreye ulaşacak. Bu proje; Türkiye'yi yüksek hızlı tren liginde en üstlere taşıyacak.



ZEMİN HIZA GÖRE AYARLANACAK


Ulaştırma Bakanlığı Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nün 2011'in ikinci yarısında çalışmalarına başladığı hattın proje çalışmalarının tamamlandığı öğrenildi. Ankara(Sincan-Çayırhan) -İstanbul (Halkalı) arasında alternatifli güzergah çalışmaları ile onaylanan hat için harita ve zemin etütleriyle ÇED çalışmaları bitti. İlgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak güzergahın gerekli yerlerinde revizyonlar yapıldı.



Demiryolu Otobanı gibi


Projenin Yap-İşlet-Devret modeliyle hayata geçirilecek proje, yüksek teknoloji yatırımı yapmayı gerektiriyor. 5 milyar dolar civarında bir yatırımla inşa edileceği tahmin edilen proje hayatı geçtiğinde İstanbul ile Ankara arası yolculuk; demiryolu otobanı niteliğindeki bu hat ile 1,5 saate inmiş olacak.



Kapıkule ile entegre


Projenin bir diğer önemli özelliği ise Edirne'deki Kapıkule Sınır Kapısı'na kadar uzanan demiryolu projesiyel entegre edilecek olması. Devlet Demiryolu Genel Müdürlüğü; projenin İstanbul Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi'ne entegre etti.


#Ankara-İstanbul arası
#Alt Yapı Yatırımları
#Demiryolu otobanı
#hızlı tren
#Yap-İşlet-Devret
8 yıl önce