|

İhracat hız kesmiyor

Eylül ayı ihracat rakamlarını açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,9 artışla 11 milyar 337 milyon dolar oldu. Dış satımın lider sektörleri otomotiv, hazır giyim ve kimyevi maddeler olurken, aralarında Almanya ve ABD’nin de olduğu en büyük beş pazara ihracatımız da arttı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:41 - 2/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​İhracat hız kesmiyor
​İhracat hız kesmiyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Eylül ayı ihracat rakamlarına göre, geçen ay ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,9 artışla 11 milyar 337 milyon dolar oldu. Bu yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6 artışla 114 milyar 661 milyon dolar olan ihracat, son 12 aylık dönemde de bir önceki yıla göre yüzde 9 artışla 153 milyar 24 milyon dolara ulaştı. Türkiye’nin miktar bazında ihracatı da yüzde 2,1 artarak 8,6 milyon ton olurken, ilk dokuz ayda yüzde 11,7 artış gösterdi. İhracatın lider sektörleri sırasıyla otomotiv, hazır giyim ve kimyevi maddeler olurken, aralarında Almanya ve ABD’nin de olduğu en büyük beş pazara ihracat arttı.

IRAK’TA 8 AYDA
YÜZDE 25 ARTIŞ

Ekonomi Bakanlığı ve TİM Türkiye’nin Eylül ayı ihracat rakamları, Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB), bulunan AGT Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasına ait fabrikada düzenlenen törenle açıklandı. Törene katılan Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, “İhracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6’lık bir artış olması memnuniyet verici. 2013’deki Gezi olayları ile başlayan ve sonrasındaki terör saldırılarına karşı direnen ekonomimizin toparlandığını görüyoruz” dedi. TİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, Irak’a yapılan ihracatta dikkat çekerek, bu ülkeye yılın 8 ayında yüzde 25 artış olduğunu söyledi.

‘OVP HEDEFİNİ
YAKALACAĞIZ’

“OVP’de açıklanan bu yılki 156,5 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacağımızdan emin, aşacağımızdan umutluyuz” diyen Büyükekşi, Eylül ayında ihracata parite etkisinin pozitif yönlü olarak 234 milyon dolar olduğunu belirtti. Özellikle Euro/Dolar paritesinin geçen seneye göre daha yüksek olmasının etkili olduğunu söyleyen Büyükekşi, “Ancak yıl genelinde durum tam tersi. Hesaplamalarımıza göre yıl başından bu yana parite, ihracatımızda 1,8 milyar dolarlık negatif bir etki yarattı. Yıl genelindeki olumsuz etkinin temel sebebi ise Dolar/TL kurunun geçen seneye göre yüksek olması oldu” dedi. 

#Türkiye
#ABD
#Almanya
#Antalya
6 yıl önce