|

İhraçlarla sektörü fonlayacak

Emlak Katılım Bankası bu yıl 1 milyar liralık sukuk, 2-3 milyar liralık sermaye piyasası ihracı yapacak. Sektör için sürdürülebilir finansman modelleri oluşturacaklarını belirten Genel Müdür Deniz Aksu, “Güçlüklere omuz veren bir mekanizma ile geliyoruz. Yıl sonu bilanço beklentimiz 5 milyar lira” dedi.

Mine Açar
04:00 - 27/03/2019 Çarşamba
Güncelleme: 00:45 - 27/03/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Emlak Katılım Bankası
Emlak Katılım Bankası

İnşaat sektörünün en büyük sorunu haline gelen kaynak ihtiyacına Emlak Katılım Bankası ile çözüm üretilecek. Sektör için sürdürülebilir finansman modelleri oluşturacaklarını belirten Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Deniz Aksu, bu yıl içinde 2-3 milyar liralık sermaye piyasası ihracı yapmayı, yıl sonunda aralık ayı gibi 1 milyar liralık sukuk ihracı gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.


YENİ VİZYON

Gayrimenkul piyasasında piyasa yapıcı kurum olmayı hedeflediklerini ve kentsel dönüşüme finansal çözümler sunacaklarını belirten Aksu, “Türkiye Emlak Katılım Bankası, geçmişte Ataşehir, Bahçeşehir, Ataköy gibi Türkiye standartlarının üzerinde şehirleşme projelerini finanse etti.

Yeni vizyonumuzda bu sistemi Türkiye’de oturtmak ve kamunun hizmetine sunmak bulunuyor. Biz bunu gerçekleştireceğiz. Yapı malzemeleri üreticileri ve kullanıcılarından oluşan inşaat sektörünü en iyi noktaya taşıyacak finansal çözümleri sunan bir banka olmayı hedefliyoruz. Kısa vadeli değil uzun vadeli kazanımları hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

İNŞAAT YAPMAYACAK

İnsanların barınma ihtiyacının çok kutsal olduğunu ve bu ihtiyaca hizmet edeceklerini belirten Aksu, projelere finansaş ortak olabileceklerini söyledi.

İŞİMİZ BANKACILIK

Akşu, “Fakat biz bir bankayız, ev, inşaat yapmayacağız. Bu noktada temel fonksiyonumuz, inşaatı yapana güçlü bir finansal iş ortaklığı ile yol arkadaşı olmak. Hem reel sektöre hem finans sektörüne destek olmak için piyasaya girdik. Kısa vadede değil, uzun vadede vatanımızın ve milletimizin faydasına olacak işlere odaklanacağız. Odaklanacağımız finansal çözümleri dört temel konuda özetleyebiliriz. Birincisi yapı malzemeleri üretici ve kullanıcıları ile yerel endüstriyel üretimin sürdürülebilir finansmana erişimi. İkincisi mevcut emlak stoklarının doğru fiyatlanması için varlığa dayalı finansman modelleri. Üçüncüsü ihtiyaca uygun finansal çözümler ve sonuncusu tüm kentsel dönüşüm çeşitlerinin fonlanması” diye konuştu.

Aksu, gayrimenkul sektöründe kreditörlere teminat olarak verilebilecek stok bulunmadığını, bunların daha önceki kreditörler tarafından teminat olarak alındığını da söyledi. Aksu, EmlakBank'ın Ataşehir'deki yeni genel müdürlük binasında gazetecilerle bir araya geldi. Bankanın 1926'da Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla kurulduğunu anımsatan Aksu konuşmasını şöyle sürdürdü:

15 ŞUBE 426 PERSONEL

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk 100 günlük Eylem Planı çerçevesinde tekrar yapılandırılan ve katılım bankası olması kararı alınan EmlakBank, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan faaliyet iznini 27 Şubat 2019'da aldı. Bütün entegrasyon süreçlerini hızlıca tamamladık ve 21 Mart'ta merkez şubesi ile hizmet vermeye başladık. Faaliyete geçiş tarihi ile birlikte, bankacılık hizmetlerimizi, internet ve mobil şubemizi, fon toplama ve fon kullandırma ürünlerimizi hizmete hazır hale getirdik. Şu an 145 personelle hizmet veriyoruz. 5 şube için kira sözleşmesi imzaladık. Yıl sonu hedefimiz, Türkiye’nin 7 bölgesinde 15 şubeye ulaşmak. Personel sayısı da 426’ya çıkacak.”

TAPUDA İŞBİRLİĞİ

Aksu, genel müdürlük binasında merkez şubenin yanı sıra Ataşehir, Kadıköy ve Ümraniye İlçe Tapu Müdürlüklerinin de yer alacağını söyledi. Bir yılda alınıp satılan emlak değerinin 2,7 trilyon lira olduğuna dikkati çeken Aksu, EmlakBank olarak tapu müdürlükleri ile daha sıkı iş birliğinde çalışarak bu alanlara sirayet etmek istediklerini dile getirdi. “Tedarik Zinciri Finansman Modeli”, “Uzun Vadeli TL Piyasası”, “Varlıkların Yönetimi”, “Alım Haklarına Dayanan Kira Sertifikası”, “Gayrimenkul Yatırım Fonu”, “İpotek Sertifikası”, “Yabancıya Satış için Yeni Bir Model”, “Yapı Tasarrufu Sandığı Sistemi”, “Kira Kayıt Sistemi” gibi çözümler de bankanın hizmet vereceği diğer alanlar olarak sıralandı. Aksu, yabancılara konut satışında da yeni bir model üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

  • Yabancı firmaları yatırıma özendirecek
  • Banka tedarik zinciri modelinde yapacağı anlaşmalarla yabancı şirketlerin Türkiye’de üretim yapmasına da aracılık edecek. Bunun için iki Alman firmasıyla iyi niyet anlaşması imzaladıklarını belirten Aksu, “Şu anda iki tane Alman firması ile Memorandum of Understanding (MoU - İyi Niyet Anlaşması) imzaladık. Bu iki firmanın Türkiye gelmesi için anlaşmaya vardık. Anlaşmaya vardığımız bu asansör ve yürüyen merdiven şirketleri kendileri direkt olarak Türkiye’ye gelecek. Onlar metroya satış yapacaklar. Biz onların satışlarını fonlayacağız. Biz onlara ödeme garantisi sunacağız” bilgisini verdi.
  • Yurt dışında şubeleşecek
  • Deniz Aksu, yurt dışı hedeflerine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Aksu, “Brexit ile birlikte Londra’da olan Takas Merkezi’nin ya Paris ya da Frankfurt’a geçmesi düşünülüyor. Dış şubeleşmede hedeflerimiz var. Bu konuda Takas Merkezi’nin nerede olduğu çok önemli. Ya Paris ya da Frankfurt’ta olacağız. Bir yıl içinde bizim yönettiğimiz ve bize hizmet edecek iştirakimiz olacak bir finansal kuruluş kurmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.
#Deniz Aksu
#​Emlak Katılım Bankası
5 yıl önce