|

İlk çeyreğin gelir rekoru

Turkcell, tarihinin en yüksek birinci çeyrek gelirine imza attı. Yılın ilk üç ayında elde edilen 3 milyar TL’lik gelirin itici gücü, Turkcell Türkiye’nin performansı oldu. Yüzde 10 ile çift haneli büyüme kaydeden Turkcell, tüm faaliyetlerini ‘Turkcell Türkiye’ ve ‘Turkcell Uluslararası’ olmak üzere iki ayrı çatı altında topladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/05/2015 Cuma
Güncelleme: 20:52 - 30/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Turkcell Grubu, 2015 yılının birinci çeyreğinde, ilk çeyrek bazında rekor seviyede gelir elde etti. Konsolide bazda gelirini yüzde 4,3 büyümeyle 2 milyar 978 milyon TL'ye çıkaran Turkcell'in; faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) yüzde 4,5 artışla 927 milyon TL'ye yükseldi. Şirketin konsolide FVÖK'ü ise yüzde 9,2 artarak 533 milyon TL'ye çıktı.



KUR FARKI DIŞ KÂRI EMDİ


Uluslararası iştiraklerin bulunduğu ülkelerdeki para birimlerinin değer kaybından etkilenen grup net karı, 141 milyon TL olarak gerçekleşti. Önceki yılın aynı dönemine göre gelirlerde yüzde 10'luk çift haneli büyüme rakamlarına ulaşan Turkcell Türkiye, 2 milyar 711 milyon TL gelirle Turkcell Grubu'nun rekor 1. çeyrek gelirinde en büyük payı aldı.



UKRAYNA'DA BÜYÜMEYE DEVAM


Turkcell Grubu'nun finansal sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, yılın ilk çeyreğinde güçlü bir performans sergilediklerini ve önemli gelişmelere tanıklık ettiklerini vurguladı. Terzioğlu, “Ukrayna'daki iştirakimiz Astelit ile ülkenin en elverişli 3G frekansını kazanarak ülkeye olan inancımızı gösterdik. Astelit, gelir pazar payını 3 yılda yüzde 4 artırarak ve bu çeyrekte yerel para birimi bazında yüzde 18 gelir artışı sağlayarak önemli bir büyüme momentumu yakaladı. Bu momentumu 3G hizmetleriyle güçlenerek devam ettireceğine inanıyoruz” dedi.



HEDEF YÜZDE 6-9 BÜYÜMEK


2015 için koyulan büyüme hedeflerini de teyit eden Terzioğlu, “2015 yılı birinci çeyreğinin beklentilerimiz doğrultusunda gerçekleşmesiyle açıkladığımız gelir büyümesi hedefimizi yüzde 6-9 aralığında yineliyoruz. FAVÖK kar marjımızı ise yüzde 31- 32 aralığında hedefliyoruz” dedi.



VERİ GELİRİNİ % 46 BÜYÜTTÜ


Turkcell Grubu şirketlerinin büyümesinde en önemli etken, mobil ve sabit internete olan talebin veri gelirlerine yansıması oldu. Veri gelirleri yüzde 46 artış göstererek 826 milyon TL'ye ulaştı. Yeni nesil televizyon deneyimi sunan Turkcell TV+ servisinin abone sayısı 170 bini buldu. BİP uygulamasını tercih edenlerin sayısı yarım milyonu geçti. Turkcell Müzik ise, 1 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Turkcell'in tüm servislerinin toplam geliri geçen yılın aynı dönemine göre % 29 arttı. Veri gelirlerinin artması ve mobil servislerin kullanıcıya ulaşımında, Turkcell şebekesindeki akıllı telefon penetrasyonunun yüzde 42'ye çıkması önemli rol oynadı.



İKİ EVDEN BİRİNE FİBER GÖTÜRDÜ


Turkcell Türkiye, 2015'in birinci çeyreğinde eve kadar fiberde (FTTH) başarısını artırarak sürdürdü. Fiber ve ADSL aboneliklerinde toplam müşteri sayısını 1,3 milyona taşıyan Turkcell Türkiye, FTTH abone sayısını 776 bine çıkardı. Çeyrek bazında 313 bin artış gösteren faturalı mobil abone sayısı 15,5 milyona ve toplam mobil abone bazının yüzde 45,3'üne ulaştı. Turkcell Türkiye'nin ilk çeyrek sonu itibariyle toplam mobil abone sayısı ise 34,3 milyon oldu.



Yeni oluşumla küresel oyuncu olma yolunda


Turkcell'in yeni yapılanmasını da açıklayan Genel Müdür Kaan Terzioğlu; 20 yıllık tarihinde birçok ilke ve önemli başarılara imza atan Turkcell'i entegre iletişim ve teknoloji hizmetleri sunan küresel bir şirket olarak konumlandırdıklarını ve işlere bütüncül bir anlayışla baktıklarını söyledi. Terzioğlu, “Bu kapsamda telekomünikasyon sektöründeki tüm faaliyetlerimizi 'Turkcell Türkiye' ve 'Turkcell Uluslararası' olmak üzere iki ana gruba ayırdık. İşlerimizi bireysel, kurumsal ve toptan olmak üzere üç ana segmentte yöneteceğiz” dedi.



BİREYE DE YENİLİKÇİ SEGMENT


Kurumsal müşterilere sundukları yenilikçi yaklaşımı, bireysel segmente de taşıdıklarını anlatan Terzioğlu, şunları kaydetti: “Geniş, yaratıcı ürün ve servis portföyümüz, güçlü finansal yapımız ve takım çalışmamızı, bütünsel olarak yönettiğimiz mobil ve fiber şebeke altyapımız ile destekliyoruz. Mobil ve sabit yakınsama tekliflerimiz ile de müşteri bağlılığını, rekabet gücümüzü ve operasyonel verimliliğimizi artırarak sürdürülebilir büyüme hedefliyoruz.”



'4G mi 5G mi?' tartışması sağlıklı ve lazım


Türkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, sunumunun ardından soruları da cevaplandırdı. Terzioğlu, “4G mi, 5G mi” konusunda yoğunlaşan sorulara cevap verirken, hizmet sunan bir şirket oldukları için bu tartışmaya dahil olmak istemedikleri izlenimi verdi. Konunun hizmet veren tarafında olduklarını vurgulayan Terzioğlu, bu konunun sorgulanmasını 'faydalı ve sağlıklı bir yöntem' olarak gördüğünü ifade etti. Doğrunun zamanı yok” diyen Terzioğlu, belirsiz noktaların biran önce ortadan kaldırılmasını istediklerini kaydetti.



4G'YE DE 5G'YE DE HAZIRIZ


Her akıllı tüccarın yapacağı sorgulama işini Türkiye'nin de yapmasının normal olduğunu anlatan Terzioğlu, “Bu sağlıklı diyaloğun devam etmesi iyidir. Biz hizmet şirketiyiz. Yerli veya yabancı teknoloji bizim için fark etmez. Hangisi olursa olsun 4G veya 5G'yi en iyi şekilde işletmeye hazırız 4G ihalesi yarın olacakmış gibi hazırız. 5G'ye de yarın olacakmış gibi katma değer sunmaya hazırız” dedi. 4G veya 5G ile bir an önce hizmet etmeyi heyecanla beklediklerini belirten Terzioğlu, ihalenin yapılması durumunda başlattıkları yatırımları ilerletmenin mümkün olacağını kaydetti.


#Turkcell Uluslararası
#5g
#Turkcell
9 yıl önce