|

İsrail'i Kayserili uyutuyor

İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu ticaret ataşesi Arie Cal, İsrail'de yatak pazarının büyük kısmını Kayserili yatak firmalarının kontrol ettiğini söyledi. İsrail de Türkiye'de POS pazarını elinde tutuyor

Yeni Şafak
01:00 - 28/01/2006 Cumartesi
Güncelleme: 12:13 - 4/07/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu ticaret ateşesi Arie Cal, İsrail'de yatak pazarının yüzde yüze yakın kısmını Kayseri'li yatak firmalarının kontrol ettiğini söyledi. Gazetemize İsrail-Türkiye ekonomik ilişkilerini değerlendiren Cal, İsrail ekonomisinin geleneksel sanayi üretiminden çekildiğini belirterek İsrail'in yatak ve kuru meyve ihtiyacının yüzde yüze yakınını, tekstilin de büyük bir bölümünü Türkiye'den karşıladığını bidirdi. Geçtiğimiz yıl Türkiye'ye yaklaşık 400 bin İsrail'li turist geldiğini, buna karşılık Türkiye'den İsrail'e sadece 6 bin kişi gittiğini belirten Cal, bu kadar az kişinin gitmesinde İsrail'in gümrüklerde ve vize konusunda tutunduğu katı tavırın rolü olduğunu kabul etti. 2005 yılında Türkiye-İsrail ticaret hacminin askeri alışveriş hariç sivil olarak 2.5 milyar dolara ulaştığını bildiren Arie Cal, bunun 800 milyon dolarının İsrail'in ihracatından 1.6 milyar dolarının ise Türkiye'nin ihracatından oluştuğunu, yani Türkiye'nin 2 kat dış ticaret fazlası verdiğini kaydetti. Cal, bu rakamların her yıl düzenli olarak yüzde 20 artış gösterdiğini ancak karşılıklı ticaretin yine de yetersiz olduğunu belirtti.Cal, Zorlu Grubu'nun İsrail'de 200 milyon dolarlık enerji yatırımı yaptığını, Ofer kardeşlerin de Türkiye'de Tüpraş'ın yüzde 14'ünü aldığını ve Galataport ihalesini kazandığını hatırlattı.

POS PAZARI İSRAİL'İN ELİNDE

İsrail Ticaret Ateşesi Arie Cal, Türkiye'de kredi kartıyla alışveriş yapmak için kullanılan POS cihazlarının yüzde 70'inin İsrail'li Lipman Engineering firmasından üretildiğini söyledi. Lipman'ın Türkiye'de POS üretimi için birkaç ay önce İzmir'de üretim tesisi kurduğunu dile getiren Cal, buradan İsrail'e ve Hindistan'a POS cihazı ihracatı yapacağını bildirdi. Türkiye'de 1997 yılından beri faaliyet gösteren Lipman şirketi NASDAQ ve Tel Aviv borsalarında da işlem görüyor. Şirket, Türkiye'de bankaların mağazalara kurduğu POS cihazı pazarında lider konumda bulunuyor.

Filistinli'nin konteynırı boşaltılıyor

İsrail Ticari Ateşesi Arie Cal, ithalat yapmak isteyen Filistin'li işadamlarının İsrail gümrüklerinde mal çekme sırasında güçlükler yaşadığının doğru olduğunu ifade etti. Cal, ancak Filistin'li işadamlarının İsrail gümrüğüne getirdiği konteynerdaki tüm malların güvenlik nedeniyle tek tek boşaltıldığını söyledi.

  • / İSTANBUL


  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    18 yıl önce