|

Kaçak yakıtta kritik düzenleme

2017-2018 yılları arasında yapılan denetimlerde piyasa değeri 500 milyon lira olan 100 bin ton kaçak akaryakıt ele geçirilmesinin ardından kritik bir düzenlemeye gidildi. Yapılan operasyonlarda ele geçirile kaçak akaryakıt, numune analiz raporu ile birlikte rafinericiye teslim edilecek.

09:51 - 28/02/2020 Cuma
Güncelleme: 09:52 - 28/02/2020 Cuma
AA
Foto/arşiv
Foto/arşiv

Kaçak akaryakıtın rafinericiler tarafından teslim alınması, bertaraf edilmesi ve enerji geri kazanım amacıyla kullanılmasına ilişkin işlemler düzenlendi.

Ticaret Bakanlığı'nın "5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Göre El Konulan Akaryakıtın Teslimi, Muhafazası, Tasfiyesi ve Yapılan Masraflara İlişkin Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • Buna göre, yönetmelik kapsamındaki kaçak akaryakıt, numune analiz raporu ile birlikte rafinericiye teslim edilecek.

RAFİNERİYE SATILACAK

Rafinericiler, numune analiz sonuçları teknik düzenlemelere uygun olmayan kaçak akaryakıtın, belirlenen kriterlerin üzerinde yabancı madde içerip içermediğini ve rafineri üretim süreçlerine zarar verip vermeyeceğini tespit etmeye yönelik analizleri, uluslararası kabul görmüş deney yöntemlerine göre yapacak veya yaptıracak.

Analiz giderleri rafinericiler tarafından karşılanacak. Analiz sonucunda, üretim süreçlerine zarar vermeyeceği kanıtlanan kaçak akaryakıtı rafinericiler teslim alacak.

ZARARLI OLAN BERTARAF EDİLECEK

Yapılan veya yaptırılan analiz sonucu rafineri üretim süreçlerine zarar vereceği kanıtlanan kaçak akaryakıt, akredite laboratuvarın analiz raporuyla birlikte bertaraf ve/veya enerji geri kazanımı amacıyla Geçici Faaliyet Belgesi ve/veya Çevre Lisansı almış olan atık yakma ve beraber yakma tesislerinde bertaraf ettirilmek üzere il özel idarelerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il müdürlüklerine gönderilecek.

  • Söz konusu kurumlar, bu kapsamdaki akaryakıtın atığa dönüşmesi ile bu atığa ait beyan işleminden ve atığın mevzuata uygun şekilde geri kazanım/bertaraf tesisine gönderilmesinden sorumlu olacak.
#kaçak akaryakıt
#Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu
#Resmi Gazete
#Ticaret Bakanlığı
4 yıl önce