|

Kameralara siber saldırı

500 bini aşkın bilgisayarı etkileyen WannaCry ve Petya siber saldırılarının ardından şimdi de harddisk depolama sistemleri hedef alınıyor. Türkiye’de şu an itibarıyla güvenlik kameralarının yüzde 40’ının hasarlı olduğu tespit edildi. Çökertilen cihazların Doğu illeri ve büyükşehirlerde ağırlıkta olması ise dikkat çekiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/07/2017 Pazar
Güncelleme: 09:21 - 2/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
Uzaktan erişilebilen kamera sistemlerine saldırılar yaygınlaşıyor.
Uzaktan erişilebilen kamera sistemlerine saldırılar yaygınlaşıyor.

150’ye yakın ülkede devlet kurumları ve dev şirketler dahil 500 binin üzerinde bilgisayarı etkileyen WannaCry-Petya siber saldırılarının ardından şimdi de güvenlik kameraları ve harddisk depolama sistemleri hedef alınmaya başlandı. Geçen Mayıs ayında Rusya ve Ukrayna’da başlayıp, Avrupa ve Amerika’ya yayılan siber saldırı dalgası dünya devi şirketleri vurdu. ‘WannaCry’ (Ağlamak ister misin?) isimli yazılım ile ele geçirilen her bir hesap için 300 dolar değerinde bitcoin fidyesi istendi.

KRİTİK NOKTALARA SALDIRI

Global ekonomiye tahmini zararı 10 milyar doları bulan son iki saldırının Türkiye’de de etkileri sürerken, özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerin yanı sıra Doğu illerinden de ilginç haberler geliyor. Siber saldırganların geliştirdikleri virüsler aracılığıyla son 2 aydır Türkiye’nin kritik bölgelerinde yer alan güvenlik cihazlarını hedef aldığı öğrenildi.

YÜZDE 40’I HASAR GÖRDÜ

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Armed Güvenlik Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yılmaz, şu an itibariyle harddisk depolama sistemlerinin yüzde 40’ının hasarlı olduğunu tespit ettiklerini vurguladı. Yılmaz, “Türkiye’de yaklaşık yüzde 70-80 oranında işyeri, ev, benzin istasyonları ve emniyet birimlerinin gerek gördüğü noktalarda harddisk depolama sistemleri var. Fakat kamera kayıtları bir tür hafıza silici virüsler aracılığıyla imha ediliyor. Bulaştırdıkları virüslerle cihazların birçoğunu çökerttiler. Güvenlik sistemlerini Türkiye’ye getiren firmaların depoları bu bozuk cihazlarla dolu” dedi.

MADDİ ZARAR
5 MİLYON TL

Yılmaz, güvenlik sistemlerine saldırıların en çok Doğu illerinde ve büyükşehirlerin stratejik noktalarında yaşandığına dikkat çekti. Yılmaz, cihazlara verilen maddi zararın 5 milyon TL olduğunu paylaştı. Kayıt sistemlerinin çökertilmesindeki amacın terör eylemi yaptıktan sonra izlerini kaybettirmek olabileceğine dikkati çeken Yılmaz, “Güvenlik kayıtları sayesinde yakayı ele verdikleri için sistemlere zarar vermek isteyebilirler” diye konuştu.

İZ BIRAKMIYORLAR

Saldırıların hangi ülke ya da gruplarca yapıldığına ilişkin tahminde bulunmanın zor olduğunu anlatan Başkan Yılmaz, şunları kaydetti: “Siber zararı veren kişiler, bazı hilelerle kendini başka bir bölgede gösterebilir. O yüzden saldırıların nereden yapıldığını bulmak çok zor oluyor.” Yılmaz, siber tehditlerden korunmak için güvenlik duvarları arttırılmış yeni sistemlerin tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


#Siber saldırı
#Kamera
7 yıl önce