|

Kenevirden x-Ray havalimanında

İki Türk girişimci, havalimanlarında valiz kontrolü yapılan x-Ray cihazlarındaki radyasyonu sıfıra düşürmeyi başardı. Bu sayede kenevir kaplamasıyla radyasyonu emen x-Ray cihazı üretilerek, havalimanlarına satışına başlandı.

Yeni Şafak
04:00 - 30/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 00:31 - 30/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Kenevir kaplamalı x-Ray cihazı
Kenevir kaplamalı x-Ray cihazı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın endüstriyel kenevir üretiminde kararlılık mesajları vermesinin ardından kamu kurumları, iş dünyası ve girişimciler kenevir sanayisi ile ilgili çalışmalara başladı. Tohumu, lifleri, kökü ve yaprağından 50 bin çeşit sanayi malı üretilebilen kenevirin endüstriyel boyutlarına ilişkin farkındalık artarken, Türkiye’de halihazırda kenevir kompozitlerden nihai ürün üretmeyi başaran bir şirket de ortaya çıktı.


OTO SANAYİSİ SIRADA

İki girişimci tarafından kurulan Türk araştırma şirketi TechnoArge’nin havacılık, otomotiv ve inşaat sanayisi gibi onlarca sektörü doğrudan etkileyen kompozit sanayisinde “kenevir kompozitler” ile ilgili 3 yıldır çalışma yaptığı ortaya çıktı. Şirket, kenevirden yaptığı kompozitlerle (farklı malzemelerin yeni bir özellik göstermesi için bir araya getirilmesi) kurşun geçirmez zırh, x-Ray cihazı ve el dezenfektan cihazı üretiyor. TechnoArge Genel Müdürü Muzaffer Gökçimen, kompozitlerden yaptıkları x-Ray cihazlarının 144 ülkeyle uyumlu patentini aldıklarını bildirdi. Gökçimen, kenevir kompozitlerden otomotiv yan sanayisine tampon ve iç aksam üretme planları bulunduğunu, bunu bir yıl içinde hayata geçirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

  • İstanbul Havalimanı müşterisi oldu
  • TechnoArge Pazarlama ve Satış Direktörü Selim Özler, 6 adet x-Ray cihazının İstanbul Havalimanı'na satışının tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi. Geliştirdikleri yürüyen merdiven bandı dezenfekte cihazının da dünyada inovasyon örneği olacağını vurgulayan Özler, bantların alkolsüz bir malzemeyle 24 saat temizlenmesini sağladıklarını, bu cihaz için Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki testlerin başarıyla tamamlandığını, İstanbul Havalimanı'nda ise testlerin sürdüğünü aktardı.

#x-Ray
#kenevir
#Girişim
#Muzaffer Gökçimen
5 yıl önce