|

Kıyıya doyduk 'cruise’a açıldık

Genelde üst gelir grubuna hitap ettiği düşünülen kruvaziyer turizmi, yeni alternatif ve teşviklerle tabana yayılıyor. Ülke ekonomisine önemli gelir getiren kruvaziyer pastasından daha fazla pay almak isteyen hükümet, yeni desteklerle sektörü hareketlendirmeye hazırlanıyor. Dünya devleri rotayı şimdiden ülkemize çevirirken; Türk firmaları da helal cruise turları için çoktan harekete geçti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:46 - 14/03/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı verilere göre; 2017 yılının ilk 11 ayında Türkiye’de yer alan 16 limana 307 kruvaziyer gemisi yanaştı.
Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı verilere göre; 2017 yılının ilk 11 ayında Türkiye’de yer alan 16 limana 307 kruvaziyer gemisi yanaştı.

Turizm sektöründe; dünyada değişen talepler ve farklı destinasyon arayışları ile birlikte kruvaziyerin yıldızı son yıllarda her geçen gün biraz daha parlıyor. Genellikle üst gelir grubuna hitap eden alanda; limana gelen her gemi ülke ekonomisine büyük döviz girdisi bırakıyor. Sadece yabancı değil yerli turistler içinde alternatif ve farklı bir tatil deneyimi olarak öne çıkan pazarda; üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye büyük avantaja sahip. Sektörü hareketlendirerek pazardan daha fazla pay almak isteyen hükümet yeni desteklerle harekete geçti.

ALTERNATİF AÇILIM

Öteki taraftan özellikle son yıllarda helal turizmde büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Bu alanda artan otel yatırımlarının yanı sıra kruvaziyer turizm de bu sektöre göz dikti. Geçtiğimiz günlerde Hünkar Turizm tarafından ‘Hünkar Cruise’ gemisinin lansmanı yapılmıştı. Muhafazakâr kesimden gelen talep üzerine 1.5 yıllık çalışma sonucunda hayata geçirilen turların ilk seferi 14 Haziran’da yapılacak. İzmir Çeşme Limanı kalkışlı Yunan Adaları turunda, alkol, kumarhane olmayacak, gemide sunulan tüm yiyecekler helal sertifikasına sahip olacak. Ayrıca birer tane kadın-erkek mescidi yer alacak.

10 BİN YOLCU BEKLİYOR

Konuyla ilgili Yeni Şafak’a değerlendirmelerde bulunan Hünkar Turizm Genel Müdürü Cemal Erdem; hem Türkiye hem de dünyada turistin deniz, kum, güneş turizmine doyduğunun altını çizerek; cruise turlarına ilginin büyük ölçüde arttığını kaydetti. 2018 için 10 bin helal cruise yolcusu hedeflediklerini aktaran Erdem, “Lansmanı yapalı daha 15 gün oldu. Şimdi gemiyi çok hızlı bir şekilde yüzde 18’lere kadar doldurduk. Yüzde 20’lere kadar dayandı” dedi. Erdem; satışlarda yüzde 95-97 oranlarında doluluğa ulaşacaklarını öngördüklerini ifade etti.

CİRO HEDEFİ 12 MİLYON $

Bu yılsonu için toplam ciro beklentilerinin 12.1 milyon dolar olduğunu belirten Erdem, “Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen ITB Berlin fuarına katılarak tanıtım yaptık. Avrupa’dan çok ciddi bir ilgi gördük. Avrupa’daki büyük helal turizm satıcıları da yarından itibaren satışlara başlayacak. Yani insanlar Avrupa’nın herhangi bir şehrinden uçağa bindiğinde biz İzmir’de direk uçakları karşılayarak Çeşme’ye kadar götürüp gemiye yerleştireceğiz” diye konuştu.

  • Hükümetten seyahat acentelerine destek
  • Dün Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile kruvaziyer hizmeti verilen limanlara 1 Ocak 2018 tarihinden başlamak üzere 31 Aralık 2018’e kadar 100 ve daha fazla yolcu kapasitesine sahip kruvaziyer gemi ile turist getiren A Grubu seyahat acentelerine destek ödemesi gerçekleştirilecek. Bu kapsamda seyahat acentelerine getirdiği turist başına, 25 ila 45 dolar destek sağlanacak. 2019 yılında indi-bindi limanlarına gelen yolcular için destek miktarı yüzde 50 artırılacak.

Çılgın Proje büyük katkı sağlayacak

Çılgın proje olarak adlandırılan ‘Kanal İstanbul’ projesine ilişkin olarak da değerlendirmelerde bulunan Erdem; "Kanal İstanbulla artık gemimizi direk İstanbul’dan kaldırabileceğiz. O zamana kadarda hem gemi sayımızı hem de yolcu sayımızı arttırmış olacağız. İnşallah sektöre çok büyük bir katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.

Hedef kitlelerinin orta ve üst gelir grubuna mensup bütün Müslüman ve Müslüman ülkeler olduğunu söyleyen Erdem, şunlar kaydetti: “Avrupa’da yaklaşık 24 milyon Müslüman var. Akabinde Arap Emirlikleri, S. Arabistan geliyor. Ortadoğu, Lübnan’dan yapılan cruise turları var ama helal değil. Son olarak da Malezya ve Singapur, Endonezya çok büyük Müslüman pazarlar.”

2026’DA 300 MİLYAR DOLAR

2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre; 2020 yılında toplam gezen Müslüman sayısının 157 milyona, toplam pazar hacminin ise 220 milyar dolara ulaşılacağının öngörüldüğünü ifade eden Erdem, “Helal turizm pazarı 2026 yılında 300 milyar doları aşacak” bilgisini paylaştı.

DEV FİRMALAR ROTAYI ÇEVİRDİ

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası'dan (DTO), yapılan açıklamada; "Dünya kruvaziyer devi MSC, 2019 sezonundan itibaren rotasını İzmir ve Antalya’ya çevirecek. Küresel kruvaziyer şirketi Norwegian Cruise Line ise 2018 sezonunda Kuşadası’nı yeniden uğrak limanlar arasına alacak. Holland America Line ise 2020 yılından itibaren Türkiye’ye sefer düzenlemeyi planlıyor" ifadelerine yer verildi.

#Turizm
#Gezi
#Cruise
6 yıl önce