|

KOBİ'lerin gerçek dostu faizsiz finans

Reel sektöre büyük kaynak sağlayan faizsiz finansın küresel çaptaki önemi artıyor. IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası organizasyonların da sektörü desteklemeye başladığına dikkat çeken İslami Bankacılık Konseyi Genel Sekreteri Abdelilah Belatik, “Onlar da İslami finansın öz sermayeye dayanan, gerçekten KOBİ’lere finansman sağlayan bir sistem olduğunu gördü” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:49 - 29/11/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​Son zamanlarda katılım bankacılığının önemi her geçen gün biraz daha  artıyor.
​Son zamanlarda katılım bankacılığının önemi her geçen gün biraz daha artıyor.

Son zamanlarda katılım bankacılığının önemi her geçen gün biraz daha artıyor. Bu alandan daha fazla pay almak isteyen sektör temsilcileri adeta birbiriyle yarışıyor. Son olarak; İslami Bankacılık ve Finansal Kurumlar Genel Konseyi Genel Sekreteri Abdelilah Belatik, İslami finans sektörünün hızla büyüdüğünü belirterek, “Türkiye, Endonezya, Orta Asya ve Afrika bizler için çok önemli. Sektörün bu ülkelerde büyüme potansiyeli oldukça yüksek” açıklamasında bulundu. İspanya’nın Barcelona kentinde gerçekleştirilen 11. Akdeniz Ekonomi Liderleri Haftası (MedaWeek) etkinliğinde konuşan Belatik, İslami finans sektöründeki büyümeyi ve geleceğe ilişkin beklentileri değerlendirdi.

GELECEK YIL TÜRKİYE’DE

Konseyin her yıl İslami finans konusunda farklı ülkelerde toplantılar yaptığını hatırlatan Belatik, gelecek yılki global forumunun nisanda Türkiye’de yapılacağını söyledi. Belatik, İslami finans altyapısı ve düzenlemesi olmayan ülkelerle çalıştıklarına işaret ederek, bu ülkelere İslami finansın ülke ekonomisine, sürdürülebilir kalkınmaya, sorumlu yatırımlara ve KOBİ’lerin finansa erişimlerine katkısını anlattıklarını bildirdi. Katılım bankacılığında faize bağlı kaldıraç etkisinden dolayı aşırı borçluluk oluşmayacağına dikkati çeken Belatik, “Bir ülkede katılım bankaları varsa, o ülkenin finansal sistemi diğerlerine göre daha istikrarlıdır” dedi.


HIZLI BÜYÜME MÜMKÜN

Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası gibi uluslararası organizasyonların da sektörü desteklemeye başladığını vurgulayan Belatik, “Onlar da gördü ki İslami finans öz sermayeye dayanan, adil ve gerçekten KOBİ’lere finansman sağlayan bir sistem. Gereken düzenlemeler yapılır ve yasal altyapı oluşturulursa İslam bankacılığı daha fazla gelişir” değerlendirmesinde bulundu. Ortadoğu ve Malezya’da İslami finans sektörü belirli bir büyüklüğe ulaştığı için büyüme potansiyelinin yavaşladığını anlatan Belatik, şunları kaydetti: “Ortadoğu bu pazarın büyük kısmına sahip ama son 3-5 yıldır büyüme özellikle Ortadoğu dışındaki ülkelerde gerçekleşiyor. Türkiye, Endonezya, Orta Asya ve Afrika bizler için çok önemli. Sektörün bu ülkelerde büyüme potansiyeli oldukça yüksek. Çünkü halen katılım bankacılığı çok büyük değil.” Antalya’da yapılan G20 Liderler Zirvesi’nde de İslami finansın gündeme geldiğini hatırlatan Belatik, bu toplantılarda KOBİ’lerin ve altyapı yatırımlarının finansmanında katılım bankacılığının rolüne dikkat çekildiğini dile getirdi.

KRİZE KARŞI DİRENÇLİ

Belatik, finansal sektörün dünya gayrisafi yurt içi hasılasının 8-10 katı büyüklüğünde olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Bunu İslami finansta yapamazsınız. İşlemleriniz gerçek varlıklara, aktiflere göre olmalı." İslami bankacılığın finansal krizlere karşı daha dirençli olduğunu aktaran Belatik, "2008 krizi sonrasında finansal sorunlar ekonomik krize dönüşünce sektörün adı duyulmaya başlandı. IMF ile de son 2-3 yıldır mali istikrar üzerine çalışıyoruz” diye konuştu.

  • Türkiye iddialı
  • Türkiye’nin, bankacılık sektöründe katılım bankalarının payını 2023’te yüzde 20’ye çıkarma hedefini değerlendiren Belatik, bunun iddialı ama başarılabilir bir hedef olduğunu söyledi. Belatik, bu hedefe ulaşmak için Türkiye’de ciddi çalışmalar yaptığına dikkati çekti ve katılım bankacılığının payının artırılması için farkındalığın önemli olduğunu vurguladı. Belatik, “Türkiye gibi ülkelerde sadece İslami denmesi yeterli değil, daha fazlasını görmek istiyorlar. Bunun sadece faizsiz bankacılık olmadığını, helal ya da haramdan ibaret olmadığını anlatmalıyız” diye konuştu.
#KOBİ
#Faiz
#Finans
6 yıl önce