|

KOBİ’ye güç ekonomiye can

Geçtiğimiz günlerde hayata geçirilen KOBİ Değer Kredisi’nin ekonomiyi canlandırarak, reel sektörün elini rahatlaması bekleniyor. Yasal düzenlemelerle birlikte finansal kiralama ve faktöring sektörlerin ivme kazanacağını aktaran Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Adem Duman, “Bankaların üzerindeki fonlama sorumluluğunu paylaşarak, reel sektöre sağladığımız desteği büyütebiliriz. Bu bakımdan ‘Güçlü KOBİ Güçlü Türkiye’ diyoruz” dedi.

Arzu Kurum
04:00 - 13/03/2019 Çarşamba
Güncelleme: 00:41 - 13/03/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Yüksek katma değerli üretimi arttırmak ve istihdamdaki sürekliliği sağlamak isteyen hükümet tedbiri elden bırakmayarak, ekonominin bel kemiği olan KOBİ’lerin gücüne güç katmaya devam ediyor. 25 milyar liralık kredi hacmine sahip ‘Kobi Değer Kredisi-2’ paketi 17 bankanın desteğiyle geçtiğimiz günlerde devreye alındı. Yeni düzenlemeden 125 milyon liraya kadar cirosu olan firmalar yararlanacak. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler’e (KOBİ) bu kapsamda azami 1.5 milyon liralık kredi sağlanarak, 6 ay anapara ödemesiz toplam 36 ay vadeli ve aylık yüzde 1.54 faizle kredi sağlanacak. Çalışmanın reel sektörün elini rahatlatarak, işletmelere can suyu olması bekleniyor.

ALINAN ÖNLEMLER HAREKETLENDİRDİ


Konuyla ilgili Yeni Şafak’a değerlendirmelerde bulunan Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Adem Duman, “Bizler her zaman şunu söylüyoruz; bankaların üzerindeki fonlama sorumluluğunu paylaşarak, reel sektöre sağladığımız desteği büyütebiliriz. Bu bakımdan ‘Güçlü KOBİ Güçlü Türkiye’ diyoruz” dedi. Eylül-Ekim aylarında otomotiv ve elektronik finansmanın en fazla daralan alanlar olduğuna dikkati çeken Duman, “Finansal Kiralama tarafında da iş ve inşaat makinaların da ciddi daralmalar yaşandı. Tüm bunlar yaşanırken, sektörlerimizi canlandırmak amacıyla önemler alındı. Örneğin, otomotiv finansmanının önünü açan ÖTV ve KDV avantajları kısa süreli bir toparlanma yarattı. Yine aynı dönemde mikro kredilerde vadenin geçici bir süre için de olsa 12 takside çıkması bir canlanma yarattı” diye konuştu.

DOĞRU ZAMANLAMA ÖNEMLİ ADIM

“Ekonomi yönetimimizin etkin koordinasyonu ile birlikte dalgalanma sürecini kademeli olarak geride bırakmaya ve yeniden ekonomi gündeme yoğunlaşmaya başladık” diyen Duman, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçtiğimiz günlerde KOBİ destek paketini de bu yönde atılmış, zamanlama itibariyle son derece değerli bir adım olarak gördüklerine vurgu yaptı.

REEL SEKTÖRÜN ELİNİ RAHATLATACAK

Alınan aksiyonun reel sektörün elini rahatlatacağını söyleyen FKB Başkanı Adem Duman, kredi ile birlikte Hazine garantili, toplamda 25 milyar liralık yeni paketin tüm şirketlere hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. KOBİ vasfına sahip tüm işletmelerin bu paketten yaralanabildiğini hatırlatan Duman, aynı zamanda ciro ve faaliyet alanına göre azami 5 milyon liraya kadar kredi kullandırıldığını belirterek, şunları söyledi: “6 ay anapara ödemesiz, toplam 36 ay vadeli olan KOBİ Değer Kredisi’nin ekonomiyi canlandıracağını düşünüyorum.”

BU TARZ KREDİLER BİRLİK ÜYESİ ŞİRKETLER ÜZERİNDEN DE DAĞITILMALI

FKB olarak bu tarz kredilerin Birlik üyesi şirketler üzerinden de dağıtılması gerektiğini düşündüklerini anlatan Duman, “Birlik olarak KOBİ’lere en yakın sektörler bünyemizde bulunuyor. Biz finansal kiralama şirketlerimiz üzerinden yatırım kredileri ve faktöring şirketlerimiz üzerinden kısa vadeli ticaretin finansmanı amaçlı krediler kullandırıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

YENİ DÜZENLEMELERLE İVME KAZANANACAK

2019 yılında bekledikleri yasal düzenlemelerle birlikte finansal kiralama ve faktöring sektörlerin ivme kazanacağını aktaran FKB Başkanı Duman, “Söz konusu düzenlemeler sayesinde, Birliğimizin geliştirdiği finansmana erişim yöntemleriyle KOBİ’lerimize, dolayısıyla ülke ekonomimize kattığımız değerin daha da artıracağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

  • Zorlu süreci geride bıraktık
  • Türkiye ekonomisinin zorlu bir yılı geride bırakarak, normalleşme sürecine girdiğini ifade eden Adem Duman, şunları kaydetti: “FKB olarak 2018’i ikiye ayırıp değerlendirmeyi uygun buluyoruz. Ağustos öncesinde tüm sektörlerin büyümesini yüzde 10’un üzerinde beklerken, ağustos ayında yaşanan kur atağı ve faiz artışı gibi etmenler yatırım harcamalarında ve talepte düşüşe neden oldu.”

#KOBİ
#Adem Duman
5 yıl önce