|

Körfez’in pazar yıldızı

Yıldız Holding’in global atıştırmalık şirketi Pladis, Suudi Arabistan’daki iki fabrikasının kapılarını ilk kez Türk gazetecilere açtı. Yarım asır önce rahmetli Sabri Ülker’in ilk yurt dışı pazar arayışı için gittiği Körfez ülkelerinde Ülker açık ara pazar lideri. Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA)’da Ülker ve Mc Vities markalarıyla konumunu güçlendiren şirketin hedefi; 2019’a kadar MENA bölgesini üçüncü ana pazar haline getirmek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:46 - 16/03/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Körfez’in pazar yıldızı
Körfez’in pazar yıldızı

Ülker Grubu, bundan tam yarım asır önce kurucusu rahmetli Sabri Ülker'in ilk yurt dışı pazar arayışı için gittiği Orta Doğu pazarının bugün bir numarası konumunda. Dönemin Şanlıurfa Milletvekili Salih Özcan ile birlikte Lübnan, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'a yapılan ziyaretin ardından Ülker, bölgeye ilk ihracatını 1974'te Kuveyt'e yaptı. 2000 yılında Cidde'de kurduğu fabrika ile körfez pazarının kapısını iyice aralayan Ülker, bu pazardaki en güçlü rakibi olan İngiliz bisküvi markası McVitie's'i de satın alarak bölgedeki pazar liderliğini perçinledi. Arabistan'daki bisküvi pazarının yüzde 20,1'i Ülker ve McVitie's'in elinde bulunuyor.



KAPILARINI İLK KEZ TÜRK BASININA AÇTI


Ülker, Godiva, McVitie's gibi güçlü markaları bünyesinde bulunduran Yıldız Holding'in global atıştırmalık şirketi Pladis, Suudi Arabistan'daki iki fabrikasının kapısını ilk kez Türk basınına açtı. Önce Cidde'deki, ardından da Riyad'daki fabrikayı gezdik. İş gezisinin Cidde durağında bir araya geldiğimiz pladis'in CEO Yardımcısı Mehmet Tütüncü, bölgeye ilişkin stratejilerini anlattı. Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde 260 milyon tüketiciye ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Tütüncü, pladis'in geçen yıl yaptığı 14,1 milyon liralık brüt satışın yüzde 38'inin Türkiye, MENA ve Orta Asya Bölgesi'nden geldiğini belirtti.



MENA ÜÇÜNCÜ ANA PAZARIMIZ OLACAK


Önümüzdeki üç yıl, pladis için her yıl ortalama yüzde 15 civarında bir büyüme hedeflediklerini kaydeden Tütüncü, “Bu büyümeyi, ana pazarlarımıza yenilerini ekleyerek yapacağız. Şu anda Pladis'in iki ana pazarı var; Türkiye ve İngiltere. Öncelikli pazarlarımız ise Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Kuzey Amerika ve Sahra Altı Afrika. 2019'a geldiğimizde MENA'nın, Pladis'in satışlarının içinde %12 payla üçüncü ana pazar olacak” dedi.



İKİ ÜLKE SIRTLAYACAK


Ülker'in global yolculuğuna 1974 yılında Kuveyt'e yaptığı 200 bin dolarlık ihracatla başladığını hatırlatan Tütüncü, “O nedenle Orta Doğu, Ülker dünyasında önemli bir yere sahip. Ülker de Orta Doğu için çok özel bir marka. Bu bölgedeki Suudi Arabistan, Lübnan, Katar, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri gibi pek çok ülkede zaten lider olan bir marka” diye konuştu.



MENA Bölgesi bisküvi ve çikolata pazarı büyüklüğünün 3.5 milyar dolar civarında olduğuna işaret eden Tütüncü, bölgenin en büyük iki pazarının 1 milyar dolarla Suudi Arabistan ve 900 milyon dolarla Mısır olduğunu anlattı. Tütüncü, bu nedenle pladis'in MENA büyümesinin lokomotifini de Suudi Arabistan ve Mısır'ın oluşturacağına işaret etti.





Tek siparişte 900 bin liralık GODIVA sattık


Suudi Arabistan pazarına ilişkin detaylı bilgileri ise pladis Orta Doğu Başkanı Mert Altınkılıç verdi. Altınkılıç, "Suudi Arabistan'da iki fabrikamızda 900 kişilik çalışanımızla yıllık 40 bin ton üretim yapıyoruz. Cidde'deki FMC fabrikamız, aynı zamanda Ülker'in ilk önemli yurtdışı yatırımı. 2000 yılında üretime başladı. Burada Ülker Tea Biscuits, Biskrem, Chocosandwich ve Halley üretiyoruz. Riyad'daki IBC fabrikamızda ise McVitie's markalı bisküvilerin üretimini gerçekleştiriyoruz" dedi.



Suudi Arabistan'ın çikolata konusunda son yıllarda gelişim gösteren bir pazar olduğunu belirten Mert Altınkılıç, şu bilgileri verdi: “Örneğin Riyad'daki Godiva mağazamız dünyanın çok satış yapan mağazası. Bu mağazamız 900 bin liralık tek siparişle büyük bir rekor kırdı. Çikolata konusunda Suudi pazarında gidecek çok yolumuz var. Ülkede 12 adet Godiva satış mağazası var. Bir kısmı kafeterya olarak da hizmet veriyor. Bunların sayısını arttıracağız. Suudi Arabistan pazarında 2017 yılı için yüzde 23 büyümeyi öngörüyoruz. Suudi Arabistan bölge pazarlarından daha yüksek büyüme performansı gösteriyor."



Yüzde 20 büyüme hedefi


Suudi Arabistan'ın yüzde 43 ile MENA bölgesinin en büyük pazarları olduğuna dikkat çeken Altınkılıç, geçen yıl bu ülkeden 907 milyon dolarlık ciro elde ettiklerini kaydetti. Altınkılıç, "2016 yılı itibariyle 140 milyon dolarlık ciroya sahibiz. Yani toplam MENA ciromuzun yüzde 43'ü sadece Suudi Arabistan pazarından elde ediyoruz. Ülker pazarda lider ve bisküvi kategorisinde ilk akla gelen marka. pladis, Ülker ve McVitie's ayrı ayrı pazarın birinci ve ikincisi. İkisi birlikte yüzde 20.1'lik pazar payı ile açık ara lider" diye konuştu.



Tüketiciyi dinledi hurmalı bisküvi üretti


Suudi Arabistan'ın beğenilen tatlardan olan hurma, birçok üründe kullanılıyor. Ülker'in de Ülker Tamr Biscuit adı altında hurmalı bisküvisi var. Suudi Arabistan'ın nüfusu 32,7 milyon, hane başına düşen kişi sayısı ortalama 6.4 kişi. Dolayısıyla marketlerden yapılan atıştırmalık alışverişinde birçok ülkeden farklı olarak Arabistan'da adet ürün şeklinde değil 10'lu, 20'li ürün içeren kutular tercih ediliyor.



Çikolata, şeker ve sakızda da iddialıyız


Sorularımızı da cevaplandıran Mehmet Tütüncü, “Bizim Ülker ve McVitie's ile birlikte MENA pazarındaki toplam büyüklüğümüz 320 milyon dolar. Yani önümüzde gidecek daha uzun bir yol var. Üç yıllık dönemde, Orta Doğu ülkelerinin tamamında McVitie's'in de gücüyle bisküvi pazarında 1. veya 2. olmayı, çikolata, sakız ve şekerde rekabet edebilen güçlü markalar geliştirerek en az yüzde 15 ciro büyümesi hedefliyoruz" dedi.



Tütüncü, Pladis CEO Yardımcısı olarak atandı


Yıldız Holding'in atıştırmalık şirketi Pladis'in Türkiye, MENA ve Orta Asya'dan sorumlu CEO'su Mehmet Tütüncü'nün görev ve yetki alanı genişledi. Önümüzdeki dönemde Pladis CEO Yardımcısı olarak görev yapacak olan Tütüncü, yeni yapılanma sonrasında mevcut sorumluluklarına ek olarak Güney Amerika, Hindistan ve Pakistan'dan da sorumlu olacak.











#Yıldız Holding
#Pladis
#Suudi Arabistan
7 yıl önce