|

Mobilyacıda sünger krizi

Kur hareketliliğini bahane eden fırsatçılar gözünü mobilyaya da dikti. Hammadde üreticileriyle tedarikçilerinin fırsatçılığı nedeniyle hammadde bulamadıklarından şikayet eden mobilyacılar, özellikle sünger fiyatlarının yüzde 200 artmasından yakınıyor. Mobilyacılar bunun zamma dönüşmemesi için çare arıyor.

Mesude Demirhan
04:00 - 21/09/2018 Cuma
Güncelleme: 01:56 - 21/09/2018 Cuma
Yeni Şafak
Kur fırsatçıları üreticiyi zora sokan fahiş zamlar yaptı.
Kur fırsatçıları üreticiyi zora sokan fahiş zamlar yaptı.

Döviz kurlarındaki artışı bahane ederek ekmek ve suya zam yapan fırsatçılar şimdi de gözünü mobilyaya dikti. Mobilyacıların gazetemizi arayıp tedarikçi firmaların süngere yüzde 200 zam yapılmasının sektörü zor durumda bıraktığını söylemesi üzerine konuyu araştırdık. Gördük ki, mesele sadece sünger değil. Özellikle üretimin yetersiz olduğu bazı hammaddelerin ihracat piyasalarına aktarılmasıyla kağıt, demir, MDF ve panel malzemenin temini iç piyasada sıkıntıya sebebiyet veriyor. Bu da haliyle mobilya fiyatlarına yansıyor.

BÖYLE GİDERSE ZAM KAÇINILMAZ

Konuyla ilgili Yeni Şafak'a değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Adnan Bostan, sünger petrole dayalı bir malzeme olduğu için fiyat değişiminin en hızlı yansıyan ürün olduğunu söyledi. Mobilyada en büyük döşeme hammaddesinin sünger olduğunu belirten Bostan, sünger kullanım oranın yüzde 60-70 civarında olduğunu kaydetti. Hem yerli hem yabancı hammadde üreticileriyle tedarikçilerin yaptığı fırsatçılığın sektörü zor durumda bıraktığına dikkat çeken Bostan, son dönemdeki dolar kuru noktasında sadece süngerin değil, süngerin yan ürünleri olan elyaf, boncuk gibi, ürünlerde de fahiş zamlarla rakamların değiştiğini belirtti. İstanbul Ticaret Odası Mobilya Komite Üyeliği de bulunan Bostan, kur hareketliliğine bir de fırsatçılar eklenince mobilya fiyatlarının artmaya başladığını, böyle giderse yüzde 50 zammın kapıda olduğuna işaret etti. Konuyu yetkililere ilettiklerini belirten Bostan, hükümetten reel sektörün yanında olacağını ve sorunların çözüleceği sözünü aldıklarını bildirdi.

“HAMMADDE BULAMIYORUZ”

Bostan, arz talep dengesine bağlı olarak bu rakamların bazı ürünlerde yüzde 70-150'ye kadar ulaştığını belirtti. Bostan, şu bilgileri veriyor: “Panel malzemelerde de yine aynı şekilde doların artış oranın çok üstündeki oranlarda fırsatçılık oluşturuyorlar. İkinci olarak da TL'nin dolar karşısındaki değişimi de özellikle ihracatta yurt dışındaki talebi de arttırmış olabilir. Firmalar daha çok nakit hasılat yaptıkları için, ihracata yönelik dış piyasaya malı veriyor. Böylece içerde de hammadde ile alakalı korkunç bir sıkıntı oluşturuyor. Hammadde bulamıyoruz. Üreticiler olarak sanayiciler bu malzemeleri yüklü miktarda kullananlar çok zor duruma düşüyor. Hammaddenin ihracatını yapmadan önce onun iç piyasadaki talebe göre yapması lazım. Çünkü iç piyasada üretilen ürün belki daha yüksek katma değerli ürün, olacağı için ve yüksek katma değerli ürün olarak ihracatta daha büyük gelir elde edecektir.”

FİYATLAR % 50 ZAMLANIR

Bu artışların mobilya fiyatlarına yansımaya başladığına dikkat çeken Adnan Bostan, “Mobilya fiyatlarına yüzde 50 zam kapıda. Düğün yapanlar için de zorlaşmaya başlayacak. Dolar kurundan daha fazla fiyatları yükseltiyorlar. Hem döşeme malzemesi sünger sektörü hem kimya sektörü, boya sektörü, hem de hammadde yarı malzeme MDF ve panel üreticileri bunlar fazla olunca fiyatlara daha fazla yansıyor. Bu başka şeylere de sebebiyet veriyor. Enflasyonun doğmasına da sebep oluyor. Üretici fiyat endeksinin değişmesine neden oluyor" dedi.


ANKARA’DAN DESTEK SÖZÜ ALDIK

Adnan Bostan, mobilya sektörüyle ilgili sıkıntıları hükümet yetkililerine ilettiklerini de söyledi. Özellikle hammaddelerin kontrol edilerek içerideki ihtiyaçtan sonra gerekeni ihraç etmesi konusunda önerilerde bulunduklarını anlatan Bostan, “Hem döviz ile alakalı yaşanan problemler, hem döviz karşılıklarının kapatılmasıyla ilgili hem de fırsatçı hammadde tedarikçilerinin fahiş fiyatlardan mal satmasıyla alakalı kısmını söyledik. Sistem üzerinden bunların artık şikayet edilebilir olacağı cevabı aldık. Hükümette reel sektörün yanında olacaklarını, reel sektörün büyümesi için, ne gerekiyorsa yapacaklarını söylediler. Sözleşmelerin TL’ye çevrilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.

#Mobilya
#Sünger
#Adnan Bostan
6 yıl önce