|

Paylaşalım çağrısına destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın paylaşım çağrısı iş dünyasında yankı uyandırdı. İşveren temsilcileri paylaşım çağrısını sonuna kadar desteklerken, adil kazanımların refah getireceğine vurgu yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/11/2015 Salı
Güncelleme: 15:01 - 17/11/2015 Salı
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, G20 Zirvesi'nde küresel sermayeye, “Biraz daha az kazanın, kazandıklarınızı dar gelirlilerle paylaşın" çağrısı, sivil toplum kuruluşları tarafından büyük destek gördü. Erdoğan'ın bu çağrısını ASKON, TÜRKONFED, TÜMSİAD ve İGİAD Yeni Şafak'a değerlendirdi.



İGİAD: ADİL PAYLAŞIM HAKLILIK GÖSTERGESİ


Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Karahan, “Orada bir yetkili kişinin 'Sayın Cumhurbaşkanım sanki bir sendik temsilcisi gibi konuşuyorsunuz' demesi bir haklılığın göstergesidir" dedi. İGİAD olarak 11 yıldır insani geçim ücreti noktasında önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Karahan, "İGİAD'ın 2015 yılı için İstanbul'da çalışan kirada oturan, evli ve iki çocuklu bir kişinin İnsani Geçim Ücreti - İGÜ asgari olarak aylık bin 780 TL'dir. 12 bölgeye göre yapılan tespitte Türkiye ortalaması bin 390 TL'dir. Hükümetimizin 2016 yılı için asgari ücrette öngördüğü rakam net bin 300 TL'dir. Belirlenen yeni asgari ücretin İGİAD'ın uygulanması için teşvik ettiği İnsani Geçim Ücreti (İGÜ) 'ye yaklaşması bizleri sevindirmiştir" açıklamasında bulundu.



TÜRKONFED: HÜKÜMETLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ


Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu da paylaşım çağrısında iş adamlarının üzerine düşen sosyal sorumluluğa çok önemli bir vurgu yapıldığına dikkat çekti. Tüm işverenlerin çalışanlarına, geleneklerimizde de yerini bulan söz konusu bilinçle yaklaşması gerektiğinin altını çizen Kadoğlu, “Toplumsal refahı ve işgücü gelirlerini kalıcı ve yüksek oranda artırmak için ise yüksek katma değerli ürün ve hizmetlerin üretimi yönündeki dönüşümü tamamlamamız gerekiyor. Raporlarımızda da vurguladığımız bu dönüşümü gerçekleştirmek adına, yapısal reformların hayata geçmesi için yeni hükümetimiz ile yoğun bir işbirliğine hazırız" şeklinde konuştu.



Memnuniyetle karşıladık


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iş dünyası temsilcilerine yaptığı çağrıyı memnuniyet verici olarak değerlendiren ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca ise, “Burada topluma farklı bir mesaj verilmiştir. Bundan mutlu olduk. Biz zaten bu uygulamaları yapan ve kazandıklarımızı bir şekilde daha dar imkanlara sahip olan insanlarla paylaşmayı bir zorunluluk olarak gören bir anlayışa sahibiz" dedi. “Bu değerlendirmeler bizim için sadece bir motivasyon ve onur katkısı olur" ifadelerini kullanan Koca, şunları kaydetti: “Sayın Cumhurbaşkanımızı tebrik ediyoruz. Evrene bir güzel mesaj daha vermiştir. Hiç şüphesiz işletmelerimizi en doğru, en güzel bir şekilde yönetebilmek için tüm hesaplarımızı en ince teferruatına kadar iyice yapmaya çalışıyoruz. Verme fikrinin mutlak bir sahibi vardır. Bu bizim için aşkın bir görevdir."



Tümsiad: Refah getirir


Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan, “Ekonomik kazanımların toplumun her kesimine yayılması için işverenlerin gelirini işçisiyle paylaşması kadar güzel bir şey yok. Ancak bunun tahsis edilmesi için işveren ve çalışanların samimiyet ortamının oluşturulması ve kazançların ücret politikalarına yansıması gerekmektedir. Bunların oluşmadığı durumlarda da fakirlik, terörizm, üretimde kalite düşüklüğü gibi sıkıntıları defaten yaşadık. İnanıyorum ki gençlerin ve kadın istihdamının özellikle KOBİ'ler bağlamında desteklenmesi ve kazancın toplumun her kesimiyle paylaşılması istenen refahı sağlayacaktır" diye konuştu.





#G20 Zirvesi
#iş dünyası
#Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu
8 yıl önce