|

Pedagogluğu bırakıp mantar üretimine başladı

Elazığ'da, şehir hayatının stresinden uzaklaşmak için pedagogluğu bırakarak kızıyla sera kuran Fazile Katipoğlu, istiridye mantarı yetiştiriyor. Anne ile kızı, yetiştirdikleri aylık 3 ton mantarı, Tunceli, Bingöl ve Diyarbakır gibi illere de gönderiyor.

Yeni Şafak
12:02 - 28/11/2017 Salı
Güncelleme: 12:06 - 28/11/2017 Salı
AA
Anne ile kızı yetiştirdikleri mantarları çevre illere de gönderiyor.
Anne ile kızı yetiştirdikleri mantarları çevre illere de gönderiyor.

Elazığ'da şehir hayatının stresinden uzaklaşmak için pedagogluk mesleğini bırakıp kızıyla sera kuran Fazile Katipoğlu, istiridye mantarı üretimi yapıyor.

Uzun yıllar pedagog (eğitim bilimci) olarak çalıştıktan sonra mesleğini bırakan Fazile Katipoğlu, 2 yıl önce üniversite mezunu kızı Emel ile merkeze bağlı Akçakiraz beldesinde sera kurdu.

  • Serada istiridye mantarı yetiştiren anne ile kızı, ürünlerini Elazığ'ın yanı sıra Tunceli, Bingöl ve Diyarbakır gibi çevre illere de pazarlıyor.

Anne Katipoğlu uzun süre pedagogluk yaptığını, bir süre anaokulu işlettiğini söyledi. Belli bir zaman sonra yorulduğunu fark ettiğini anlatan Katipoğlu, "Şehir hayatının yorgunluğunu, baskısını, stresini azaltmak için mesleğimi bırakıp tarımla uğraşmaya karar verdim" dedi.

Birçok farklı platformda faydalarından bahsedilen istiridye mantarının tüketiminin her geçen yıl arttığını vurgulayan Katipoğlu, mantar yetiştiriciliğinin de kendine göre zorlukları olduğunu dile getirdi.

İstiridye mantarının yetişme ortamının hassas olduğunu belirten Katipoğlu, şunları kaydetti:

  • "Mesleğimin getirdiği tecrübeyle mantar yetiştiriyorum. Gelişimleri bana aynen çocuk gibi geliyor. Stresli olduğu, bir şeyi eksik olduğu zaman hissetmeniz lazım. Bunu görüntüsüyle veriyor zaten. Bir bakıyorsunuz kuruyor, yamuluyor, değişik şekillerde çıkıyor. Nasıl ki çocuğumuzun doğru yetişmesi ve başarılı olması için elimizden geleni yapıyorsak, mantarın da gelişmesi aşamasında yanlış bir şey gördüğüm zaman onu doğruya çevirmeye çalışıyorum. Sevgimi veriyorum, neyi eksikse onu bulup yerine koyuyorum."

"Yurt dışına açılmayı düşünüyoruz"

Emel Katipoğlu ise istiridye mantarı yetiştiriciliğinde aylık 3 ton üretimle önemli başarı elde ettiklerini söyledi.

İlk zamanlar zorluklar yaşadıklarını hatta üretimi bırakma noktasına geldiklerini anlatan Katipoğlu, anne kız sırt sırta vererek karşılarına çıkan her zorluğun üstesinden geldiklerini kaydetti.

Katipoğlu, "Hedefimiz aylık üretimimizi 10 tona çıkarmak. Anne kız bu işi daha da geliştirmeyi, hatta yurt dışına bile açılmayı düşünüyoruz. Bunu başaracağız, çünkü ikimiz de hırslıyız. Başladığımız işin sonunu mutlaka getiriyoruz" ifadelerini kullandı.

#Elazığ
#İstiridye mantarı
#Sera
6 yıl önce