|

Seçim lojistiğine hazırlık başladı

Konser ve fuarların vazgeçilmezi mobil tuvaletlerde, yaklaşan mitingler öncesi talep artışı var. Rezervasyonlara yetişemeyen firmalar, şimdiden seçim sath-ı mailine girdi. Birçok şirket, karavan ve kabin tuvaletlerini yenilerken günlüğü 5 bin lira olan kiralarda da artış bekleniyor.

Orhan Orhun Ünal
01:49 - 2/10/2022 Pazar
Güncelleme: 01:53 - 2/10/2022 Pazar
Yeni Şafak
Seçim lojistiğine hazırlık başladı.
Seçim lojistiğine hazırlık başladı.

Yatırım harcamasını hızlı ve kolay yoldan amorti etmek isteyen küçük yatırımcıların yeni gözdesi mobil tuvaletler oldu. Miting, konser, dizi setleri, fuar ve benzeri etkinliklerde kullanılmak üzere karavanlar tuvalete dönüştürülüyor. Özellikle seçim dönemi öncesinde mitinglerde mobil tuvaletlere daha fazla ihtiyaç duyulacak. Piyasada en fazla karavan tercih edilse de aynı zamanda çabuk kurulum sağlanan konteynerler ve mobil (kabin türü) boylar da hazırlanabiliyor.

KARAVANIN GÜNLÜĞÜ 5 BİN LİRA

Karavan kiralamanın günlüğü 5 bin lirayı bulurken, 1 haftalık fuarlar için kurulan 3-4 kişilik konteyner 7 bin liradan başlıyor. Piyasadaki fiyatları ise etkinliğin büyüklüğü belirliyor. Binlerce kişiyi ağırlayan miting ve konserlerde bu rakamlar, 2 katına çıkabiliyor. Mitinglerde kullanılmak üzere organizasyon firmaları, son dakika sıkışmamak için mobil tuvalet firmalarının önünde sipariş sırasına girmiş diyebiliriz.

SEÇİM DÖNEMİNDE TALEP ARTTI

Belediyeler dışında en fazla mitingler için talep aldıklarını belirten Arma Organizasyon Yetkilisi Habip Şenyurt, “İnşaat şantiye alanlarına kurulum yaparken, bazen açık hava toplantıları için de kiralıyoruz. Piknik, kurban kesim alanı gibi dönemsel işlerimiz de var. Seçim dönemine girerken şimdiden rezervasyonlarımız artmaya başladı” diyor.

MALİYETİ 400 BİN LİRA 4 AYDA MASRAFINI ÇIKARIYOR

Bu tarz bir yatırımın eski model bir karavan için araç ve kurulum dahil en az 300 ila 400 bin lira arasında yatırım harcaması gerektirdiğini belirten Şenyurt, mobil tuvaletlerin günlük kiralamada ortalamada 5 bin liradan 3 ayda masrafını çıkardığını söylüyor. Bu rakamların İstanbul gibi hareketli büyük şehirler için geçerli olduğunu vurgulamakta fayda var. Ayrıca, yatırım yapılan karavanların eski yani düşük fiyatlı modeller olduğunu da hatırlatalım. Yenilerde araç fiyatları milyon liralara yaklaşıyor. Kısacası araba fiyatından daha uygun bir rakama, mobil tuvaleti yatırıma dönüştürebilirsiniz.

ANAHTAR TESLİM HİZMET

Görüştüğümüz şirket yetkilileri, yapılan kiralama içinde temizlik, su deposunun yenilenmesi ve tuvaleti bekleyen personel giderlerinin de dahil olduğunu söylüyor. Anahtar teslim hizmetlerde rakamların çok da ha arttığını paylaşalım. Öte yandan, kazancı duyup bu hizmeti veren firmalar arasında rekabetin arttığını ve sektörde ön ödeme alıp ortadan kaybolan kişiler bulunduğunu da belirtelim. Kısacası, paraya sıkışanın yeni dolandırıcılık yöntemlerine karşı uyanık olmak lazım.

#Seçim
#Karavan
2 yıl önce