|

Şimdi yatırım zamanı

Türkiye Demir Yolları yatırımlarını artırmakta kararlı. Yüksek hızlı teren ağlarını genişleterek bütün bölgelere yayılması için büyük yatırımlar öngörülüyor. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 2023’e kadar Türkiye’nin bu alanda 35 milyar avroluk bir yatırıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:35 - 1/03/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan

Bu rakamın 17-18 milyar avro kadarının demiryolu teçhizat ve ekipmanları, geri kalanının ise sistem bakım ve onarımı yatırımlarından oluşacağını belirten Elvan, “Bu yatırımların yerli ve milli imkanlarla karşılanmasını hedefliyoruz” dedi.

İŞ DÜNYASI BİZE GÜVENSİN

Önümüzdeki hafta Mersin’de düzenlenecek Akdeniz Ekonomi Forumu’nun tanıtım toplantısında sorularımızı cevaplandıran Elvan, Cazibe Merkezleri projeleri konusunda herhangi bir aksaklığın söz konusu olmadığını söyledi. Elvan, “Burada yaklaşık 90 milyarlık bir talep var. Ekonomi Bakanlığı, önümüzdeki günlerde detaylarını açıklayacak. Bir aksaklık söz konusu değil burada. Bu yıl da Kredi Garanti Fonu (KGF) desteklerimiz sürecek. Ancak yatırım ve ihracat yapmak isteyenlere destek vereceğiz.”

Hükümet olarak yatırımcılara her türlü kolaylığı sağladıklarına işaret eden Elvan, “Şimdi yatırım zamanı. İş dünyamızın bize güvenmesi lazım. Kaygı içinde olunmasın” çağrısında bulundu. Bakan Elvan, kendileri için ihracat ve enflasyonla mücadelenin en öncelikli alanlardan biri olduğunu vurguladı. Türkiye ekonomisinin rekor büyüme rakamlarına ulaştığına söyleyen Elvan, büyümenin sürdürülebilir olması için yatırımları desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

İŞLETMELERİN AĞIR BİR FİNANSMAN YÜKÜ VAR

İşletmelerin üzerindeki finansman yükünün büyüklüğüne de dikkat çeken Kalkınma Bakanı Elvan, ağır finansman yükünün yatırım kararlarını etkilediğini kaydetti. Meclis’e sevkedilen KDV düzenlemesinin bu yükü bir miktar hafifletmesini beklediklerini anlatan Elvan, hükümetin üzerinde çalıştığı faiz ve enflasyonu aşağı çekme çalışmasının koordinasyonunun kendi bakanlığında olduğunu söyledi. İlgili bakanlıklardan öneri ve teklifler aldıklarını belirten Elvan, yakın zamanda tamamlanmasını bekledikleri çalışmayı Başbakanlığı sunacaklarını ifade etti.

Elvan, Akdeniz havzasındaki ekonomik potansiyele de dikkat çekti. Kendi seçim bölgesi Mersin’de başta olmak üzere yatırımcıların yatırım yeri için sırada beklediğini belirten Elvan, Mersin’de yer bekleyen yatırımcı sayısının 200 civarında olduğunu söyledi.

  • ÇUKUROVA HAVALİMANI İHALESİ YAKINDA
  • Çukurova havzasına yönelik alt yapı ve ulaştırma yatırımlarına devam ettiklerini de belirten Kalkınma Bakanı Elvan, Çukurova Bölge Havalimanı üst yapı ihalesine önümüzdeki günlerde çıkacaklarının bilisini de verdi. Elvan, “Altyapı çalışmaları şu anda devam ediyor. İhalenin ardından Haziran sonu gibi alanı ilgili firmaya teslim ederiz. İlk etapta 30 milyon yolcu kapasitesine ulaşılacak.” OSB’lerde raylı sistemlerin tren altyapısına bağlanmasının da öncelikleri arasında olduğunu dile getiren Elvan, Gaziantep’ten Habur’a kadar olan raylı sistem projesinde çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

#Yatırım
#Havalimanı
#Ekonomist
6 yıl önce