|

Tarımda milli marka gerek

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Türkiye'nin tarımda milli bir markaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Bakan Pakdemirli, "Milli bir markamızın olması lazım. Bunun altında da tarım ürünlerini pazarlamamız lazım, Türk Hava Yolları gibi" dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 18/09/2018 Salı
Güncelleme: 01:35 - 18/09/2018 Salı
Yeni Şafak
Pakdemirli, tarımla ilgili açıklamalarda bulundu.
Pakdemirli, tarımla ilgili açıklamalarda bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarım ürünlerinin pazarlanması konusunda Türk Hava Yolları örneğindeki gibi milli bir markaya ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. İzmir Ticaret Borsasında (İTB) sezonun ilk çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incirinin borsaya getirilmesi nedeniyle düzenlenen sembolik açık artırma törenine katılan Pakdemirli, tarımla ilgili açıklamalarda bulundu.

FİYAT GARANTİLİ DESTEK

Tarım borsacılığının geliştirilmesi, tarım ürünlerinde ileriye yönelik fiyatları yakalayabilen bir yapının kurgulanması gerektiğini anlatan Pakdemirli, şöyle konuştu: "Bakanlıkta tarım sigortaları kapsamında arkadaşlara görev verdim. Dedim ki, biz çiftçiye destek veriyoruz, bu destekleri vermesek de fiyat garantisi versek. Türkiye'de derinliği olan bir borsa olsa zaten bunu yapmak çok kolay. Bu Türkiye'de henüz tam anlamıyla gerçekleştirilmediği için ABD'deki borsalara bakıyoruz. Türkiye'deki fiyatlarla paralel giden fiyatlarsa, sürekli olarak tekrar eden fiyatlarsa biz bunları yurt dışı borsalarından getirip tarım sigortaları haline getirip çiftçiye de şunu diyeceğiz; 'Senin fiyatın 10 lira, eğer 8 lira olursa aradaki 2 lira farkı ben sana ödeyeceğim'."

5 YILLIK İŞ PLANI EKİMDE AÇIKLANACAK

Tarımda geliştirilecek çok alan olduğunu belirten Pakdemirli, "5 yıllık bir iş planını yazıyoruz şu anda. İnşallah ekim ayı içinde bunu kamuoyuyla paylaşıyor olacağız. Amacımız üreticiyi güldürmek ve aynı zamanda tüketiciyi ezdirmemek. Bakanlık olarak iki ana görevimiz var. Biri üreticiyi enflasyona ezdirmeyeceğiz. İkincisi de tüketiciyi koruyacağız" diye konuştu. Üzüm ve incirde Türkiye'nin marka olduğuna dikkati çeken Pakdemirli, şunları kaydetti: "Markalara yatırım yapmamız lazım. Tarımda da katma değeri ön plana çıkarmak için bir milli marka gerekiyor. Özellikle tarım gibi katma değeri az olan sektörlerde gerçekleştirmek çok kolay değil devlet desteği olmadan. Bizim milli bir markamız olması lazım. Bunun altında da tarım ürünlerini pazarlamamız lazım. Türk Hava Yolları gibi. Devlet bu konuda belli harcamaları yapsın. Ürünlerimizin 3 kuruş, 5 kuruş, 10 kuruş daha fazla satılması gerektiğini düşünüyorum. Bunları oturup konuşmamız gerekir."

GEREKİRSE İHRACATI KISITLARIZ

Toprak Mahsulleri Ofisi ve Tarım Kredi Kooperatifleri olarak her zaman üreticinin yanında olduklarını vurgulayan Pakdemirli, şöyle konuştu: "Bütün ürünlerle ilgili ne gerekiyorsa hem üreticinin ve tüketicinin daha ucuz yemesi anlamında gerekiyorsa gümrüklerin düşürülmesi, gerekiyorsa ihracatın bir miktar kısıtlanmasıda söz konusu olabilir."

  • 1 MİLYON YERLİ TOHUM ÜRETTİK
  • Türkiye Tohumcular Birliği Başkan Yardımcısı Yıldıray Gençer, Türkiye’nin tohum sektöründe dünyada ilk 10 ülke içinde yer aldığını belirterek, 2023’te 1,5 milyon tonun üzerinde sertifikalı tohum üretmeyi hedeflediklerini söyledi. Gençer, sertifikalı tohum üretiminde 1 milyon 50 bin ton seviyesine ulaşıldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: “70’ten fazla ülkeye 150 milyon dolar civarında tohumluk ihracatı gerçekleştiriyoruz. Her yıl ciddi anlamda geliştirdiğimiz tohumlukları tescil edip, üretime dahil ediyoruz. Sertifikalı tohumluk üretim rakamlarımızı 2023’e doğru 1,5 milyon tonun üzerine çıkararak üretmek olacak.”
#Tarım
#Marka
#Bekir Pakdemirli
6 yıl önce