|

Taşeron işçiye kadro bu sefer hallolsun

Taşeron işçilerin kamudaki istihdamlarının yılbaşına kadar çözüme kavuşturulacağı açıklaması, 1 buçuk milyon işçiyi ve bağlı bulundukları sendikaları sevindirdi. Sendika temsilcileri, yıllardır sürüncemede kalan konunun bu sefer söz verilen tarihe kadar hallolmasını bekliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/09/2017 Salı
Güncelleme: 00:26 - 19/09/2017 Salı
Yeni Şafak
Taşeron işçiye kadro bu sefer hallolsun
Taşeron işçiye kadro bu sefer hallolsun

Taşeron işçi konusunda beklenen adım önceki gün geldi. Taşeron işçilerinin kamudaki istihdamlarıyla ilgili beklentileri karşılayabilmek için bir aydır Maliye Bakanı Naci Ağbal ile ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, yeni yıla girmeden bu konuyu çözeceklerinin müjdesini vermişti. Yapılan açıklama; 1 buçuk milyonu bulan işçileri ve bağlı bulundukları sendikaları tarafından büyük heyecanla karşılandı. Konuyu Yeni Şafak’a değerlendiren sendika başkanları yaşanan son gelişmelerden memnun. Konunun çözülmesini ve bir an evvel gündemden düşmesini isteyen temsilciler, taşeron işçi sorunu ile birlikte geçici işçi sorunun da giderilmesini istiyor.

TALİMAT CUMHURBAŞKANI’NDAN

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay; taşeron işçilerin kamudaki istihdamının devletin kendilerine verdiği bir söz olduğunu hatırlatarak; “Bunu bekliyorduk. Bununla ilgili olarak zannediyorum çalışma halen devam ediyor. Cumhurbaşkanı dillendirdi. Arkasından geçtiğimiz cuma günü başbakanla görüşme imkânı bulduk. Zannediyorum o da talimat verdi. İnşallah yılbaşına kadar çözülmesini temenni ediyoruz” diye konuştu.

DETAYLAR PAYLAŞILMADI

İşçilerin çalışmayı dört gözle beklediğine vurgu yapan Atalay; “Bir an evvel işçilik işi yapan işçi olsun, memurluk yapan memur olsun. Bunlar devletin çatısı altında olsunlar istiyoruz” ifadelerini kullandı. Düzenlemenin detaylarının henüz kendilerine ulaşmadığını aktaran Atalay, önemli olan konun hemen neticelenmesi olduğunu kaydetti.

BERABERİNDE GEÇİCİ DE ÇÖZÜLSÜN

Taşeron işçi sorunuyla birlikte geçici işçi sorunun çözülmesi gerektiğine de işaret eden Atalay; “Geçicinin hiçbir maliyeti yok. Adam demiryolları, kara yollarında çalışıyor. Bununla ilgili olarak da hükümet daha önce çalışma yapacaklarını söylemişti. Geçici işçi konusununda çözülmesini istiyoruz. Bununla ilgilide bir müjde vermelerini bekiliyoruz” açıklamasında bulundu.

  • ARACILAR KAZANIYOR
  • Geçici işçiler üzerinden aracıların kazandığına işaret eden Türk-İş Başkanı Atalay; “Bu işçileri işe alan aracılar aradan çıksın, devlete ne kadar mal oluyorsa öyle işe başlasın istiyoruz. Sonrasında biz sözleşmelerle ne gerekiyorsa gereğini yaparız” ifadelerini kullandı. Atılan adımın bir an evvel neticelenmesi halinde taşeron işçiler kadar kendilerinin de mutlu olacağının altını çizen Atalay; taşeron işçinin toplam sayısının da Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanmasını istedi.
MEMUR-SEN'DEN SORUNSUZ İSTİHDAM İSTEĞİ

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron işçilere yönelik çalışmaların sürdüğünü, konuyla ilgili çalışanlara yeni yıl girmeden cevap vereceklerini söylemesi umutları yeşertmiştir. Taşeron işçiler konusunda atılacak adımlara destek vermeye hazırız” değerlendirmesinde bulundu. Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Taşeron işçiliği, 4/C sözleşmeli istihdam gibi insanca yaşamayı, insanı yaşatmayı zorlaştıran istihdam türlerini halen uyguluyoruz. Kadrosuz değil, sorunsuz istihdamın hedeflenmesini bekliyoruz. Bu kapsamda çalışanları hem memur edelim hem de memnun edelim.”



KADRODAKİ ŞARTLAR DA ÇOK ÖNEMLİ

Hizmet Sektörü İşverenleri Sendikası Genel Başkanı İbrahim Doğan Salman, önemli olanın taşeron işçiyi kadroya almaktan ziyade; işçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi olduğuna dikkat çekti. Salman, “Burada çalışanın özlük hakları, çalışma şartlarını iyileştirdiğinizde onun kamu veya özel sektör kadrolu olmasının bir önemi yok” dedi. Bu açıdan bakıldığı zaman çalışanın haklarının geliştirildiği bir çözümün gerçekçi olduğuna vurgu yapan Salman, hakların geliştirilmediği bir kadronun önem taşımadığını ifade etti. Salman ayrıca, kamu hizmetlerinde her sektörün birikiminden nasıl yararlanılacağı konusunun da önemli olduğunu ifade etti.

#İbrahim Salman Doğan
#Taşeron
#Ekonomi
#İstihdam
7 yıl önce