|

Turist akını yeni yatırım getirdi

Kayak merkezleri ve termalleriyle ünlü turizm merkezleri yoğun günler geçiriyor. Yarıyıl tatilinde 1 milyon kişinin seyahat etmesini bekleyen sektör temsilcileri; iki haftada ekonomiye 1 milyar liralık katkı bekliyor. Yüzde 100 doluluk yaşatan yoğun talep; yatırımcıyı yeni bölgelere yönlendiriyor.

Arzu Kurum
04:00 - 22/01/2019 Salı
Güncelleme: 11:44 - 22/01/2019 Salı
Yeni Şafak
Yarıyıl tatiliyle birlikte kayak merkezlerinde doluluk oranları yüzde 100’ü buldu.
Yarıyıl tatiliyle birlikte kayak merkezlerinde doluluk oranları yüzde 100’ü buldu.

Geçen yıl altın çağını yaşayan Türkiye turizmindeki hareketlilik bu yılın başında kış turizmiyle sürüyor. Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle birlikte birçok aile kayak merkezleri, termal tesisiler ve çeşitli tatil bölgelerinin yolunu tuttu. Uludağ, Kartepe, Kartalkaya, Erciyes, Palandöken ve Sarıkamış gibi kayak merkezleri başta olmak üzere, bol kar yağışı alan turizm merkezleri yoğun bir sezon geçiriyor. Otel doluluklarının yüzde 100’ü bulduğu kışlık turizm merkezlerinde, artan talep yeni bölgelerin oluşmasına sebep oldu.

TATİL BEREKETİ İLE GELDİ

15 günlük yarıyıl tatilinde 1 milyon kişinin seyahat etmesini bekleyen sektör temsilcileri; yarıyıl tatilinin ekonomiye 1 milyar liralık katkı sağlayacağını ifade ediyor. Otellerin yüzde 100 dolduğu alan yatırımcıyı da harekete geçirdi. Artan yoğun talebin yatırımcıyı yeni bölgelere kaydırdığını dile getiren yetkililer, resort kayak otel yatırımlarının da hızlandığını belirtiyor.


KAYAKÇI SAYISI %100 ARTTI

  • Bu yıl başlattıkları Varşova- Kayseri, Kiev-Kayseri ve Moskova-Kayseri charter uçuşlarıyla haftalık 600 ila 700 arasında turist ağırladıklarını dile getiren Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, “Bu uçuşlarla geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 bin civarında yabancı turist ağırlamıştık. Ama son 4 ayda bu sayının 10 bin bin kişiyi bulacağını tahmin ediyoruz. Sadece charter uçuşlarıyla getirdiğimiz bu yabancı ziyaretçiler şehre 20 milyon avroluk bir ekonomik katkı oluşturuyor. Kayseri ve bölge ekonomisine çok ciddi anlamda bir gelir kazandırdık. Yarıyıl tatilinden önce de çok yoğun bir sezon geçirdik. Geçtiğimiz aralık ile bu aralık arasında kayakçı sayısında yüzde 100’lük bir artış sağladık” diye konuştu

18 YENİ OTEL GELİYOR

Erciyes Dağında şuanda yapılmayı bekleyen 18 otelin olduğunu kaydeden Cıngı, “Tüm Türkiye’den yatırımcılarımız gelip burada yatırım yapabilirler. Bölge yatırımcı için çok ciddi bir potansiyel arz ediyor. Yatırımcı bu yatırımla kendini kısa vadede amorti edebilir” değerlendirmesinde bulundu. Cahid Cıngı, Erciyes dağının üzerinde bin 600 yatak, Kayseri şehir merkezinde ise 5 bin yatak kapasitesi bulunduğu bilgisini paylaştı. 15 günlük yarıyıl tatili ile beraber hem şehir hem de dağ otellerinde doluluk oranın yüzde 100’ü bulduğunu anlatan Cıngı, “Ortalama bir bilgi vermek gerekirse; toplamda 6 bin yatak kapasitemizin 4 bin kayakçı tarafından kullanıldığını, misafirlerimizin de burada 3’er gün kaldığını düşünürsek, 12 bin civarında farklı insan ağırlayacağız. Bu ziyaretçilerin 6 bin liralık bir harcamayla 70-80 milyon lira civarında ekonomiye bir katkı sağlaması bekleniyor” dedi.

1 MİLYON TURİST 1 MİLYAR LİRALIK GELİR


Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise; özellikle kayak merkezlerinin şuanda yüzde 90 doluluğa ulaştığını belirterek; termal bölgelerindeki tesislerde dolulukların yüzde 100’e dayandığını söyledi. Yurt dışı için de aynı şekilde hemen hemen hedeflerine ulaştıklarını söyleyen Onaran, şunları kaydetti: “Geçen yılla kıyasladığımızda bu yıl yüzde 10-15 oranında artış var diyebilirim. Ötelenen planlar şuanda yerine getiriliyor. Bu yarıyıl tatilinde toplam 1 milyon kişinin seyahat etmesini bekliyoruz. Buda yurt içi ekonomiye 1 milyar liralık gibi bir katkı sağlanması anlamına geliyor.”

  • Kayak resortüne yatırımcı ilgisi var
  • Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da, özellikle kayak merkezlerine çok yoğun bir talep olduğunu bildirerek; ellerinde alanla ilgili yatak kapasitesi bilgisi olmadığını aktardı. Şuanda en yoğun yatırımların kayak resort alanlarında olduğu bilgisini paylaşan Ayık, şunları kaydetti: “Uludağ ve Kartalkaya gibi alanlarda orman tahsisleri var. Bunların olduğu alanlarda mevzuatla ilgili ciddi sıkıntılar var. Onun dışında yeniden oluşan bölgeler var. Sivas-Yıldız Dağları, Kayseri gibi alanlarda yatırımlar çok daha rahat gidiyor.”
Yarıyıl tatiliyle birlikte kayak merkezlerinde doluluk oranları yüzde 100’u buldu

Kar yağışı, kayak ve snowboard ürünlerine ilgiyi de artırdı. Kayak merkezlerinde kar kalınlığının artması ve sömestr tatilinin etkisiyle kayak malzemeleri alışverişlerinde hareketlilik yaşanıyor. Sahibinden.com aralık ayı verilerine göre, kış turizminin vazgeçilmez ekipmanları arasında yer alan kayak ve snowboard ürünlerinin ilanları ekim, kasım ve aralık ayını kapsayan 3 aylık dönemde yüzde 184 yükseliş kaydetti.

#Kayak
#Termal
#Turizm
5 yıl önce