|

Turizmde bol dövizli sezon

2018 yılına hızlı başlayan turizm sektörü bu yıl da ekonomiye can suyu olmaya hazırlanıyor. 40 milyon turist, 30 milyar dolarlık gelir hedeflenen sektörde; yaz aylarının gelmesiyle birlikte ülkeye giren dövizin ekonomiyi rahatlatması öngörülüyor. Elde edilen toplam girdilerinse bu yıl da cari açığa ilaç olması bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/06/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:48 - 2/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte ülkeye giren dövizin ekonomiyi rahatlatması öngörülüyor.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte ülkeye giren dövizin ekonomiyi rahatlatması öngörülüyor.

Bacasız sanayi olarak gösterilen turizm sektörü; bu yıl da ekonominin en önemli kaldıraçlardan biri olmaya hazırlanıyor. 2018 yılına hızlı başlayan sektör; 2017 yılını yaklaşık 33 milyon ziyaretçi 26 milyar dolar gelirle kapatmıştı. Bu yıl sonu için 40 milyon turist 30 milyar dolar gelir hedeflenen alanda, sektör temsilcileri yaz sezonuna girilmesiyle birlikte ülkeye bol döviz girdisi sağlanarak; ekonominin rahatlayacağını öngörüyor.

‘GÖREVİMİZDİ ARTIK MİSYONUMUZ OLDU’

Son günlerde dünyada yaşanan küresel kriz ve buna bağlı olarak dövizde yaşanan hareketlilik bizim gibi gelişmekte olan ülke ekonomilerini zorluyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Son zamanlarda turizm sektörünün cari açığa olan katkısını bir kez daha yaşıyoruz. Evet, görevimiz Türkiye’ye daha fazla döviz getirmek. Yaşanan dalgalanmaların mümkün olduğu kadar az etki yaratması için ülkeye çok daha fazla döviz girdisi sağlamamız lazım. Turizm sektörü ve ihracatçılar için bu durum görev işinden çıktı, artık misyonumuz olmak durumunda” dedi.

35 MİLYAR $'LIK KATKI

Arz talep dengesinin yavaş yavaş kendisini bulduğuna işaret eden Bağlıkaya, “Ben bu yıldan itibaren turizm yatırımlarının otel ve uçak anlamındaki yatırımların da hızlanacağını düşünüyorum. Şu anda istediğimiz rakamları yavaş yavaş yakaladık. Geçen yıla göre yüzde 7 paket fiyatlarda artış var. Dolayısıyla fiyatlarda normale doğru yaklaşıyor” bilgisini paylaştı. 2018 yılı sonunda net döviz girdisinin 26 milyar doların üstüne çıkacağını düşündüklerini anlatan Bağlıkaya, sektör olarak bu yılsonu için yüzde 35 civarında cari açığa katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.


HEM SAYI HEM GELİR ARTACAK

Türkiye Otelciler Federasyonu(TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, “2018 yılı için hedefimiz belli. İnşallah bu sene 40 milyon turisti görmek istiyoruz. Döviz gelirlerinde de maksimum düzeyde bunu arttırmak istiyoruz. Girdiyi 30 milyar doların üstüne çıkarmakta hedeflerimiz arasında. İnşallah bunu gerçekleştireceğiz” dedi. Ayık, “Eğer sektör olarak 30 milyar dolarlık hedefimiz tutar onunda üstüne çıkabilirsek bu şu demek: cari açığın tek başına aşağı yukarı yüzde 50’sinden fazlasını sektör olarak biz kapatacağız. Bu bizim için gurur verici bir durum” ifadelerini kullandı.



TURİST SAYISI REKORA KOŞUYOR

Bu yıl yurt dışından gelen turist sayısının rekora koştuğunu ifade eden Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, “Artan turistle birlikte kişi başı elde ettiğimiz gelirleri de arttırmak istiyoruz. Başta komşularımız çok iyi gidiyor. İran’dan Irak’a, Rusya’dan, Gürcistan ve Bulgaristan’a kadar ciddi bir akım var. Komşularımıza daha fazla önem vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü karşılığını fazlasıyla alıyoruz” diye konuştu. Yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşlar içinde çeşitli kampanyalar yaptıklarını belirten Onaran, döviz kurunu çıpa yaptıklarını belirterek; vatandaşa uygun tatil imkanı sağladıklarını söyledi.

#Turizm
#Türkiye
#Döviz
6 yıl önce