|

Turizmde dört nala koşacağız

Türkiye'nin turizm cenneti Antalya bu yıl tek başına 14 milyon turist ağırlamaya hazırlanıyor. Turist akınına 1 milyonluk yatak kapasitesiyle hazır olduklarını söyleyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Bu sene inşallah hep birlikte turizmimizi 4 nala koşturacağız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/06/2018 Cuma
Güncelleme: 00:28 - 15/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel

Geçtiğimiz 2 yıl boyunca zor bir süreçten geçen Türk turizm sektörü, yaptığı çalışmaların meyvesini nihayet toplamaya başladı. 2018 yılına hızlı başlayan turizmciler bu yılsonu için 40 milyon turist 34 milyar dolar gelir hedefliyor. Yeni yatırımların hızlandığı alanda otel doluluk oranları 2014 yılı seviyesine yükselirken, Türkiye’nin turizm cenneti olarak gösterilen Antalya bu yıl da sektörün en önemli kaldıraçlardan biri olmaya hazırlanıyor. Peki, 40 milyon turistin 14 milyonunu tek başına ağırlamayı amaçlayan şehrin kapasitesi yeterli mi? Kent bu sürece hazır mı?

Konuyla ilgili Yeni Şafak’a açıklamalarda bulunan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, sorularımıza şu yanıtları verdi:

‘ALLAH NAZARDAN SAKLASIN’

2018 yılsonu için hedef ve beklentileriniz neler?

Allah nazardan saklasın bu sene turizmdeki veriler çok iyi gidiyor. 14 milyon turist hedefimizi inşallah yakalayacağız. Turizmde 2016 durma senesiydi. 2017 yürüme, 2018 yılını da koşma senesi diye yorumluyorum. Bu sene inşallah hep birlikte 4 nala turizmimizi koşturacağız; coşturacağız, en iyi noktaya taşıyacağız. Türkiye için 2018 turist beklentisi 36 milyon turist, 34 milyar dolar gelire ulaşmasıdır.

İSPANYA’YI GERİDE BIRAKTIK

Antalya'nın toplam yatak kapasite oranı ne kadar?
Bu kapasite bu yıl için yeterli olacak mı?

Antalya 201 Mavi Bayrağa sahip bir şehir olarak dünya birincisi yaklaşık 1 milyona yakın belediye belgeli ve Turizm Bakanlığı belgeli yatak kapasitesi olan bir kent. Bunun içerisinde 400 bin yatak 5 yıldızlı otel veya birinci sınıf tatil köyü bulunuyor. İspanya’da toplam 5 yıldızlı otel ve tatil köyü yatak kapasitesi yaklaşık 260 bin civarındayken; Antalya’da 400 bindir. 1 milyon yatak kapasitemizle bu yılı sorunsuz geçireceğimize inanıyorum.

YATIRIMCIDAN İLGİ BÜYÜK

Şehirdeki yatırımlar ne durumda? Yatırımcı ilgisi nasıl?

Antalya bir dünya şehri. Bu kenti dünyanın parlayan yıldızı haline getirmek için büyük bir gayretin içindeyiz. Toplam yatırım maliyeti 4.5 milyar lirayı bulan 11 mega proje yürütüyoruz. Projelerimize yatırımcı ilgisi büyük. Bu projeler arasında en büyüğü Boğaçay Projesi. Toplam yatırım maliyeti 1 milyar 150 milyon lira olan projede çalışmalar başladı.


AÇILIŞI 16 HAZİRAN TARİHİNDE ERDOĞAN GERÇEKLEŞTİRECEK

Konyaaltı Sahil Projemizi de tamamladık. Dünyanın en güzel sahil projesini uyguladık. Gerçekten muhteşem oldu. 16 Haziran’da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın uğurlu elleriyle açılışını gerçekleştiriyoruz. Antalya’ya çok yakışan, turizme büyük katkı sağlayacak, yeşille mavinin buluştuğu Konyaaltı’nı dünya konuşacak. Antalya’nın seyir terası Tünektepe ve Teleferik Projesi’nde ise teleferik yatırımını tamamladık.

KENT MÜZESİ İLE TAÇLANIYOR

Otogar kavşağının orada Antalya Cami ve Türk İslam Medeniyetleri Müzesi’ni inşa ediyoruz. 10 bin kişilik kapalı, 20 bin kişilik açık ibadet alanına sahip cami, bünyesindeki Türk İslam Medeniyetleri Müzesi ile turizme de hizmet edecek.

50 BİN KONUTUN ELEKTRİĞİNİ KARŞILIYOR

Çevre kirliliğinin önlenmesi ve atıkların geri dönüşümüyle ilgili olarak 600 milyon lira yatırım maliyeti bulunan Kızıllı Entegre Katı Atık Tesisi, tamamlandı ve elektrik üretimine başladı. Evsel katı atıkların bertaraf edilerek elektrik enerjisine dönüştürüldüğü bu çevreci tesis 50 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak. Bu çağdaş tesisin bir benzerini de Alanya’da inşa ediyoruz.

ESNAFA GELİR KAPISI OLACAK

Zengin turistleri Antalya’ya çekecek Kruzvaziyer Liman Projemizin tüm izin ve hazırlıkları tamam. Yakında ihaleye çıkabileceğiz. Aynı anda 4 adet kruvaziyer gemisine hizmet verebilecek limanda 426 adet yat bağlama kapasitesi bulunuyor. Proje ile Antalya’nın çok önemli bir eksikliğini tamamlarken, esnafın ve turizmin kazanmasını sağlayacağız.

8 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Kepezaltı Santral’de Türkiye’nin en büyük ve başarılı kentsel dönüşüm projesi yürütüyoruz. Projenin ihalesini Türkiye’nin en büyük inşaat firmalarından biri kazandı. 3255 hak sahibine verilecek 5 bin konutun inşaatı hızla yükseliyor. Maliyetli bu projede, Kepezaltı ve Santral mahallelerinde 1 milyon 319 bin metrekare alanda 19 bin konut inşa ediliyor. Buraya 8 yılda 8 milyar liralık bir yatırım yapılacak.

#Menderes Türel
#Antalya
6 yıl önce