|

Turizmde yeni temaya ihtiyaç var

Antalya, 15 ülkeden 750 turizm temsilcisini Belek’te ağırladı. Zirvede turizm yatırımcılarına seslenen Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, "Herşey dahil turizmde en yüksek seviyedeyiz. Artık yeni temalara ihtiyacımız var" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/12/2016 Pazar
Güncelleme: 01:00 - 11/12/2016 Pazar
Yeni Şafak

Turizmin Davos'u olarak adlandırılan Dünya Turizm Forumu Akdeniz Zirvesi, 15 ülkeden 30 konuşmacı ve 750 sektör temsilcisinin katılımı ile dün Antalya'da başladı. Dünya turizminin masaya yatırıldığı ve dünya turizmine yön verecek kararların ele alındığı forumda sınır güvenliği, turizmin çok kanallı kullanımı, destinasyon düğünlerinde yükselen trendler, seyahat endüstrisi için yeni fırsatlar, resort turizminde değişen algılar gibi pek çok konu ele alındı. 3 gün sürecek forumun açılışında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 2016 yılında önemli misafirler ağırladıklarını ve bu sayede yurtdışı ile Türkiye arasındaki işbirliği ve dayanışmanın daha da güçlendiğini söyledi.



REHAVETTEN KURTULDUK


Türkiye'nin son 20 yılda ortalama yüzde 8 civarında büyüdüğünü ifade eden Türel, bu büyümenin Avrupa ve dünya ortalamasının üzerinde gerçekleşmesiyle bir rehavet oluştuğunu ve bundan kurtularak daha fazla gayret etmeyi, çalışmayı yeniden hatırladıklarını kaydetti. Hükümetin bu yıl turizme doğrudan destek verdiğini hatırlatan Türel, “Turizm konuşulacaksa doğru adres Antalya'dır” dedi. Antalya turizminin artık yeni temalara ihtiyacı olduğunun altını çizen Türel, “Antalya her şey dahil turizmini en yüksek seviyeye taşıdı. Turizmin artık insani, kültürel boyutunu zenginleştirecek yeni bir modele geçmeliyiz. Antalya'ya gelen ziyaretçileri müşteri gibi görmenin ötesine geçmeliyiz” diye konuştu.



AVRUPA'DAN DAHA GÜVENLİYİZ


Belek Turizm Yatırımcıları Birliği Başkanı Fikret Öztürk ise Almanya ve Avusturya gibi ülkelerden gelen rezervasyon artışlarının önemli olduğunu ve ilerleyen aylarda bu artışın devam edeceğini söyledi. Turistler için en önemli engelin terör olduğuna dikkati çeken Öztürk, “Avrupa'nın bir çok şehrinden hatta hemen hemen bütün şehirlerden daha güvenliyiz" dedi.



2017 daha iyi olacak


DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş ise, turizmin zor bir dönemden geçtiğine dikkati çekerek şunları söyledi: “Türkiye'nin turizm varlığı 80 milyar doların üzerinde. Sıkıntılar ne olursa olsun aşılacağına dair inancımız var. Bankacılık sektörünün turizme desteği çok önemli. Turizm sayısı 2017 yılında bu yıldan daha iyi olacaktır. Ümidimizi asla kaybetmemek lazım. Başka ülkemiz yok. 2017 ve 2018 yılları belki zor geçecek ama gelecek günler bizimdir, Türkiye ve Türk turizminindir.”



KDV %4'E DÜŞMELİ


Türkiye Turizm Yatırımcılar Derneği Başkanı Murat Ersoy da turizmcinin yaralarının sarılması gerektiğine işaret ederek, "KDV oranı şuan yüzde 8, bu oranının yüzde 4'de tutulması sektöre büyük nefes aldıracaktır” dedi. Ersoy, Türkiye'nin turizmde toptancılık sisteminden perakendecilik sistemine geçilmesinin de büyük önem taşıdığını vurguladı.



#Dünya Turizm Forumu
#Belek Turizm Yatırımcıları
7 yıl önce