|

Turizmde bayram havası

3,5 günlük Ramazan Bayramı tatili ve okulların tatile girmesini fırsat bilen vatandaş, turizm sektörüne bayram havası yaşatacak. 6 milyon kişilik bir hareketlilik yaşanacağını ifade eden sektör temsilcileri, 3-4 günde 6 milyar liralık bir ekonomi oluşacağını kaydediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/06/2018 Salı
Güncelleme: 00:50 - 5/06/2018 Salı
Yeni Şafak
6 milyarlık ekonomi oluşacak.
6 milyarlık ekonomi oluşacak.

Ramazan Bayramı tatiliyle birlikte, önümüzdeki günlerde okulların da tatile girecek olması turizm sektöründe çifte doping oluşturdu. 6 milyon kişilik bir hareketliliğin yaşanacağını aktaran turizm sektör temsilcileri, bu tatilde 6 milyar liralık bir ekonomi oluşacağını öngörüyor. İşletmelerin tam kapasite çalışacağını ifade eden yetkililer yurtdışına olan taleplerdeki düşüşün yurtiçi talebini hareketlendirdiği görüşünde birleşiyor.

%20 ARTIŞ SÖZ KONUSU

Önümüzdeki bayram tatilinde geçen yıla oranla daha yoğun bir talebin oluştuğunu ifade eden Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, “İç turlarda geçen seneye oranla yüzde 20 artış yaşanırken, yurt dışına olan turlarda yüzde 40 oranında düşüş var. Yurt dışına gidemeyenlerin yüzde 20’si iç turizmi hareketlendirdi. Kültürel turizm dediğimiz Kapadokya, Batı ve Doğu Karadeniz, Ege ve Akdeniz turlarına ilgi oldukça yoğun” değerlendirmesinde bulundu. Kapadokya tur fiyatlarının 470 liradan başladığını söyleyen Polatoğlu, Karadeniz turlarının ise uçak fiyatlarıyla birlikte bin 600 lira civarında olduğunu kaydetti. Roma, Floransa, Paris gibi şehir turlarının geceleme 490 avro gibi fiyatlarla başladığını belirten Polatoğlu, “Kültürel tur dediğimiz Roma, Floransa, Venedik, Belarus dediğimiz 5 ülkeyi içeren turlarda 800 avro civarında fiyatlarla satışta. Uzakdoğu’da ise Phuket'e ilgi oldukça yoğun” diye konuştu.


EKONOMİYE BÜYÜK KATKI

Ülkemizde bu dönemde 5-6 milyon kişilik bir hareketlilik beklediklerini aktaran Polatoğlu, “Bu hareketliliğin 2-2,5 milyonu aile içi yani memleket, akraba ziyaretleri veya öğrencilerin eve dönüşü hareketliliği olarak görünüyor. Ama seyahat acentalarıyla yapılan turlarda ise yurt içinde yaklaşık 600 bin kişinin hareket edeceğini düşünüyoruz. Yurt dışı içinse yaklaşık 250 bin civarında talep olacağını tahmin ediyoruz. Bu kısa tatilde ortalama 5-6 milyar liralık bir ekonomi oluşacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.


YOĞUN TALEP EKİM AYINA KADAR SÜRER

Atlas Global Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy da, 13 Haziran’dan itibaren taleplerde ciddi bir artış olduğunun altını çizerek, bu hareketliliğin ekim sonuna kadar devam edeceğine işaret etti. Yetkililer uçak biletlerinin şimdiden tükendiğini ifade ederken; otobüs firmaları ise; ek sefer koyma hazırlığı içerisinde.


DOLULUK ORANLARI YÜZDE 100’Ü BULACAK

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı ise; bu bayram döneminde de geçmiş yıllarda olduğu gibi ciddi bir yoğunluk beklediklerini kaydederek, şunları söyledi: “Kıyı bölgelerimiz ve otellerimiz dolu olacaktır. Şu anda doluluk oranları yüzde 80. Bu oranlar tatilin yaklaşmasıyla birlikte yüzde 100’e ulaşacaktır. Bölgelerimizin tümünde yaklaşık 300 ile 500 bin kişi arasında bir hareketlilik bekliyoruz. Yaşanan bu hareketlilik ekonomiye de yansıyacaktır.”

#Turizm
#Bayram
#Tatil
6 yıl önce