|

Türkiye hibrit üssü oluyor

Toyota Otomotiv Sanayii Türkiye, 230 milyon avro ek yatırımla hibrit özellikli yeni aracının üretimine başladı. Türkiye’nin bölgesel hibrit üssü hedefine katkı sağlayacak yeni projeyle birlikte şirketin toplam yatırımı 2 milyar avroyu aştı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, iç pazarda hibrit ve elektrikli araçlara talebi artırmak için yeni teşvikler sunabileceklerini söyledi.

Şuayip Alabay
04:00 - 29/01/2019 Salı
Güncelleme: 00:27 - 29/01/2019 Salı
Yeni Şafak
Fuat Oktay'a, Mustafa Varank, Tarım ve Bekir Pakdemirli eşlik etti.
Fuat Oktay'a, Mustafa Varank, Tarım ve Bekir Pakdemirli eşlik etti.

Türkiye’nin üretim ve ihracat devlerinden Toyota Otomotiv Sanayii, “Made in Turkey” imzalı 12’nci nesil Toyota Corolla Sedan modelinin üretimine başladı. Hibrit versiyona sahip Yeni Corolla Sedan, Japonya dışında ilk kez Türkiye’deki üretim tesislerinde uygulamaya başladığı TNGA (Toyota New Global Architecture) platformunda üretilecek. Toyota C-HR ile aynı üretim bandında üretimi gerçekleşecek Yeni Corolla Sedan, fabrikayı Türkiye’nin hibrit üssü yapacak. 230 milyon Euro yatırım bedeliyle hayata geçirilen 12’nci nesil Corolla projesiyle Toyota’nın Türkiye’ye yaptığı yatırım tutarı 2.08 milyar avroya yükseldi.

YENİ TEŞVİKLER GELEBİLİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın program değişikliği nedeniyle katılamadığı Toyota Sakarya Fabrikası'ndaki "Yeni Toyota Corolla"nın hattan çıkış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, hibrit modelinin Türkiye'de üretilmesiyle, bu alanda da önemli bir sıçrama yaşanacağına inandığını dile getirdi. Oktay, 2016'da üretime başlayan hibrit teknolojisi SUV modelinin ardından, Corollanın hibrit modelinin de Türkiye'de üretilmeye başlanmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, diğer firmaların da benzer açılımları olduğunu, bu çabaları desteklemek için hibrit otomobillere çok ciddi vergi avantajları sağlandığını, yüzde 50'ye varan tasarruf oranıyla çalışan hibrit araçlar için yüzde 50'yi bulan vergi indirimleri getirildiğini anlattı. Böylece hibrit otomobillere yapılan yatırımların karşılık bulmasına katkı sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Oktay, yurt içindeki hibrit ve elektrikli araçlara talebi artırmak için gerekirse yeni teşvikler getireceklerini söyledi.

YERLİ-YABANCI AYRIMI YOK

Fuat Oktay, bugüne kadar, yabancı-yerli ayrımı yapmadan, Türkiye'nin gelişmesine katkıda bulunmak isteyen tüm firmalara her türlü desteğin verildiğini de vurguladı. Bürokratik süreçleri hızlandıracak pek çok adım atıldığını belirten Oktay, "Arazi tahsislerinden vergi indirimlerine kadar yatırımcılarımızın ihtiyaç duyduğu tüm kolaylıklar sağlanmıştır. Yatırım Ofisimiz ve diğer kurumlarımız vasıtasıyla Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen firmalara yardımcı olduk, olmaya da devam ediyoruz. Ülkemizin potansiyeline inanarak buraya yatırım yapan uluslararası şirketleri, kendi şirketlerimizden asla ayırmadık, ayırmayacağız" diye konuştu.

  • İlk aracı Oktay test etti
  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, programın yapıldığı salona ilk defa banttan indirilen Toyota Corolla Hibrit ile gelirken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da aynı araçta kendisine eşlik etti. Toyota Corolla Hibrit’in banttan indirme törenine, Oktay ve Varank’ın yanı sıra Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de katıldı. Toyota Avrupa Başkanı ve Üst Yöneticisi Johan van Zyl, “Toyota C-HR modelimizin yanı sıra Corolla Sedan modelimizin de 2020 yılına kadar hibrit satışların yüzde 50 seviyesine ulaşma hedefimize önemli bir katkıda bulunmasını bekliyoruz” dedi. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi Toshihiko Kudo da, “Üretim, ihracat, yatırım ve istihdam yoluyla Türkiye ekonomisinin başarılı geleceğine katkıda bulunmaktan çok mutluyuz. İşimizi topluma katma değer üretmeye paralel olarak yürütmeye özen gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

#Fuat Oktay
#Toyota
#Hibrit
5 yıl önce