|

Türkiye sorunları kendi aşar

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Türkiye ve batı ilişkilerindeki çözüm arayışları tartışıldı. TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, “Batılı ülkeler para politikalarını kendi çıkarlarına göre uygularsa çözüm uzun vadeli olmaz. Beraberinde sorun getirir. Batı çözüm sürecinde Türkiye’yi yalnız bırakırsa Türkiye kendi çözüm yollarını bulur” dedi.

Mine Açar
04:00 - 23/03/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:31 - 23/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Uludağ Ekonomi Zirvesi - Global Belirsizlikte Büyüme Paneli
Uludağ Ekonomi Zirvesi - Global Belirsizlikte Büyüme Paneli

Bu yıl sekizinci düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Global Belirsizlikte Büyüme panelinde Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici’nin BlueBay Asset Management Kıdemli StratejistiTimothy Ash’e verdiği cevaplar gündeme oturdu. Ash, Türkiye’nin yapısal reformları bir an önce hayata geçirmesi gerektiğini belirterek, “Eğer 2018 gibi bir yıl daha olursa Türkiye’deki yabancı yatırımcılar gidecektir. Türkiye ABD ve Batılı ülkelerle ilişkilerini geliştirmeli” dedi. Ash’ten sonra söz alan Ümit Leblebici de yaptığı konuşmada Türkiye’nin batı ile ilişkilerinde Türkiye’nin de çıkarlarının gözetilmesi gerektiğini, batının lehine tek taraflı çözümlerin uzun vadede yeni sorunlar yaratacağını söyledi.

TERCİH DOĞRU YAPILMALI

  • Leblebici, “Dünya liderleri yalnızca kendi öncelikleri için hareket etmeyi tercih edebilirler. Ama bunların uzun vadede çalışıp çalışmayacağına yönelik endişem var. Bu nedenle her iki tarafın birlikte hareket etmesi ve uzlaşması gerekiyor. Ama uzlaşma sağlanmaz ve tek taraflı hareket edilirse Türkiye’nin kendi kendine çözecek gücü var” şeklinde konuştu.

İLETİŞİM SORUNLARI ÇÖZER

Leblebici, dünyanın uyumlu bir biçimde yönetilmediğinde gelişmekte olan ülkelerin yaşadığı sorunların gelişmiş ülkeler için de önemli riskler içerdiğini söyledi. G20 ülkelerinin koordineli çalışmasıyla bu sorunların aşılabileceğini aktaran Leblebici, “İletişimin çok kuvvetli olduğu bir çağda yaşıyoruz. Yeni oluşan yapıya daha hızlı adapte olmamız gerekiyor. Ama gelişmiş ülkeler de bizimle koordine olsun. İletişimin gücüyle sorunları çözelim” dedi.

1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 2019 yılında Limak Holding olarak 1 milyar dolarlık yatırımı planladıklarını dile getirdi. 2019’un ikinci yarısından itibaren Türkiye’de iyi günlerin geleceğine inandıklarını ve yatırıma devam edeceklerini dile getiren Özdemir, “İstanbul’un yeni havalimanını yaptık. Önemli bir havalimanı yaptık. Buradaki tecrübemizi yurt dışına taşımak istiyoruz. Havacılık sektörü dünyada büyüyor. Son 10 yılda yüzde 10-11 civarında büyüdü ve büyüme devam edecek gibi gözüküyor. Enerji yatırımlarımızda Türkiye’de iyi gidiyor. Ama her şey Türkiye’nin büyümesine bağlı. Turizm yatırımlarımız devam ediyor. 2019 yılında Limak Holding olarak 1 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

YÜKSEK KURUN PİYASADA YERİ YOK

  • Türkiye’de ki kur hareketlerine değinen Uluslararası Finans Enstitüsü Genel Müdürü Robin Brooks ise, “Baktığımızda dolar yaklaşık 5,5 lira civarında ve bunun aslında iyi bir denge olduğunu söyleyebiliriz. Onun için bu aşırı durumların piyasada yerinin olmadığını anlatmaya çalıştık. Biz çok faal bir şekilde bunun anlatılabilmesi, izah edilebilmesi için çalışıyoruz. Niye Türk lirası önemli? Çünkü Türkiye genç bir ülke. Büyüme kapasitesi var. Dış finansman ve dış sermaye yatırımı çok önemli. ABD’de Başkan Trump’ın politikaları karmaşık, özellikle yükselmekte olan piyasalarda çok karmaşık bir hale geliyor. Adilane değil bu politikalar” açıklamasında bulundu.
#​Uludağ Ekonomi Zirvesi
#TEB
#Ümit Leblebici
5 yıl önce