|

TÜRSAB yasağı küçük işletmeyi vurdu

Dünyaca ünlü online rezervasyon sitesi olan Booking.com’un, TURSAB tarafından açılan davayla Türkiye’deki operasyonlarını durdurma kararı küçük işletmeleri zora soktu. Sadece Ege bölgesinde 35 bin yatak kapasiteli küçük işletmenin doğrudan etkilendiğini ifade eden TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Kars’taki en küçük bir işletme bile bu sayfada yer alıp kendini tanıtabiliyordu” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:02 - 8/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Gelişen internet teknolojileri, özellikle turizm sektöründe dev tesislere karşı ayakta kalmaya çalışan küçük ve büyük otellerin en önemli satış aracı. Son haftalarda yerli seyahat acentelarına karşı gerçekleştirilen haksız rekabetin önlenmesi amacıyla Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından açılan davayla gündeme oturdu.

Rezervasyon sitesi olan Booking.com’un mart ayı sonunda Türkiye’deki faaliyetlerini tedbiren durdurma kararı vermesi büyük tartışmalara neden oldu. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, mahkeme kararının küçük işletmeleri zora soktuğunu söyledi.

KOMİK DURUMA DÜŞTÜK

İşler, “Biz hangi amaca yönelik düşündük de bu işi yaptık. Komik bir duruma düştük. Gelen müşteriyi VPN’ni değiştiriyor, buradan rezervasyonunu yapıyor, Booking.com’dan değil de başka yerden geliyor” diye konuştu. İşler, “Kars’taki en küçük bir işletme bile bu sayfada yer alıp kendini tanıtabiliyordu. Haksız rekabet yerine herkesin fiyatını belirlediği ve para tahsilatını kendi yaptığı bir acente. Kapatılması küçük tesisleri zorladı” dedi.

AİLE ŞİRKETLERİ İÇİN

Büyük tesislerin zaten seyahat acenteleri ve tur operatörleriyle satış yaptığına dikkati çeken İşler, “Asıl kredi, borç almış ufak işletmeleri çevirerek, yaşamını sürdürmeye çalışanlara büyük darbe oldu. Bizim de serzenişimiz aile şirketleri olan bu küçük otellerin aldığı darbedir” değerlendirmesinde bulundu.

  • ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞ VAR
  • Sadece İzmir’de toplam 65 bin, 50 bini Turizm Bakanlığı, 15 bini belediye belgeli tesis olduğu bilgisini paylaşan İşler, bu kapasitenin 25 bine yakının küçük çaplı tesis olduğuna vurgu yaptı. İşler, şöyle devam etti: “Aslında 65 bin yatağın, 35 bini yüzde 100 etkilendi. Diğer yarısı da en direk yoldan etkilendi. Yani etkilemeyen kimse kalmadı. Bizim son sözümüz şu diyoruz ki bu durum önlenemez bir yükselişle gidiyor.” Online satış ve rezervasyonlar ülke turizm gelirleri için can suyu konumunda.
#TÜRSAB
#İnternet
#Booking
7 yıl önce