|

Ülkeye 10 milyar dolar katkımız var

Türkiye bu yıl 40 milyon turistle tarihi rekor kırmaya hazırlanırken Antalya da 14 milyon turist ağırlayacak. AK Parti’nin yeniden belediye başkanlığına aday gösterdiği Menderes Türel, Yeni Şafak’a yaptığı açıklamada, “Turizm gelirlerimiz ile bu yıl devletimizin kasasına 10 milyar dolardan fazla katkı sunacağız” dedi.

Arzu Kurum
04:00 - 26/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 08:25 - 26/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel

40 milyon turistle tarihi rekor kırmaya hazırlanan Türkiye turizmi; nitelikli turist için çoktan düğmeye bastı. 14 milyon ziyaretçi sayısıyla büyük bir talep artışı yaşayan Antalya, sürdürdüğü çalışmalarla önümüzdeki dönemlerde ivmeyi daha da yukarı çekecek. Hem yerli hem yabancının Antalya’yı tercih ettiğine işaret eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, kentte 8 aylık bir turizm sezonuna kavuştuklarına dikkat çekti. Başkan Türel, hemşehrilerine bir de metro müjdesi verdi.

Bu yıl altın çağını yaşayan Türkiye turizminin yıldızı hiç şüphesiz Antalya. Yıl sonu hedefi olan 14 milyon turiste hızla koşan şehir, 2019 için 20 milyon ziyaretçiye göz kırptı. “Hem yerli hem de yabancı ziyaretçi Antalya diyor” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile kentteki son durumu konuşarak; önümüzdeki döneme ilişkin hedef ve beklentileri değerlendirdik.

EZBER BOZULDU

* Şu ana kadar yaklaşık 13 milyon civarında turist ağırladınız. Bu yılı değerlendirerek; 2019 yıl sonu için hedef ve beklentilerinizi paylaşır mısınız?

Bu yıl Antalya turizmi tüm zamanların rekorunu kırdı. 14 milyon turist hedefimize adım adım yaklaşıyoruz. 2018’de Antalya turizminde gerçekten ezber bozan gelişmeler yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Kasım ayının sonlarına gelmemize rağmen otel doluluk oranlarımız geçmiş yıllarla kıyaslanamayacak kadar yoğun. Zaten kısa bir süre sonra noel ve yılbaşı tatili olacak. Yani yıl sonuna kadar otellerin doluluğu ile ilgili bir sorun görünmüyor.


8 AYLIK SEZONA KAVUŞTUK

Bu yıl Avrupa’daki tur operatörlerin satışlarını mart ayına çektikleri bilgisini aldık. Bu da demek oluyor ki; Antalya’da yaklaşık 8 aylık bir turizm sezonuna kavuştuk. Zaten bizim bütün çabamız, gayretimiz de Antalya’da turizm sezonunu 12 aya çıkarabilmektir. Antalya Londra ve Paris’ten sonra New York ile birlikte en fazla ziyaret edilen destinasyonlardan biri olma özelliğini koruyor.

* Gelirlerin artması için yaptığınız çalışma ve aldığınız önlemler var mı?

Bugün bir turistin yaptığı harcama 600-630 dolar arasında değişiyor. Eğer biz bu rakamı 800 dolar seviyelerine çıkarabilirsek; elbette turizm gelirlerimizin gayri safi milli hasılaya katkısı çok daha fazla olur. Ama ne olursa olsun biz turizmde şu an bir yükseliş yakaladık. Önemli olan bu yükselişi sürdürmektir. Zamanla bu yükselişin kişi başı harcama rakamlarına da yansıyacağından eminim.

YENİ CAZİBE ALANLARI OLUŞTURUYORUZ

Bu konuda yapılması gereken pek çok şey var. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de bunun farkındayız. Bu nedenle yeni cazibe alanları oluşturarak, turistlerin Antalya’ya olan ilgisini artırmaya gayret gösteriyoruz. Kruvaziyer, yat limanları, sahil projeleri, cadde düzenlemeleri bunların hepsi Antalya’nın ekonomisini canlandıracak ve kentimize yeni cazibe alanları katacak belediye yatırımlarıdır. Kruvaziyer gemi ile gelen bir turistin harcadığı para normal bir turistin harcadığı paranın belki de 10 katıdır. Biz de bunların çabası içerisindeyiz.


20 MİLYONLUK POTANSİYEL

* 2019’da yerli turist sıkıntı yaşar mı? Tavsiyeleriniz neler?

Yabancı turistlerin Antalya’ya yönelik talebinin 2019 yılında daha da artacağı görünüyor. Bu elbette bizleri mutlu ediyor. Çünkü Antalya bugün 14-15 milyonun çok daha ötesinde 20 milyon turist rakamlarını ağırlayabilecek potansiyele sahip bir şehrimiz. Yatak kapasitesi açısından hiçbir sorunumuz yok. Turizmci dostlarımızla istişare ederek bu 2019 turizm sezonu için kendimize bir yol haritası belirleyeceğiz.

Gündemde metro hattı projesi var

*
Gündeminizde yeni yatırım ve projeler var mı, biraz bunlardan bahseder misiniz?

Bu dönem için Antalyalılara söz verdiğimiz hizmet ve projeleri büyük oranda tamamladık. Artık gündemimizde Büyük Liman’dan Kundu’ya kadar uzanacak metro hattı projesi var. Alt Yapı Genel Müdürlüğünden Ulaşım Master Planımız kapsamında onun izinlerini zaten aldık. Sadece projelerini hazırlayıp inşaata başlamak kaldı. 2019 sonrasında inşallah nasip olur Antalya’ya. Fatih son duraktaki depolama hattındaki raylı sistemimizi de Organize Sanayi’ye kadar uzatacağız. Onun da izinleri de alındı.

İstanbul’un yükünün yarısını biz karşılıyoruz

Şehrimiz, İstanbul’un Türkiye ekonomisindeki yükünün yarısını karşılayabilecek potansiyele sahip. Tarımsal ihracat verileri Antalya’mızın ülke ekonomisi için ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Bu yılın ilk 6 ayında Antalya’dan 273 milyon $ tutarında sebze meyve ihracatı gerçekleştirildi. Yine aynı şekilde turizm gelirlerimiz ile bu yıl devletimizin kasasına 10 milyar $‘dan fazla katkı sunacağız. Dünya çapında iddialı projeler yaparsanız, zaten taşı, toprağı altın olan Antalya yatırımların çekim merkezi olur. Dolayısıyla Antalya’ya yabancı yatırımcıların ilgisi çok fazla.

Karar milletin

AK Parti’den yeniden aday olarak gösterilen Türel, konuya ilişkin, “Öncelikle vatandaşın sizi yeniden aday olarak görmek istiyor olması en öncelikli şartlardan bir tanesi. İkincisi parti teşkilatımız ve Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceği karar önemlidir. Hemşehrilerime hizmet etmem her zaman hayatta en büyük isteğimdir” dedi.

#Antalya
#Menderes Türel
#Türkiye
5 yıl önce