|

Uluslararası İş Forumu (IBF) 2. Türk-Arap İş Zirvesi Gaziantep'te düzenlendi: Birlikte üretelim daha çok kazanalım

Türk iş dünyası Gaziantep’te düzenlenen 2. Türk-Arap Zirvesi’ne yabancı yatırımcılarla bir araya geldi. Yoğun katılımın olduğu zirvenin açılışında konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye'nin her alanda yatırımcılara önemli fırsatlar sunduğuna dikkat çekti ve işbirliği çağrısında bulundu. Muş, “Büyük bir üretim ve ihracat üssü durumundayız. Birlikte üretip daha çok kazanalım” mesajı verdi.

Mesude Demirhan
00:00 - 12/06/2022 Pazar
Güncelleme: 19:02 - 11/06/2022 Cumartesi
Yeni Şafak
Uluslararası İş Forumu (IBF) 2. Türk-Arap İş Zirvesi Gaziantep'te düzenlendi
Uluslararası İş Forumu (IBF) 2. Türk-Arap İş Zirvesi Gaziantep'te düzenlendi

MÜSİAD’ın organize ettiği Uluslararası İş Forumu (IBF) 2. Türk-Arap İş Zirvesi Gaziantep'te düzenlendi. Zirve kapsamında düzenlenen panellerde ve ikili görüşmelerde ticaret ile yeni yatırımlar konuşuldu. 1600'e yakın Arap ve Türk iş insanın katılımıyla gerçekleşen programa; körfez ülkelerinin yanısıra Fas, Mısır, Tunus, Cezayir, Almanya, Hollanda ve Azerbaycan’ın da aralarında bulunduğu 30'dan fazla ülkeden iş insanı katıldı.

IRAK’TAN 300 İŞADAMI GELDİ

  • Irak; Ticaret Bakanı Ala el-Cuburi başkanlığındaki 300 kişilik ticaret heyetiyle zirveye en yoğun katılımı yapan ülke olarak dikkat çekti. Dün başlayan zirvenin açılışında konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye’nin Arap ülkelerine uzanan önemli bir ticaret ve sanayi hattının merkezinde olduğunu, Arap ülkeleri ile ticarette adeta bir köprü vazifesi gördüğünü söyledi. Arap ülkeleri ile ilişkilerin geliştirilmesi için her türlü adımı atmaya istekli ve kararlı olduklarını ifade eden Bakan Muş, Türkiye'nin yatırımcılar için yenilenebilir enerji, kimya, turizm, sağlık, altyapı ve üst yapı projeleri, iletişim teknolojileri, bilişim, otomotiv de dahil olmak üzere çok geniş bir alanda fırsatlar sunduğunu kaydetti.

Muş, 2021 yılında Arap ülkeleri ile ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 14,2'lik artışla 67,4 milyar dolara ulaştığını belirtti. Salgınla birlikte tedarik zincirlerinde yaşanan değişimlerin Türkiye'yi daha da avantajlı ve daha etkili bir konuma getirdiğine dikkati çeken Muş, yatırımları karşılıklı olarak artırma çağrısında bulundu.

Türkiye'deki toryumun değeri 80 trilyon dolar

  • Uluslararası İş Forumu (IBF) Başkanı Erol Yarar ise Türkiye'nin ihracat, üretim ve istihdam da çok farklı bir boyutta kalkınma hamlesi yaptığını söyledi. Son 20 yılda ülkenin potansiyelinin çok farklı bir seviyeye geldiğine dikkat çeken Yarar, "Türkiye'ye güvenin. Türkiye koşuyor ve önünde hiçbir engel duramayacak" dedi. Yarar, dünyada en çok toryum rezervinin ülkemizde bulunduğunu söyledi. Toryumun petrol ve doğal gazdan daha kıymetli olduğunu vurgulayan Yarar, şu bilgileri verdi: "Kesinleşmiş rezerv 350 bin ton. Tahmini rezerv ise 800 bin ton. Türkiye'nin enerji ve toryum rezervinin parasal karşılığı sadece 350 bin ton için 80 trilyon dolar"

3 milyar dolarlık iş hacmi oluştu

MÜSAİD Genel Başkanı Mahmut Asmalı da Türk ve Arap yatırımcıların Gaziantep'te bir araya gelmesiyle yakın gelecekte 3 milyar doların üzerinde iş hacmi oluşturacağını dile getirdi. Türkiye'nin özellikle son yıllarda Arap ülkeleriyle ilişkilerinde çok boyutlu ve geleceğe dönük bir dış politika izlediğine işaret eden Asmalı; Savunma sanayisi, makine, gayrimenkul, gıda, tekstil, demir-çelik, bilişim ve yazılım altyapısı gibi birçok alanda dünya ile yarışabilecek kalitede ürün ve hizmet üreten bir ülke konumunda olduklarını salgın sürecinde tüm dünyaya ispatladıklarının altını çizdi.


#Gaziantep
#Mehmet Muş
#MÜSİAD
#Ticaret Bakanı
#Erol Yarar
#Mahmut Asmalı
2 yıl önce