|

Uyuşmazlıklara İstanbul çözümü

İstanbul’un finans merkezi yapılması yolunda oluşturulan İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) 1 Ocak'tan beri uluslararası ölçekte hizmet veriyor. Türkiye'yi, bölgesel tahkim merkezi yapması beklenen ISTAC ile, yargıda yıllar süren iş davaları uluslararası geçerliliği olan kararlar ışığında daha kısa sürede ve az maliyetle sonuçlandırılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/02/2016 Salı
Güncelleme: 20:47 - 8/02/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Ticarette önemli bir merkez haline gelen Türkiye, şimdi de ''Tahkim Merkezi'' ile bu konumunu güçlendiriyor. İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC), iş dünyasının yaşadığı uyuşmazlıkları hem süre hem de maliyet açısından sağladığı önemli tasarruf imkanlarıyla çözmesi bekleniyor. Bu kapsamda ISTAC, yıllarca süren davaları, 3 aylık sürede ve davanının büyüklüğüne göre devlet mahkemelerinden 10 kata kadar daha ucuza çözmeyi vaad ediyor. Hükümetin 100 günlük acil eylem planı içinde de yer alan ISTAC, uluslararası geçerliliği olan nihai, bağlayıcı ve icra edilebilir kararlarıyla yargılama hizmeti sunuyor. Temyiz edilemeyen ISTAC'ın kararlarına ancak iptal davaları açılabiliyor.



İLK DAVASI ORTADOĞU'DAN


Özel dava hukuk hükümlerine tabi özerk bir kurum olarak organizasyonunu tamamlayan ISTAC'ın kuruluş süreci ve faaliyetleri hakkındaki bilgilendirme toplantısına ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı ve yönetim kurulu üyeleri Müjdat Keçeci, Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Mehmet Rifat Bacanlı katıldı. Akıncı, “Dünyadan insanlar artık Türkiye'ye adalet aramak için geliyor” dedi. İlk davalarını aldıklarını da belirten Akıncı, “Ortadoğu ülkelerinden birinden aldık. Taraflardan biri de Türk” dedi.



TÜRKİYE'YE İLKLERİ GETİRDİ


Merkez'in hızlı, ucuz ve güvenilir karar alma misyonunu yürüten sistem hakkında bilgi veren Akıncı, 'Seri Tahkim' ve 'Acil Durum Hakemi' uygulamalarının Türkiye'ye ilk kez ISTAC'la geldiğini belirtti. Akıncı, 'Seri Tahkim' ile uyuşmazlıkların hakeme geldikten sonra nihai 3 ayda sonuçlanacağını kaydetti.Yerli tahkim ile gelen ikinci önemli hizmet 'Usuli Zaman Çizelgesi' olacak. ISTAC'ı, uyuşmazlıkların çözümünde ön plana çıkaran önemli diğer özelliği ise, taraflara uyuşmazlıklarını çözecek kişiyi seçme imkanı vermesi.







BİLİRKİŞİLER UZMAN OLACAK


Ziya Akın, tahkimdeki adalet anlayışının hukuk alanındaki dünyaca ünlü divan üyelerinin atayacağı hakem kişilerin uzmanlığıyla sağlanacağını vurguladı. Akıncı, hukukçu olmasa da alanında lider uzman bilirkişilerle de işbirliği yapılacağını belirtti.



3. HAVALİMANI'NIN DA TAHKİMİ


İstanbul'u finans merkezi yapma yolunda oluşturulan ISTAC; İstanbul'u Cenevre, Zürih, Londra, Paris, New York, Singapur gibi uluslararası tahkim merkezi konumuna taşımayı hedefliyor. ISTAC aynı zamanda, dünyanın en büyük projelerinden İstanbul 3. Havalimanı'nın da tahkim mercii kabul edildi.







Messi gibi divan üyeleri


ISTAC'da hakemleri divan üyelerinin belirlediğini belirten Prof. Dr. Akıncı, bağımsızlık adına bir şüpheye yer olmayacağını aktardı. Akıncı, hem milli divan hem de milletlerarası divan şeklinde ISTAC bünyesinde iki divanla davaların yürüyeceğini söyledi. Bazen kendilerine “Verilen kararların objektif olduğunu nereden bileceğiz” soruları geldiğinden bahseden Akıncı, “Divanımızdaki hakemler bütün dünyanın bildiği hakemler. Bu hakemler, dünyanın en büyük davalarında devletleri yargılamış hukukçulardır. Futbolda Ronaldo, Messi neyse bizim divanımızdaki üyelerimizde alanlarında o kadar ünlü” dedi.



Yargının ağır iş yükünü alır


Yargıtay'a gelen dosya sayısının 1 milyonun üzerinde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akıncı, bunun Fransa'da 35 bin, Almanya ve İngiltere'de ise 10 bin olduğundan bahsetti. Ağır iş yükü nedeniyle yargının hızının iş dünyasının hızının çok gerisinde kaldığını ifade eden Akıncı, bu nedenle hakimlerin üzerindeki yükün bir kısmını Tahkim Merkezi ile alacaklarını söyledi. Bunun yanında ISTAC'ın mali yapısı ise ilk iki yıl Başbakanlık koruması altında. ISTAC, iki yılın sonunda mali kriz yaşarsa delege gönderen kurumlarca destek alacak.






Kamuda ISTAC dönemi yakın


Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bu ay içinde bir görüşme yapmayı planladıklarını söyleyen Akıncı, kamu alım ihalalerinde sözleşmelere ISTAC'ın eklenmesini isteyeceklerini açıkladı. Akıncı, önde gelen kamu kurumlarının kendilerini arayarak ISTAC'ı sözleşmelerine eklemek istediği bilgisini de paylaştı. Öte yandan dünyanın en önemli küresel tahkim inceleme organizasyonu GAR ile ortaklaşa 24 Haziran'da İstanbul'da ISTAC'ı tanıtacak küresel bir konferans da düzenlenecek.



14 kurum ile 25 temsilci var


Merkezin kurumsal temelini kamu, iş dünyası ve mesleki STK'ların temsil edildiği ''Genel Kurul'' oluşturuyor. ISTAC'ın üst organı konumundaki Genel Kurul; TOBB, Türkiye Barolar Birliği, YÖK, TİM, Adalet Bakanlığı, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Katılım Bankaları Birliği, BDDK, SPK, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği, Borsa İstanbul, TİSK, TESK ve Türk-İş olmak üzere 14 kurum ve 25 temsilciden oluşuyor.





#finans merkezi
#İstanbul Tahkim Merkezi
#Cenevre
#Zürih
#Londra
#Paris
#New York
8 yıl önce