|

Yatırımınızı BES’leyecek

Katılımcı sayısı 12 milyon kişiye ulaşan BES’te, fon büyüklüğü 80 milyar lirayı aştı. Katılımcılar, seçtiği fonları 6 kez değiştirme hakkına sahip. Ancak bireysel yatırımcının sadece %5’i yalnızca bu hakkını kullanabiliyor. Genç girişimci Onur Yurtsever; kurduğu AkıllıBES uygulamasıyla müşterinin yatırımlarını besleyecek verimli tavsiyelerde bulunuyor.

Arzu Kurum
04:00 - 21/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 23:47 - 20/11/2018 Salı
Yeni Şafak
Bireysel emeklilik sisteminde 12 milyon katılımcı bulunuyor.
Bireysel emeklilik sisteminde 12 milyon katılımcı bulunuyor.

Geçtiğimiz yıllarda yüzde 25’lik devlet katkısı ile hayata geçirilen Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) bugün sisteme giren katılımcı sayısı otomatik katılım ile yaklaşık 12 milyon kişiyi buluyor.

3 yıl zorunlu hale getirilmesi konuşulan alanda; katılımcıların fon tutarı ise devlet katkısı ile birlikte 80 milyar lirayı aştı. Seçtiği fonları 6 kez değiştirme hakkına sahip olan bireysel yatırımcının sadece yüzde 5’i yalnızca bu hakkını kullanabiliyor. Çünkü katılımcı bu konuda yeterli bilgiye sahip değil. Alanda yaşanan eksikliği fırsata dönüştürmek isteyen girişimci Onur Yurtsever, bu konuda önemli bir çalışmaya imza atarak; AkıllıBES uygulamasını kurdu.


ROBOT TAVSİYE SİSTEMİ

Uzun yıllar finansal teknolojiler konusunda çalışan ODTÜ mezunu Yurtsever, projesiyle sistemin kolay anlaşılabilir olmasını amaçladığını anlatıyor. Uygulamayı, “bireysel emeklilik sisteminde daha iyi getirilerin elde edilmesine ve daha fazla birikim yapılmasına yardımcı olan Türkiye’nin tek robot tavsiye platformu” olarak tanımlayan Yurtsever, “Bireysel emeklilik sisteminde 12 milyon katılımcı var. Yılda 6 kez fon değiştirme hakkımız bulunuyor. Maalesef yüzde 95’imiz bu haklarımızı kullanamıyor. Projemiz bu hakların kullanılarak daha iyi getiriler elde edilmesine yardımcı olan bir robot tavsiye sistemi. Sistemimizin temelinde yapay zeka ve davranışsal finans yaklaşımları bulunuyor” ifadelerini kullanıyor.

HEM HESAPLIYOR HEMDE YATIRIMLARI TAKİP EDİYOR

İki kurucu ortak olmak üzere 5 kişilik bir ekip ile çalıştıklarını aktaran Yurtsever, emeklilik sisteminde bulunan 12 milyon müşteriye aynı hız ve kalitede ulaşmanın yolu olarak bir teknoloji platformu oluşturduklarını belirtiyor. Kurdukları robot tavsiye sistemlerinin, müşterilerin duygulardan arınmış rasyonel yatırım kararları almalarına yardımcı olduğunu söyleyen Onur Yurtsever, “On milyonlarca hesaplamayı her gün yapıyor ve yatırımları takip ediyor. Kişisel özelliklerini dikkate alıyor. Eğer çocuğunuz olana ve olmayana göre farklı bir tavsiye alıyorsunuz” diye konuşuyor. Yurtsever, sözlerine Türkiye’nin en büyük bankaları ile yatırımcı profilleme üzerine çalıştıkları bilgisini de ekliyor.

  • 15 yıllık deneyimi taçlandırdı
  • Yurtsever, İngiltere’de Exeter Üniversitesinde Finans ve Yatırım yüksek lisansı yaparak; 3 yılı yurt dışında olmak üzere 15 yıllık bankacılık ve finans deneyimine sahip olmuş. Uzun süre finans sektöründe özel, yatırım bankacılık alanlarında çalıştığını aktaran Yurtsever, “İnovasyonun kurum dışından gerçekleşeceğine inandığım için kendi girişimimi kurmaya karar verdim” şeklinde anlatıyor hikayesini.

HEDEFTE AVRUPA VAR

Şu an itibariyle Türkiye emeklilik ve yatırım fonları sektörünün yüzde 25’ine ulaştıklarını bilgisini paylaşan Yurtsever, “Yurt dışı operasyonlarımıza Hollanda’dan başlamış bulunuyoruz. Kuzey Avrupa ülkelerinde yeni kurumsal müşteriler elde etmek istiyoruz. Buralarda başarılı olduktan sonra uzun vadede rekabetin yoğun olduğu İngiltere ve Almanya piyasalarını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

10 Fintech girişiminden biri

Yurtsever, bugüne kadar aldıkları destekleri ise şu şekilde sıraladı: “Dünyanın önde gelen yatırım ve hızlandırma programlarından biri olan Startupbootcamp Amsterdam’a globalden seçilen 10 fintech (Finansal hizmetlerin kolay, iyi, hızlı verilmesi amacıyla oluşturulmuş finans ve teknolojiyi bir araya getiren şirketlerdir.) girişiminden biri olduk ve ilk yatırımımız aldık.”

#BES
#Onur Yurtsever
#Amsterdam
5 yıl önce