|

Yemek kartında mutlu son

Uzun süredir tartışılan yemek kartı komisyonunda sonunda mutabakata varıldı. Komisyon ücreti yüzde 9-12’lerden 4.5’e çekildi. Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin onayı ile düzenleme yürürlüğe girecek. Esnaf ise uzlaşmadan memnun.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/04/2018 Cumartesi
Güncelleme: 15:53 - 28/04/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Bakan Tüfenkçi onay verince yönetmelik çıkacak
Bakan Tüfenkçi onay verince yönetmelik çıkacak

Yeni Şafak'ın sıkça gündeme getirdiği yemek kartı düzenlemelerinde nihayet anlaşma sağlandı. Yeni düzenlemeyle komisyon ücreti yüzde 12’lerden yüzde 4,5 seviyesine çekilecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki çalıştayda sektör temsilcileri ve yemek kartı firmaları bir araya geldi. Toplantıda taraflar konu hakkındaki görüşlerini dile getirdi.

ESNAF SONUÇTAN MEMNUN

Sonuçtan oldukça memmun görünen esnaf kesimini temsil eden sektör temsilcileri, komisyon ücretinin yüzde 9-12'lerden 4.5'e çekildiğini ve iskontoların da kalktığını söyledi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'nin onayı sonrasında düzenleme yürürlüğe girecek. Toplantıda ayrıca Yemeksepeti'nin de özel bir kanunla sisteme dahil edilmesi konusunda da anlaşıldı. Sektör, 24 Haziran seçimlerinden önce kararın çıkmasını ve esnafın artık rahat nefes almasını istiyor. Toplantıya Başkanlık eden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yard. İsmail Yücel bu konuda her iki tarafın yüzde 100 mutabakata varmasının mümkün olmadığını, yapılan değerlendirmelere göre Bakanlığın bu konuda yönetmeliği hazırlayacağını aktardı. Taslak üzerinde çok değişiklik yapılmayacak. Bakanlık, seçimden önce konunun netleşeceğinin sözünü verdi.

MUTABAKATA VARDIK

Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçileri Derneği (TÜRES) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl, toplantıdan şu izlenimleri paylaştı: "Seçimden önce kanun çıkacak ve komisyon ücreti de yüzde 4.5 olacak. Bu konuda bir sıkıntı yok. Taraflar büyük oranda anlaştı. Son kararı Gümrük Bakanlığı verecek. POS cihazları, ödemeler, gibi taslakta yer alan birçok konuda mutabakata vardık. Bakanlık büyük ihtimalle seçimlerden önce karar verecek. Kanun çıkınca iş resmiyete dökülecek. Şimdi Bakanlık bunu resmi olarak yayınlayacak. Boykottan gelen bir süreçten bugüne geldik. Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkçi'ye sunacaklar. Bakan Bey onaylayıp yönetmelik yayınlanınca yemek kartı meselesi çözülmüş olacak."

Sektör rahat nefes aldı

İstanbul Lokantıcılar Odası’nın Başkanlığının yanı sıra Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Sait Karabağlı, ise taslak yönetmeliği doğrultusunda tarafların mutabakata vardığını söyledi. Yasanın kısa sürede çıkacağı konusunda da anlaşıldığı bilgisini veren Karabağlı, “Bu işin acileyeti vardı. Yüzde 9-12 olan komisyon 4.5’e indirildi. Bir buçuk puan daha yüksek olsa da komisyonlar eskiye oranla daha iyi. Toplantı çok verimli geçti. Sektör rahat bir nefes aldı. Kesinleşmiş oldu. Mutabakat sağlandı. Kısa sürede yasalaşacak. Hiç bir nam altında hizmet bedeli alınmayacak” dedi.

SIKINTI KALICI OLARAK ÇÖZÜLECEK

İstanbul Ticaret Odası Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Komitesi Başkanı Fatih Güner, Yemeksepeti’nin de toplantıda bulunması ve bu yönetmelik içerisinde yer almasını istediklerini belirterek, bakanlığın bu konuyla ilgili üzerinde tekrar bir çalışma yapacağını aktardı. Güner şöyle devam etti: “Kalıcı çözüm açısından yönetmeliğin bir an önce çıkmasını istedik. Komisyonda yüzde 3 ve 4.5 teklifimiz vardı. Bakanlık muhtemelen 4.5 yapacak. Sonuç esnaf açısından kabulümüzdür. Yemek kartı sektörünün konuyla ilgili kalıcı sıkıntısını çözmüş olacağız. Esnafın işi çözüldü. Mutabakata varıldı. Hayırlı olsun.”

#Yemek Kartı
#Ramazan Bingöl
6 yıl önce