|

Yerli otoda neden Bursa: Bakanlıktan özellikle talep ettiler

Yerli otomobilin hangi ilde üretileceği belli oldu. 4323 kişinin çalışacağı fabrika için 26 il talip olmuş bu iller arasında ise 3 il öne çıkmıştı. Bu sabah yayınlanan Cumhurbaşkanı kararına göre bu il Bursa oldu. Yerli otonun Bursa'da üretilmesinin perde arkasında ise Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun özel talebi bulunuyor. Türkiye'de üretilen her iki araçtan neredeyse birinin üretildiği şehirde dünya devlerinin üretim tesislerinin yanı sıra ciddi bir yan sanayi ağı da yer alıyor. Otomotivin başkenti olarak da adlandırılan Bursa'da sektör çerçevesinde 45 bin kişi çalışırken, nitelikli personel anlamında da müthiş bir altyapı bulunuyor.

Kenan Biter
11:02 - 27/12/2019 Cuma
Güncelleme: 09:43 - 8/01/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu tarafından paylaşılan yerli otomobilin fotoğrafı.
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu tarafından paylaşılan yerli otomobilin fotoğrafı.

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu tarafından peş peşe paylaşılan fotoğraflarla heyecanın zirveye çıktığı yer otomobilde tasarım ve teknik özellikler kadar olması bile en fazla merak edilen konuların başında otomobilin üretileceği fabrikanın nereye kurulacağı geliyordu.


26 İL TALİP OLMUŞTU

TOGG bünyesinde üretilecek yerli otomobil için arazi, elektrik, su ve altyapı desteğinin yanı sıra çalıştırılacak personelin eğitimine kadar pek çok ekstra avantajı sunacağını ilan eden 26 il olmuştu.


2017'de yeniden startının verilmesiyle birlikte o günden bugüne bu talebi dile getiren iller ise şöyle;

Bursa, Kocaeli, İzmir, Konya, Eskişehir, Sivas, Elazığ, Erzurum, Denizli, Amasya, Manisa, Niğde, Kars, Kastamonu, Afyonkarahisar, Bilecik, Samsun, Karaman, Kütahya, Ankara, Malatya, Yalova, Balıkesir, Adana, Sakarya ve Diyarbakır.


BURSA'YA KURULACAK

Bu sabah Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası ile yayınlanan karara göre yerli otomobilin kurulacağı yer Bursa olacak. Yerli otomobil üretim tesisinde 4 bin 323 kişi istihdam edilecek ve bu kişilerin 300'ü nitelikli personel olacak.

TOGG ÖZELLİKLE İSTEDİ

Fabrikanın kurulacağı yerle ilgili Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan özel talebi olmuştu. TOGG'un istediği bölge Bursa'ya yakın bir nokta olması. Ancak Bakanlıktan yapılan açıklamada Bursa'da yer bulmakta zorluk çekildiğine dikkat çekilmişti.


HER İKİ ARAÇTAN BİRİ BURSA'DA ÜRETİLİYOR

TOGG'un da özellikle talep ettiği Bursa otomotivin başkenti olarak da ifade ediliyor. Tofaş ve Renault'un üretim tesislerinin yer aldığı ilde Türkiye’de üretilen 15 modelin 9’u üretiliyor. OYAK Renault Bursa fabrikası yıllık 360 bin otomobil, Tofaş ise 450 bin araçlık üretim kapasitesine sahip. Ayrıca bölgede Otomotiv Test Merkezi de kuruluyor.

ERDOĞAN'A RAPOR SUNDULAR

Yerli otomobilin Türkiye’de üretilen her iki otomobilden birisinin üretim merkezi olan Bursa'da üretilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a ve yerli otomobili üretecek 5 şirkete de rapor sunulmuş.




#Türkiyenin otomobili girişim grubu
#Yerli otomobil
#Yerli Oto
#Bursa
#Erdoğan
#TOGG
#Kenan Biter
4 yıl önce