|

‘Yerli üretim’ aldatmacası

İthal traktör ve iş makinaları gibi çeşitli araçları Türkiye’de montajlayarak ‘yerli’ gibi gösterip ‘yüzde 15 fiyat avantajından’ yararlanan bazı firmalar, gerçekten yerli üretim yapan firmaların önünü kesiyor. Belediyelere yol süpürme ve araç üstü ekipman üreten Kademe A.Ş. Genel Müdürü Kenan Çelik, “Bizim yerlilik oranımız yüzde 84, onlarınki yüzde 20. Ama çeşitli hilelerle oranı yükseltip önümüze geçiyorlar” dedi.

Haber Merkezi
00:00 - 30/04/2021 Cuma
Güncelleme: 00:01 - 30/04/2021 Cuma
Yeni Şafak
Kademe A.Ş. tarafından üretilen tamamen yerli ve milli temizlik aracı
Kademe A.Ş. tarafından üretilen tamamen yerli ve milli temizlik aracı

Araç üstü ekipman sektöründe faaliyet gösteren Kademe A.Ş. Genel Müdürü Kenan Çelik, imalat sektöründeki bazı firmaların, ithal ürünlerin Türkiye’de montajını yaparak, yerli üretimmiş gibi gösterdiğini söyledi. İş makineleri ve traktörlerde yaşanan bu kandırmacaya karşı mücadele başlattıklarını belirten Kenan Çelik, yerli aldatmacasına başvuran bazı firmaların ithalatçı olduğuna dikkat çekti. Çelik, bu firmaların ürünlerini yüzde 85 oranına kadar yerli üretimmiş gibi gösterip, kamudan ihale aldıklarını dile getirdi.

HAKSIZ REKABETE NEDEN OLUYOR

Bu durumun yerli ve milli üretim yapan firmalara karşı haksız rekabet oluşturduğunu vurgulayan Çelik, bu konuda Ticaret Odası ile görüştüklerini, gerekirse de hukuki yollara başvuracaklarını aktardı. Çelik, “Bizim yüzde 84’leri bulan yerlilik oranımız var. Fakat diğerlerinde bu oran yüzde 20’lerde. Yurt dışından getirdikleri parçaları Türkiye’de montajlayıp, belge üzerinde işçiliği yüksek gösterip, yerlilik yüzdesini yukarı çekiyorlar” dedi.


MOTOSİKLET MOTORU ARAÇ MOTORU GİBİ GÖSTERİLİYOR

İmalat sektöründe en fazla yerlilik oranının motor üretiminden sağlandığını belirten Çelik, bazı firmaların motosiklet motorunu, araç motoruymuş gibi gösterdiklerini ifade etti. Çelik, bu sayede ilgili firmaların motor üretimi belgesiyle yerlilik oranında ciddi artış sağladıklarını, ihalelerde yüzde 15 fiyat avantajı sağladıklarını da ifade etti.

ÜRÜN-BELGE EŞLEŞTİRMESİ İSTİYORUZ

Aracı oluşturan parçaların hangi ülkeye ait olduğuna dair kontrollerin yapılması gerektiğine dikkat çeken Çelik, şunları kaydetti: “Bu ürünler yerli mi yoksa yurt dışından mı gelmiş, görülmesi gerekiyor. Ticaret Odası, kendisine belge geldiği zaman ürünü yerinde kontrol etmelidir. Bitmiş ürünü, ibraz edilen belgelerle bir makine mühendisi veya akredite olmuş kurumlardan yetkililerin gidip yerinde eşleştirme yapmasını istiyoruz. Bu yapılsa zaten her şey ortaya çıkacaktır.”

İstanbul’da 2011 yılında kurulan, Türkiye genelinde belediyelere yol süpürme ve araç üstü ekipman üreten Albayrak Grubu şirketlerinden Kademe A.Ş, 45’den fazla ülkeye ihracat yapıyor.


YÜZDE 10 KARLA DÖNÜYORUZ

Üretim hakkında bilgi veren Kenan Çelik, “1 ayda 5-6 adet araç üretiyoruz. Kapasiteyi de gittikçe artırıyoruz. Bu yıl hedefimiz sayıyı ayda 8 adete çıkartmak. Her araçtan yüzde 10 kar ediyoruz. Satış fiyatımız ise ithal ürünlere göre yüzde 50 daha uygun. Yurt dışında 100 bin Euro olan ürün bizde 50 bin Euro civarındadır. Şimdiye kadar ülkelerden olumsuz bir dönüş almadık. Ülkemize yeni ‘know-how’lar oluşturuyoruz. Şu anda yeni bir ürün çıkarıyoruz, bir önceki seriyi gören müşteriler, yeni ürünü görmeden, şimdiden sipariş oluşturdu” diye konuştu.

TİCARET ODASINA ŞİKAYET ETTİK

Gerçek anlamda yerli üretim yapan firmaların bu durumdan ciddi mağduriyet yaşadığına dikkat çeken Kademe A.Ş Genel Müdürü Kenan Çelik, yaşanan haksızlığı ticaret odasına taşıdıklarını belirtti. Çelik, “Ürüne ilişkin belgeleri Ticaret Odası’na ibraz ediyorlar, buranın herhangi bir otokontrolü yok. Belgeler doğru mudur, değil midir diye kontrol edilmiyor. Böyle olunca evrakların doğru olduğu kabul ediliyor. Araçlarda kullanılan parçaların yerlilik oranını düşük, işçiliği yüksek tutarak ‘yerli ürün’ diye sunuluyor. Böylece de ruhsat alınıyor. Ticaret Odası’na şikâyette bulunduk. Onlar yetkiyi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) aldığını söylüyor. Yetki çerçevesinde hareket ettiklerini, kendilerine ibraz edilen belgeyi doğru kabul ettiklerini söylüyorlar. Araç üzerinde herhangi bir inceleme yapmaya yetkileri olmadığını da belirttiler. Şartlarımızı zorluyoruz gerekirse hukuki yollara başvuracağız” ifadelerini kullandı.

ÜRETMEK YERİNE KOLAY YOLU SEÇİYORLAR

Rakip firmaların haksız kazanç elde etmek için böyle bir yola başvurduklarını belirten Çelik, “Şirket olarak 60 mühendis istihdam ediyoruz. Bizde, Türkiye’de var olan bir parçanın ithalini kullanmak yasaktır, kurum kültürü böyle. Diğer firmaların bu kadar mühendis istihdam edecek gücü yok, kolay yolu seçiyorlar. Kurumlar da kontrol etmediği için haksız kazanç elde etmiş oluyorlar” diye konuştu.

42 ÜLKEYE İHRAÇ EDİYORUZ

Kademe A.Ş. makinelerinin 42 ülkeye ihracat edildiğini anlatan Çelik, "Düne kadar bu ürünler ithal ediliyordu. Fransa, Hollanda ve ABD’den alınan ürünler artık Türkiye’de yapılıyor. İthalatın önünü keserek, ihracat yapan ülke konumuna geçtik. Her yıl yaklaşık 100 milyon lira ülkemizin ekonomisini kara geçiriyoruz" dedi.

#Traktör
#Üretim
#Yerli
#Aldatmaca
3 yıl önce