|

Yıldız Holding’den yatırıma devam: 5 yılda 7 milyar lira

Yıldız Holding, son 5 yılda 7 milyar lira yatırımla 72 bin çalışana ve 100 milyar liralık ciroya ulaştı.022’de 2,5 milyar liralık yurt içi yatırım hedefleyen holdingin, 7-8 bin kişilik yeni istihdam oluşturma hedefi var. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, “Toplam çalışan sayımız 72 bin kişiyi aştı. 2021 yıl sonu itibarıyla perakende sektöründe yarattığımız toplam istihdam 42 bin kişi üzerine ulaştı. İstihdam hedefimiz 50 bin kişi” diye konuştu.

İbrahim Acar
00:00 - 11/06/2022 Cumartesi
Güncelleme: 21:56 - 10/06/2022 Cuma
Yeni Şafak
Ali Ülker
Ali Ülker

Türkiye’nin çikolata, bisküvi ve atıştırmalık sektörlerindeki lider markalarıyla büyümeye devam eden Yıldız Holding; yeni yatırım ve istihdamla büyümeyi sürdürecek. Grubun yurt dışına açılma ve büyüme stratejilerini; Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker ve Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Mehmet Tütüncü birlikte anlattı. Önceki gün İstanbul’da düzenlenen sohbet toplantısında Ali Ülker, zincir marketlerin fiyat politikasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

GLOBAL BİR TÜRK ŞİRKETİ

Holdingin son 10 yıllık büyüme stratejisinin sonuçlarını anlatan Ali Ülker, dünyada büyüme projeksiyonlarını her zaman Türkiye’yi merkezde tutan bir anlayışın etrafında geliştirdiklerini söyledi. Godiva, United Biscuits, McVitie's, Jaffa Cakes, Carr’s, JACOBs gibi markaları bünyelerine katmalarının büyük faydasını gördüklerini anlatan Ali Ülker, “Global sektörde bisküvide ikinci sıradayız. Bu sayede Yıldız Holding, gerek sektörünün lideri olan yabancı şirketlerle yaptığımız iş birlikleriyle gerekse yurt dışında stratejik satın almalarımızla global bir Türk şirketi haline geldi” dedi.

SATIŞ GELİRLERİ BORÇLARA GİTTİ

  • Ali Ülker; 6,5 milyar dolar olan grup borcunu 1,7 milyar dolara nasıl indirdiklerini de anlattı. Ülker, şu bilgileri verdi: “Şok ve Penta’nın halka arzının yanı sıra Med Gıda, Aktül Kağıt, Kellogg, Ak Alev, Sebat, Özen, Della, Nesos, Unmaş, Kümaş, İçecek Grubu, Propak, Cafe Crown ve Pendik Nişasta’yı sattık. Godiva’nın dört ülkedeki (Japonya, Güney Kore ve Avustralya perakende ve dağıtım ağı, Yeni Zelanda Pazar geliştirme hakkı) operasyonlarını elden çıkardık. Varlık satışlarından gelen 2.6 milyar doları ve Godiva’nın lisans hakkının verilmesinden gelen 1.3 milyar doların bir kısmını borçların kapatılması için kullandık.”

BEŞ YILDA 22 BİN YENİ İSTİHDAM

Yatırım, üretim ve ihracatta büyümeyi sağlarken bir yandan da istihdamlarını sürekli arttırdıklarını anlatan Ali Ülker, şunları paylaştı: “Yıldız Holding’in 2017 yılında Türkiye’de 39 bin 458 olan çalışan sayısı, 2022 yılında 61 bin 884 kişiye yükseldi. Bu rakam sadece Türkiye’de yüzde 57’ye varan istihdam artışı demektir. Yurt dışı çalışan sayımız 15 bin kişidir. Toplam çalışan sayımız 72 bin kişiyi aştı. 2021 yıl sonu itibarıyla perakende sektöründe yarattığımız toplam istihdam 42 bin kişi üzerine ulaştı. İstihdam hedefimiz 50 bin kişi.”

CİROSUNU KATLADI YATIRIMI ARTIRACAK

  • Yıldız Holding’in 2017 yılında 42,3 milyar lira olan konsolide cirosu, 2021 yıl sonu itibariyle 100 milyar liraya çıktı. 4 yılda 2,3 kat oranında büyüyen grup şirketlerinin toplam cirosunun yüzde 40’ı yurt dışındaki iştiraklerinden ve ihracattan geliyor. Geçen yıl 678 milyon dolarlık ihracat yapan Yıldız Holding’in 5 yılda toplam ihracatı 3,6 milyar dolar oldu. Yaptıkları yatırımları rakamlarla anlatan Ali Ülker, “Son beş yılda yurt içi ve yurt dışı toplam yatırımımız 7 milyar TL olarak gerçekleşti. Türkiye’deki şirketlerimiz için 2022 yılı bütçelenen yatırım tutarı 2,5 milyar TL’dir” dedi.

TÜRKİYE’Yİ ÜRETİM VE AR-GE ÜSSÜ YAPMA HEDEFİ

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Mehmet Tütüncü ise Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını anlattı. Yıldız Holding'in 25’i Türkiye’de olmak üzere 13 farklı ülkeye yayılmış 46 fabrikası olduğuna dikkat çeken Tütüncü, "Godiva ve pladis dahil Amerika’dan Çin’e dünyanın pek çok farklı bölgesinde bulunan 9 Ar-Ge merkezimizde görev yapan mühendislerimiz ve uzmanlarımız her yıl yüzlerce ürün ve proje geliştiriyor. Türkiye’de de özellikle Kerevitaş, Besler ve Ülker Bisküvi gibi şirketlerimiz Ar-Ge çalışmalarına liderlik ediyor” dedi.

Ayşe teyze 1 kuruşu bile affetmiyor

  • Zincir marketlerdeki fiyat politikasıyla ilgili sorulara cevap veren Ali Ülker, “Fiyatların aynı olmasının sebebi Ayşe teyzedir. Çünkü, Ayşe teyze tüm seçeneklere bakıyor. Üstelik artık internetten de bakıyor. Fiyatları buna göre mukayese ediyor. Marketlerde olabilecek en düşük fiyat seviyesinden hareket ediyor. Yani ortak fiyat oluşuyorsa bu, en düşük fiyat hedeflendiği için oluyor. Niye? Piyasanın liderine bakılıyor. O, fiyatı düşük tuttuğu için marketler de olabilecek en düşük seviyeye getiriyor. Ayşe teyze çok akıllı olduğu için 50 kuruş, 1 liralık farkı bile affetmiyor. İnsanlarda fiyat hassasiyeti arttı” dedi.

75 bin dekarda sözleşmeli tarım

Sözleşmeli tarım alanında üretim ve perakende sektörlerindeki şirketleri Şok’un sebze meyve; Ülker’in ise buğday üreticileriyle çalıştığını belirten Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, "ŞOK Marketler’in ‘Tarladan Sofraya Doğru Tarım’ projemizle, sözleşmeli olarak çalıştığımız çiftçi ve üreticilerden tohum aşamasından başlayarak her aşamasını denetliyoruz. SuperFresh ise ‘Topraktan Tabağa Sıfır Gıda Kaybı Projesi’ kapsamında onlarca tarımsal ürün için 27 ilimizde yılda 75 bin dekar alanda sözleşmeli üretim yaptırıyor" diye konuştu.

#​Yıldız Holding
#Ali Ülker
#yatırım
#istihdam
#Mehmet Tütüncü
#ŞOK
#SuperFresh
2 yıl önce