Avrupa yasaklara rağmen Filistin için sokaklara döküldü
00:00, 28/01/2024, PazarG: Güncelleme: 00:50, 28/01/2024, Pazar
Yeni Şafak

Terör devleti İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği soykırım saldırılarına karşı Avrupa'da halkın sesi yükseliyor. İtalya, İspanya, İrlanda, Almanya, İsveç, Yunanistan ve Hollanda'da binlerce kişi yasaklara rağmen Filistin için sokağa döküldü. Çeşitli kentlerde Filistin bayrakları ve pankartlar ile bir araya gelen göstericiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.
İtalya'da bugün, Filistin'e destek amacıyla düzenlenen gösteriler yasaklanmasına rağmen, başkent Roma ve Milano gibi büyük şehirlerde binlerce kişinin katılımıyla Filistin'e destek gösterisi düzenlendi.

Milano'da Filistin bayrakları ve pankartlar ile bir araya gelen göstericiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

Gösteride zaman zaman polis ile göstericiler arasında tansiyon da yükseldi.

İspanya'nın başkenti Madrid'de Filistin'e destek için yürüyen binlerce kişi, uluslararası topluma "derhal ve kalıcı ateşkes için İsrail'e baskı yapması" çağrısında bulundu.

"Madrid Filistin ile Üniter Asamblesi" adlı örgütün çağrısıyla organize edilen, toplamda 187 dernek ve kuruluşun destek verdiği gösteri için Avila, Barselona, Sevilya, Valladolid, Leon, Bilbao, Burgos'un da aralarında olduğu İspanya'nın 20 kentinden binlerce kişi Madrid'e geldi.
"Her zaman Filistin direnişiyle" başlığı altında kent merkezinde yapılan yürüyüşte Filistin bayrakları taşıyan İspanyollar, "İsrail'e boykot", "Bu bir savaş değil, soykırım", "Katil Netahyahu", "Özgür Filistin", "Adalet", "İsrail vuruyor, ABD ve AB sponsorluk yapıyor" sloganları attı.

Okunan manifestoda "derhal ve kalıcı ateşkes" çağrısı yapılırken İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki işgal ordusunu çekmesi, İsrail devletinin Filistin halkına uyguladığı soykırıma son vermesi, Gazze'ye uygulanan ambargoların kaldırılması, İsrail ile silah ticaretinin durdurulması ve bu ülkeye ekonomik yaptırımlar getirilmesi istendi.
Ayrıca İspanya hükümetinden İsrail ile tüm siyasi, diplomatik, ekonomik, kültürel, sportif ilişkileri kesmesi talep edildi.

İrlanda'da da Filistin'e destek gösterisi düzenlendi.

Başkent Dublin'de yapılan gösterilere binlerce kişi katıldı.

Filistin bayrakları ve pankartlar taşıyan bir grup gösterici, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için İrlanda Parlamento binasına yürüdü.

Almanya'nın başkenti Berlin'de Filistin'e destek gösterisi düzenlendi.
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek ve Filistin'e destek vermek için binlerce kişi Alexanderplatz Meydanı'nda toplandı.

Daha sonra şehir merkezinde yürüyüşe geçen göstericiler Filistin ve Güney Afrika bayrakları ile üzerinde “Ateşkes şimdi”, "Filistin hiçbir zaman ölmeyecek", ” Almanya tarihte ikinci kez yanlış tarafta duruyor”, “Soykırımı durdurun” ve “Almanya çifte standart” yazılı dövizler taşıdı.

Göstericiler, “Almanya finanse ediyor İsrail bombalıyor”, Filistin'e özgürlük”, “Ateşkes” ve “Tek çözüm işgalin sona ermesi” sloganları attı.

Hollanda'nın Rotterdam kentinde, araç konvoyuyla Filistin'e destek gösterisi düzenlendi.
Waalhaven otoparkında toplanan yüzlerce gösterici, Filistin'e destek vermek ve Gazze'deki katliama dikkati çekmek amacıyla araçlarıyla konvoy oluşturdu.

Filistin bayrakları ile "Artık baskı yok, özgürlük zamanı" ve "Filistin'e özgürlük" yazılarını araçlarına yapıştıran göstericiler, kentin merkezi noktaları ve Erasmus Köprüsü'nden geçti.

Güzergah boyunca Filistin'e destek sloganları atılan eylemde göstericiler, korna çalarak Gazze'deki katliama dikkati çekti.
Gösteriyi organize edenler, başladığı yerde son bulan konvoya yaklaşık 100 aracın katıldığı bilgisini paylaştı.

İsveç'in başkenti Stockholm'de Filistin'le dayanışma gösterisi için toplanan yaklaşık 15 bin kişi, İsveç Dışişleri Bakanlığı önüne yürüdü.

Ülkedeki çok sayıda sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla Stockholm'deki Odenplan bölgesinde toplanan yaklaşık 15 bin gösterici, İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçunu durdurmasını istedi.

Göstericiler, "Gazze'de çocuklar öldürülüyor", "Soykırımı durdurun", "Sonsuza kadar Filistin" yazılı pankartların yanı sıra Gazze'de öldürülen çocukları temsilen maketler taşıdı.

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları devam ederken, Yunanistan'ın başkenti Atina'da Filistin'e destek yürüyüşü düzenlendi.

Eleftheria (Özgürlük) Parkı'nda bir araya gelen eylemciler İsrail'in Atina Büyükelçiliği'ne yürüdü.
Önce ABD'nin Atina Büyükelçiliği önünden geçen eylemciler İngilizce sloganlar atarak, İsrail'e verilen desteğin sona erdirilmesini talep etti.

Yürüyüş boyunca Atina sokaklarında "Filistin"e Özgürlük" sloganları yankılandı.
"Adalet olmadan çözüm olmaz" sloganı da atan eylemciler özgür bir Filistin devleti kurulmasının çözüm için şart olduğunu vurguladı.
Eylemciler İsrail'den Filistin'e yönelik saldırılarını durdurmasını istedi ve dünya halklarını tarihin doğru yanında durarak, Filistin'e destek vermeye davet etti.


