|

17 göçmenin öldüğü tekne faciasına 5 gözaltı

Bodrum'daki Çavuş Adası yakınlarında, 17 kişinin yaşamını yitirdiği tekne faciasıyla ilgili 2'si Suriyeli 5 kişi jandarma tarafından gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında teknenin Türk sahibi, kaptanı ile bir taksicinin de olduğu belirtildi.

Yeni Şafak
14:32 - 28/09/2015 Pazartesi
Güncelleme: 11:36 - 28/09/2015 Pazartesi
DHA

Faciada yaşamını yitiren kaçakların Muğla Adli Tıp Kurumu'ndaki otopsileri sürerken, sağ kurtulanların Hatay'daki göçmen kampına gönderileceği bildirildi. Bodrum'da son bir hafta içinde çeşitli koy ve limanlardan 4 hız teknesinin çalındığı göz önüne alınırken, bu teknelerin kaçak göçmenlerin Yunan adasına taşınmasında kullanabileceği şüphesi üzerine jandarma ve Sahil Güvenlik harekete geçirildi.



Yalıkavak Mahallesi Koyunbaba Mevkii'nden dün saat 05.30 sıralarında, Yunanistan'ın Leros Adası'na geçmeye çalışan Suriyeli sığınmacıları taşıyan tekne aşırı yük nedeniyle Çavuş Adası yakınlarında alabora oldu. Teknenin kamarasından çıkamayan 5'i kadın, 5'i çocuk 17 kişi boğularak öldü. Teknenin üst bölümünde bulunan 20 kişi can yelekleri sayesinde, tekenin battığı yere 800 metre mesafedeki Çavuş Adası'na yüzerek canlarını kurtardı.



YUNAN BOTUNDAN KAÇARKEN ALABORA OLMUŞ


Kurtulan kaçakların ifadelerinden, teknenin Kardak Kayalıkları'na doğru yöneldikleri sırada Yunan Sahil Güvenlik botu ile karşılaştığı, panikle hızla dönmek isterken alabora olduğu belirlendi. Yüzmeyi bilenlerin ters dönen teknenin altında kalanları kurtarmaya çalıştıkları, ancak sonuç alamadıkları ortaya çıktı. Jandarma kaçakların ifadeleri doğrultusunda olayın ardından teknenin sahibi ve kaptanı ve aralarında 1 taksicinin de bulunduğu 2'si Suriyeli, 3'ü Türk 5 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan 5 kişinin jandarmadaki işlemlerinin sürdüğü bildirildi.



CENAZELER ADLİ TIPTA


Faciada yaşamını yitiren 17 kişinin cenazeleri dün gece otopsi için Muğla Adli Tıp Kurumu Morgu'na gönderildi. Bodrum Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı'nda tutulan sağ kurtulan 20 kaçak göçmene ise insani yardım yapıldı. Kurtulan kaçaklardan bir bölümü faciada ölen yakınların cenazelerini almak için Muğla Adli Tıp Kurumu'na giderken, diğerlerinin Hatay'taki göçmen kampına gönderileceği bildirildi. Dünkü facianın ardından bugün Turgutreis ve Gümüşlük ile Çavuş Adası yakınlarında iki ayrı sahil güvenlik botuyla denizden, jandarma tarafından da karadan güvenlik önlemi alındı.



UMUDA YOLCULUĞUN RESMİNİ ÇİZMİŞ


Facianın ardından sahilde yapılan aramada bulunan bir çantadan çıkan defterdeki 'umuda yolcuğun' tasvir edildiği resim dikkati çekti. Kaçak göçmenlerin umuda yolculuk hayalini anlattığı düşünülen palmiye ağacının altında oturan bir kişi, yelkenli tekne, güneş ve martıların yer aldığı karakelem resmin, bir yetişkin tarafından çizildiği sanıyor. Resmi yapan kişi henüz tespit edilemezken, ölen kaçak göçmelerden biri olabileceği belirtildi.



1 HAFTADA 4 TEKNE ÇALINMIŞ


Öte yandan, Bodrum'daki farklı liman ve koylardan son bir hafta içinde toplam 4 hız teknesi çalındı. Göçmen kaçakçılığında kullanılmak üzere çalındığı sanılan teknelerin bulunması ve şüphelilerin yakalanması için jandarma ve sahil güvenlik çalışma başlattı. Gümüşlük Koyu'ndan 5 metrelik, 115 beygir gücündeki 'Kartal' isimli hız teknesi çalınan Turgutreis Mahallesi'nde yaşayan avukat Arif Mandalinci, "En büyük korkum teknemin böyle bir göçmen faciasında kullanılacak olması. Bu nedenle teknemin bulunması için resmi makamlara müracaatımı yaptım" dedi. Mandalinci, çalınan teknesinin fotoğrafını DHA muhabiriyle paylaştı.



#bodrum göçmen
#göçmen faciası
#tekne faciası
#yasa dışı göç
9 yıl önce