|

28 Şubat'tan Avrupa Konseyi’ne

28 Şubat’ın sembol isimlerinden Milletvekili Leyla Şahin Usta ve avukatlığını yapan Milletvekili Serap Yaşar, bir dönem hukuk mücadelesi verdikleri Avrupa Konseyi'ne üye olarak girdi. Şahin, "Adalet tecelli etti" diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/01/2016 Cumartesi
Güncelleme: 01:08 - 30/01/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Yıllar önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) Türkiye'deki başörtüsü yasağı için yaptıkları başvuru reddedilen AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta ve avukatı AK Parti İstanbul Milletvekili Serap Yaşar, yıllar sonra AİHM'in de bağlı olduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne (AKPM) üye olarak girdi. TBMM ve AKPM'de aynı sıraları paylaşan 2 vekil, Türkiye'nin 28 Şubat müdahalesinden bugüne geçirdiği değişimi anlattı.



HAYAL BİLE EDEMEZDİM


Şahin'e göre bu süreçte Türkiye normalleşirken Avrupa ise Türkiye'nin geçirdiği o zor dönemleri baştan yaşıyor. “Bugün Avrupa'da Müslüman olmak giderek zorlaşıyor. Avrupa adeta kendi 28 Şubat'ınıyaşıyor” diyen Şahin, hem Avrupa'nın hem de Avrupa'daki Müslüman nüfusun bu süreci daha kolay atlatacağını ümit ettiğini dile getirdi. “Bir zamanlar öğrenciyken başvurduğum mahkemenin bağlı olduğu kuruma milletvekili olarak dönmem Türkiye'nin geçirdiği normalleşme sürecinin göstergesi” diyen Şahin, o dönemde bugünleri hayal bile edemediğini söyledi.



O GÜNLER GERİDE KALDI


Şahin'e göre bu süreçte Türkiye normalleşirken Avrupa ise Türkiye'nin geçirdiği o zor dönemleri baştan yaşıyor. Şahin o günlere dair hissettiklerini şöyle özetledi: “28 Şubat sürecinde başörtüsü yasağıyla ilgili aldığım disiplin cezasını 1998'de AİHM'e taşıdık. Temyiz başvurumuz 2004'te reddedildi. Haklı olduğumuza inandığımız için başvurmuştuk ve sonucu da o yönde bekliyorduk. Ancak siyasi ve taraflı bir karar verildi. Ama rövanşist bir duygu içinde değilim. Bunlardan hesap soracağım yaklaşımında asla olmadım. AİHM kararı örnek teşkil etmesi açısından çok önemliydi. Elbette çok üzüldüm. Ama bugüne bakınca adaletin tecelli ettiğini düşünüyorum. O günler geride kaldı. Şimdi bize verilen görevi layıkıyla yapma zamanı.”



Sabrımızın mükafatı




Şahin'in AİHM sürecinde avukatlığını yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Serap Yaşar ise 28 Şubat'tan AKPM'ye uzanan süreci “Hayal dahi edemezdik” sözleriyle yorumladı. Türkiye'nin “bin yıl süreceği” söylenen 28 Şubat'ın etkilerinden arındığını belirten Yaşar, bir dönem müvekkil-avukat ilişkisi içinde olduğu Şahin'le TBMM sıralarında oturmasının kendisi için çok anlamlı olduğunu kaydetti. Yaşar “AİHM'den red kararını aldığımız günden 11 yıl sonra, 'bu mahkemenin bağlı olduğu Avrupa Konseyi meclisine hitap edecekseniz' dense kimse inanmazdı. Bugün burada olmamız, o zor süreçte, bizlerin sergilediği vakur tavır ve gösterdiği sabrın mükafatıdır” diye konuştu.




#28 Şubat
#Leyla Şahin Usta
#Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi
8 yıl önce