|

4. Reform Eylem Grubu Toplantısı

AB Reform Eylem Grubu toplantısına ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ortak açıklama yaptı. Öte yandan, Eylem Grubu Bildirisi'nde, "Türkiye, AB’ye üyelik hedefi doğrultusunda, önümüzdeki süreçte çalışmalarına kararlılıkla devam edecektir" ifadesine yer verildi.

Yeni Şafak
16:28 - 29/08/2018 Wednesday
Güncelleme: 19:24 - 29/08/2018 Wednesday
Yeni Şafak
Reform Eylem Grubu Toplantısı'nın ardından ilgili bakanlar açıklamalarda bulundu.
Reform Eylem Grubu Toplantısı'nın ardından ilgili bakanlar açıklamalarda bulundu.

Birinci Reform Eylem Grubu Toplantısıyla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ortak açıklama yaptı.

İşte açıklamadan satır başları:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:

* Gümrük birliği görüşmelerinin yeniden başlaması çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

* Vize serbestisinde 7 kriter vardı altıya düştü. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

* AB’den beklentilerimiz var. Bu çalışmalarımızın karşılığını almak istiyoruz.

* Özellikle terörle mücadele konusunda AB'den daha çok destek bekliyoruz ve önümüze yeni bir engel çıkarılmasını istemiyoruz.

Adalet Bakanı Gül:

  • * İnsan hakları ve mahkemelerle ilgili önümüzde bir eylem planı var ve biz bunu önceleyeceğiz.
  • * Türkiye'nin bu konudaki eylem planı revize edilecek ve özellikle insan hakları konusunda adımlar atılması hususunda bir ev ödevimiz olacak.
  • * Yargıda hedef süre uygulamasının pilot uygulamalarını pazartesi günü başlatacağız. 1 Ocak'tan itibaren bu uygulama hayata geçecek.
  • * Önümüzdeki dönemde yargıya güven daha da artacak.

Maliye ve Ekonomi Bakanı Albayrak:

* Tarihi bir toplantı oldu. Ağustos başından bu yana ABD tarafından Türk ekonomisine yönelik bir yaptırım başladı ve ekonomimiz hedef alındı. AB ülkelerinde bu noktada müttefiklik ruhuna yakışan açıklamalar oldu ve sonucunda yeni bir süreç başladı.

*İhracat ve ithalat rakamları pozitif bir gösterge ortaya koydu.

* Cari açığı azaltma hedefimiz temel hedeflerimizden biri olmaya devam edecek.

  • * Ekonomik dengelenme hedefimiz çerçevesinde, enflasyonla mücadele konusunda uygulayacağımız politikalarla 2019 yılı ve başlayacak yeni süreç çok güzel olacak.
  • * Türkiye finansal sisteminde, bölgesel ve küresel meydan okumalara karşı güçlü bir mimari inşa etmek istiyoruz. Yeni dünya sisteminde çok daha güçlü olacağız.

* Dün itibari ile yaklaşık 5,5 milyon mükellefimizden 60 milyardan fazla bir rakam yapılandırıldı ki bu güzel ve başarılı bir süreç olduğunu ortaya koyuyor.

* 2019'da yatırımcıların Türkiye'ye çok daha güçlü bir şekilde geleceğini göreceğiz.

* AB ile aramızda Gümrük Birliği'ni kazan-kazan üzerinden yeni bir süreç başlatacağız ve tüm diğer ilgili kurumlarla bunu yakından takip edeceğiz.

İçişleri Bakanı Soylu:

  • * Terörle mücadele, düzensiz göç, uyuşturucu ile mücadele gibi konularda Türkiye görevini yapmaktadır ve tüm bu süreçler AB ile, Avrupa'nın güvenliği ile doğrudan ilgilidir.
  • * Bu toplantı hem ülkemizin AB iradesini ve reform iradesini açıkça teyit etmektedir.
  • * Ne Türkiye eski Türkiye'dir ne de AB eski AB'dir. Türkiye, 18 Mart mutabakatına net bir şekilde sadık kalmıştır.

Soru-Cevap kısmı

- Avrupa'nın Türkiye'den beklentileri neler?

Bakan Albayrak: Son bir kaç aydır bölgemizde ve küresel ekonomide ABD kaynaklı bir turbülans yaşıyoruz. Ticaret dengesi açısından zarar gören ülkeler yeni bir süreci farklı bir şekilde yürütme motivasyonuna kavuştu. ABD'nin son hamleleri Türkiye ve birçok AB ülkesinde soru işaretlerine neden olmuştur. Muhtemel önümüzdeki hafta İngiltere ve Almanya ziyaretlerimiz olacak. Muhataplarımızda günlük değil, orta ve uzun vadeli planlamalar yapacağız. İrade varsa diplomasiyle her sorun çözülür.

- AB sürecinde kilit ifadelerden biri de reform uygulamalarıydı. Bu süreç nasıl olacak?
  • Bakan Gül: AB’nin önerileri bizim çalışma alanımız içinde. Türkiye uluslararası hukuka uygun bir hukuk devleti. Elimizdeki tüm imkanları kullanıyoruz iş birliğini sürdürüyoruz. OHAL’den sonra deregülasyonları da kaldırdık. OHAL’den sonra pozitif hava yargı ve demokrasi alanına da yansıyacaktır. AİHM nezdinde Türkiye’nin şikayetlerinde son 15 yılın en düşük başvurusundayız.
-Terörle mücadele konusunda AB ülkeleriyle yürütülen süreçten memnun musunuz?

Bakan Soylu: Türkiye terörle ilgili olarak çok kritik bir bölgede. Suriye’yi, Irak’ı biliyoruz. Buralardan gitmeye çalışan bir terör hadisesini de biliyoruz. FETÖ konusunda maalesef aynı samimiyeti göremiyoruz. Biz İnterpol konusunda bile ortak bir değerlendirmemiz söz konusu değil. Bunun terör konusunda bir çifte standart oluşturduğu ortadadır.

  • Ama adi suçlar ve diğer mesellerde AB ile işbirliğimiz devam etmektedir. Terörün sınırları aştığı bir dünya ile karşı karşıyayız. Bu sadece bizim sorunumuz değil. Türkiye DEAŞ ile mücadelede başarıyla sınavını vermiştir. Bu kadar yoğun bir terör mücadelesi yapan bir ülke hukuk devletinin tüm ilkelerin bağlı kalarak bunu başarmaktadır. Yoksa bizi linç ederlerdi.

#AB
#Türkiye
6 years ago