|

40 yıllık iş hayatımda böyle anlaşma görmedim

Albayrak Grubu Yeşil Adamlar Atık Yönetimi'nin 320 milyon dolarlık Lahor projesi son hızla ilerlerken, Pencap Eyaleti'nin Başbakanı Shahbaz Sherif "427 milyonluk ihale 320'ye düştü. 40 yıllık iş hayatımda böyle bir anlaşma görmedim" dedi

Cevat Kışlalı
00:00 - 4/01/2012 Çarşamba
Güncelleme: 00:47 - 4/01/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
40 yıllık iş hayatımda böyle anlaşma görmedim
40 yıllık iş hayatımda böyle anlaşma görmedim

1992'de İstanbul'un 6 ilçesinde başlattığı katı atık toplama faaliyetlerini Türkiye geneline başarılı bir şekilde yayan Albayrak Grubu Yeşil Adamlar Atık Yönetimi, Irak'ın Necef ve Küfe kentlerinin ardından Pakistan'ın Lahor kentinde de hizmetine ivme kazandırdı.

21 Kasım 2011'de, Lahor kentinin yarısını kapsayan katı atık toplama hizmet anlaşmasını Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak imzalarken imza törenine Pencap Eyaleti Başbakanı Shahbaz Sherif de katılmıştı.

PENCAP'TAN YOĞUN KATILIM

Projenin şekillenmesinden sonra önemli bir buluşma da İstanbul Mihrabat Korusu'nda gerçekleşti. Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak ve Albayrak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Albayrak, Pencap Eyaleti Başbakanı Mian Muhammed Shahbaz Sherif ile biraraya geldi. Pencap eyaleti Ulaştırma Bakan Müsteşarı Muhammed Yusuf, Maliye Bakan Müsteşarı Muhammed Tarıq Bajwa, Enformasyon Bakan Müsteşarı Mohyuddin Ahmad Wani, Emniyet Müdürü Nasir Durrani, Lahor Ulaşım Şirketi Başkanı(Atık toplama şirket başkanı) Ahmet Hassan, Lahor Ulaşım Şirketi Başkan Yardımcısı Mehr İstag Ahmad, Pencap Bilgi Teknolojileri Kurulu Başkanı Omar Saif, Pencap SO Ali Jan Kahan ve Pakistan'ın İstanbul Başkonsolosu Cüneyd Yusuf da anlamlı buluşmada yeraldı.

İŞADAMLARI İÇİN ÖRNEK

Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak konuşmasında, Pakistan ve Türkiye arasındaki kardeşliğe vurgu yaptı. "İstanbul'daki hizmeti Lahor'da da yapacağız" diyen Albayrak şöyle devam etti: “Türk işadamlarını teşvik edeceğiz. Yeni ticari anlaşmalarla ikili ilişkilerin daha da güçleneceğinin farkındayız. Birikimlerimizi kardeş ülkelerle paylaşmak önemli. Temelini attığımız anlaşma Türk yatırımcılarına örnek teşkil ediyor. İnşallah yeni adımlar için bu buluşmalar vesile olacaktır.”


Rüyamız gerçekleşti

Pencap Eyaleti Başbakanı Shahbaz Sherif Türkiye'ye 3 yılda 3 kez geldiğini, Türkiye'den alabilecekleri çok şey olduğunu söyledi. Tarihten gelen ikili ilişkilerin kilit rol oynadığını ve Albayrak Grubu'nun bu süreçte önemli aktör olduğunu kaydeden Sherif şöyle devam etti: "320 milyon dolarlık anlaşmanın temelini atmıştık. Makinalar kısa zamanda ulaşacak. 3 yıllık rüyamız bu gece gerçekleşmiş oldu. Şubat'ta temizlik başlayacak. İstanbul'a geldiğimde 'Burayı temizleyen Lahor'u da temizler' demiştim. Bu kapıdan diğer şirketlerin de girmesini umuyoruz. Kurtuluş Savaşı'ndaki dayanışmanın ürünleri ortada”


Hesaplı ihale bizi çok şaşırttı

Projenin ilk ihalede 427 milyon dolar olduğunu belirten Başbakan Shahbaz Sherif, 320 milyon dolara ihalenin Albayrak tarafından alınmış olmasının kendileri için şaşırtıcı ve çok hesaplı olduğunu söyledi. "40 yıllık iş hayatımda böyle bir anlaşma görmedim" yorumunu yapan Shahbaz Sherif, "Fiyatta çok aşağı indiler. Temeli atılan bu anlaşma iki ülke için umut vaadetmekle beraber dostluk ve kardeşliği de pekiştirecektir" diyerek sözlerini tamamladı.


320 milyon dolarla gönülleri fethetti

Lahor kentinin yarısını oluşturan bölgede 7 yıllık atık yönetimi hizmetini alan Yeşil Adamlar Atık Yönetimi, kente 4 bin personel ve 220 iş makinesi ile yıllık 1 milyon ton civarında atık toplama ve depolama hizmeti verecek. Lahor kentinin diğer yarısının katı atık toplama hizmetleri ihalesi ise Özkartal-Canpak ortaklığının oluşturduğu bir Türk firması konsorsiyumu tarafından alındı.Yeşil Adamlar Atık Yönetimi, 700'e yakın modern araç filosu ve 4 bine yakın deneyimli personel ile Türkiye atık yönetimi sektörünün yüzde 10'unu gerçekleştiriyor. Projenin bedeli ise 320 milyon dolar.



12 yıl önce