|

5 yıl sonra gelen ‘özür’

2010'da eski Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Özışık’ın HSBC'deki hesabına 100 milyon TL aktarıldığına ilişkin MASAK raporu hazırlandı. Özışık, 32 ay cezaevinde kaldıktan sonra hakkındaki tüm suçlamalardan beraat etti. Banka, 5 yıl sonra ‘sistemde hata oldu' diyerek özür diledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/12/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:49 - 18/12/2015 Cuma
Yeni Şafak

Paralel yapının eski Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu başkanı Vedat Ali Özışık'a kurduğu kumpas 5 yıl sonra aydınlandı. 4 Aralık 2010 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı özel yetkili savcı Cemil Tuğtekin tarafından Kayseri Şeker Fabrikası'nda aramalar yapılarak başlatılan operasyonda ''haksız kazanç elde etme'', ''genel kurul seçimlerinde aday olan kişileri sindirme'' ve ''aşırı zenginleşme'' iddiaları ile 30 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 24 kişiyi yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hâkimliği'ne sevk edildi, aralarında Vedat Ali Özışık'ın da bulunduğu 11 kişi tutuklandı.



HESAPLARI MASAK RAPORU'NDA YER ALDI


Soruşturma kapsamında Kayseri Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık'ın bankadaki tüm hesapları MASAK tarafından incelemeye alındı. Yapılan incemeler sonucu Özışık'ın Kayseri Şeker işletmesine ait 100 milyon TL'yi HSBC Bankası'ndaki kendi hesabına yatırdığı tespitinde bulunuldu. Bu tespit özel yetkili soruşturma savcısı Cemil Tuğtekin tarafından hazırlanan iddianamede yer aldı. Özışık'ın 100 milyon TL'yi hesabına geçirdiği iddiası paralel medya tarafından manşetleri süsledi.





TÜM SUÇLAMALARDAN BERAAT ETTİ


Tutuklu olarak yargılanan Vedat Ali Özışık dava kapsamında 941 gün hapiste kaldı. Özışık, yargılama sonucunda hakkındaki yapılan tüm suçlamalardan beraat ederek geçtiğimiz sene serbest kaldı. Geçmiş yıllara yönelik yapılan incelemelerde paralel yapının emniyet ve yargı ayağının sahte deliller üreterek açtıkları soruşturma ve davalarda binlerce kişinin haksız yere hapis cezası çektiği gün yüzüne çıktı.



'BANKADA NE KADAR PARAM VAR?' DİYE SORDU


Vedat Ali Özışık, kendisine kumpas kurulduğu iddiasıyla savcılığa başvurdu. İncelemeler neticesinde MASAK'ın hazırladığı 30 Aralık 2010 tarihindeki raporda Özışık'a ait HSBC Bankası'nda olduğu belirlenen 100 milyon Dolar'ın akıbeti de belli oldu. Özışık ve Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı, HSBC Bankasına soruşturmaya konu olan tarihlerde bankadaki hesapta ne kadar para olduğunu sordu.



SİSTEMDE YANLIŞLIK OLMUŞ ÖZÜR DİLERİZ


HSBC, soruşturmanın üzerinden 5 yıl geçtikten sonra Vedat Ali Özışık'a 'özür' mahiyetinde bir yazı gönderdi. Yazıda, 'Belirlenen tarihler arasında bankamızda 100 milyon TL'lik bakiyeniz bulunmayıp, 30 Aralık 2010 tarihli MASAK tarafından raporlanan tutar sistemsel hata nedeniyle bankamızda oluşmuştur. Hesabınızda oluşan bu hatadan dolayı özür diliyoruz” ifadeleri yer aldı.


#Kayseri Şeker Fabrikası
#Vedat Ali Özışık
#masak
8 yıl önce