|

AB Konseyi'tarih' umudu verdi

AB Konseyi'nin rapor taslağında, Türkiye'nin önemli adımlar attığı belirtilerek, "Bu adımlar, Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerinin başlatılmasını yakınlaştırıyor" denildi.

Yeni Şafak
00:00 - 23/10/2002 بدھ
Güncelleme: 12:57 - 8/06/2017 جمعرات
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
AB Konseyi 'tarih' umudu verdi
----------------------- spot -------------------------

AB Konseyi, Brüksel zirvesinde Türkiye'nin, önemli adımlar attığını belirterek, "Bu adımlar, Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerinin başlatılmasını yakınlaştırıyor" görüşünü dile getirecek. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen ise, "Türkiye'yi cesaretlendirmeye devam etmeliyiz" dedi.

AB Konseyi, 24-25 Ekim tarihlerinde yapılacak olağanüstü Brüksel zirvesinin sonuç bildirisinde yer alacak Türkiye paragrafında kullanılacak ifadeleri onayladı. Bu metin, daha sonra, Brüksel zirvesinde, devlet ve hükümet başkanları tarafından onaylanacak. Almanlar, söz konusu metinde "Türkiye'ye gereksiz umut verildiği" görüşünü savunarak değişiklik isterken, İngilizler, "gereğinde metine daha az pozitif bir içerik verilebileceğini" savundular. Danimarka Dönem Başkanlığı tarafından taslağı açıklanan metinde, Brüksel Zirvesi'nde bir değişiklik yapılarak "geri adım" atılmasının, olumsuz karşılanacağı ifade ediliyor.


Somut adımlar bekleniyor

Bildirinin taslak metnindeki Türkiye paragrafında, "AB Komisyonu'nun son ilerleme raporunda belirtildiği gibi, Türkiye, Kopenhag siyasi ve ekonomik kriterlerine ve AB müktesebatına uyum konusunda önemli adımlar attı. Bu adımlar, Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerinin başlatılmasını yakınlaştırıyor" ifadeleri yer buluyor. Metinde, AB'nin, Türkiye'yi reform sürecine ve bu reformları uygulamaya sokmaya devam etmesi, bu yönde "somut adımlar atması" için "cesaretlendirdiği" belirtiliyor.

Türkiye'ye yaklaşımın, diğer adaylarla aynı kriterler çerçevesinde olduğu ifade edilen paragrafta, Kopenhag zirvesinde, Türkiye'nin adaylığının bir sonraki aşamasına yönelik karar alınması, bu karar alınırken, AB Komisyonu'nun ilerleme raporundaki verilerin temel olarak görülmesi isteniyor.

AB büyükelçilerininkonuğu Erdoğan
AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan, bugün Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Ankara büyükelçilerinin karşısına çıkacak. AB üyesi ülkelerin büyükelçilerinin geleneksel olarak ayda bir düzenledikleri ve siyasi partilere mensup temsilcilerinin davet edildiği toplanın bugünkü konuğu Erdoğan olacak. Sırasıyla bir AB üyesi ülkenin büyükelçiliğinde yapılan toplantı, İrlanda Büyükelçiliği'nde gerçekleştiriliyor. Toplantıya, Erdoğan'ın yanısıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vecdi Gönül ile Yaşar Yakış da katılacak. Öte yandan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül de bugün Brüksel'de AB'ye politika belirlediği bildirilen Centre for European Policy Studies adlı thing thang kuruluşunun toplantısına katılacak.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 سال واپس