|

ABD temenni eder kararı biz veririz

ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın "Kuzey Irak'a girmeyin" açıklamasını değerlendiren Başbakan Erdoğan, "Rice'ın açıklaması farklı bir şekilde geliyor. ABD temenni edebilir ama kararı biz veririz" diye konuştu.

Bükreş
00:00 - 26/10/2007 Cuma
Güncelleme: 01:21 - 26/10/2007 Cuma
Yeni Şafak
ABD temenni eder kararı biz veririz
ABD temenni eder kararı biz veririz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "ABD bizim sınır ötesi operasyon yapmamamızı temenni edebilir, ama yapmamız gerektiğinin kararını biz veririz" dedi. Erdoğan, Bükreş'teki Victoria Sarayında Romanya Başbakanı Calin Popescu Tariceanu ile yaptıkları ikili görüşmeler ve heyetler arası görüşmelerin ardından açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı. Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın "Kuzey Irak'a girmeyin, üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyoruz" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine üzerine, şunları söyledi: "Tabii, Condoleezza Rice'ın açıklaması çok farklı şekilde geliyor. Bizim sınır ötesi operasyon yapmamamızı temenni edebilirler ama yapmamız gerektiğinin kararını biz veririz. İnsana sormazlar mı? 'Amerika, on binlerce kilometre öteden Irak'a niye geldi? Bir rahatsızlığı mı var?' Amerika'nın Irak'tan ne rahatsızlığı var? Şu anda stratejik bir müttefik olarak Amerika bizimle hareket etmek durumundadır. Onlarla Afganistan'da beraber hareket ettik. Dolayısıyla, gerek şahsım, gerekse Cumhurbaşkanımız... Başkan Bush'la, Rice'la yaptığımız görüşmelerde bunları kendilerine ilettik. Ulusal bazda da uluslar arasında da yapmamız gereken neyse bu konuda, terörle mücadele bugüne kadar attık, şimdi de bu adımı atmaya mecburuz ve atacağız."

TÜRKİYE'NİN SAVUNMA HAKKI

Her iki Başbakan'a yöneltilen, "Görüşmelerde Kuzey Irak'taki konu görüşüldü mü? Bağdat ile görüşmelerden hangi sonuçları bekliyorsunuz?" sorusuna, Tariceanu "Biz, tabii ki, Türkiye'nin ve her ülkenin savunma hakkını meşru bulu-yoruz. Her ülkenin buna hakkı vardır" dedi. Erdoğan da, terörün insanlığın ortak sorunu olduğunu dile getirdi. Erdoğan, uluslararası teröre karşı, tüm devletlerin ortak mücadele vermesinin hepsinin "boynunu borcu" olduğunu kaydetti.


Ata'nın anıtını ziyaret etti

Romanya Başbakanı Popescu ile görüşmesinin ardından Romanya Senatosu Başkanı Nicolae Vacaroiu ve Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu ile biraraya gelen Erdoğan, Bükreş'te uzun yıllar büyükelçilik yapan, eski Milli Eğitim Bakanlarından Hamdullah Suphi Tanrıöver'in büstünün açılış törenine katıldı. Erdoğan, daha sonra Atatürk anıtını ziyaret etti. Erdoğan'ın anıta çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da, Romanya Başbakanı Popescu'nun eşi İoana Popescu ile Grigore Alexandrescu çocuk hastanesini gezdi.


Avrupa'dan uygulama bekliyoruz

Terörün, asla yerel veya ulusal olmadığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Terörün uluslararası beslenme kaynakları vardır ve terör bu uluslararası beslenme kaynaklarını kaybetmediği sürece devamlı beslenmeye, yaşamaya ve sıkıntı meydana getirmeye devam edecektir" dedi. AB üyesi tüm ülkelerin, PKK-Kongra-Gel'i terör örgütü olarak ilan ettiğini ama bunun yeterli olmadığını anlatan Erdoğan, "Biz uygulama bekliyoruz" diye konuştu. Erdoğan, "Şu anda Avrupa'daki uyuşturucu pazarını PKK/Kongra-Gel örgütü organize etmektedir. Avrupa'da veya farklı ülkelerde PKK/Kongra-Gel ismiyle örgütlenmiyor, farklı isimler altında örgütleniyor. Biz bunu da her ülkeye bildiriyoruz. Artık sabrımız taşmıştır” dedi.



Rice'ın Türkiye programı değişti

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İstanbul'da 2-3 Kasım'da yapılacak Irak konferansının hemen öncesinde Ankara'yı da ziyaret edecek. Gelecek hafta Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı'na katılmak için Türkiye'ye gelecek olan Rice'ın programı değişti. Rice Ankara'da Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile ikili görüşmeler yapacak.







17 yıl önce