|

ABD''nin yıktığını Türkiye imar etsin

İstanbul''da düzenlenen World Political Forum''a katılan Irak Başbakan Yardımcısı Salih Al-Mutlaq, Amerika Birleşik Devletleri''nin (ABD) ülkeye girmesinden sonra Irak''ta alt yapının büyük zarar gördüğünü belirterek, Türk şirketlerini Irak''ta yatırıma davet etti.

Yasin Yılmaz
00:00 - 28/06/2013 Cuma
Güncelleme: 22:09 - 27/06/2013 Perşembe
Yeni Şafak
ABD''nin yıktığını Türkiye imar etsin
ABD''nin yıktığını Türkiye imar etsin

İstanbul''da düzenlenen World Political Forum 2013 başladı. Forumda konuşan Irak Başbakan Yardımcısı Salih Al-Mutlaq, Türk şirketlerini Irak''a yatırıma davet etti. İstanbul Wow Otel''de düzenlenen forumun panelinde konuşan Irak Başbakan Yardımcısı Salih Al-Mutlaq, ABD''nin ülkeye girmesinden sonra Irak''ta alt yapının büyük zarar gördüğünü belirterek, Türk şirketlerini Irak''ta yatırıma davet etti.

15 MİLYARLIK TİCARET

Mutlaq, ''Biz gençlerimize iyi bakmalıyız. Ülkemizdeki ekonomi onlarla canlanır. Irak''ta tek taraflı bir ekonomi bulunmakta. Bunun yüzde 95''ini petrol oluşturmakta. Ama bu sağlıklı bir gelişme değil. Gelir kaynaklarını çoğaltmamız lazım. Bunun için Türk şirketlerini ve uluslararası şirketleri Irak''a davet ediyoruz. Irak''a ABD''nin girişinden sonra alt yapı olarak mahvolduk. Biz Irak olarak iş yapmak istiyorsak eğer önce alt yapımızı düzeltmek zorundayız. Bu da sizin yardımlarınızla olacak. Türkiye ile işbirliğimiz 15 milyar dolara yaklaştı ve bunun yüzde 70''i Kürt bölgesiyle. Biz bunu beraber başarmak istiyoruz'' dedi.

PETROL EKONOMİSİ

Irak ekonomisinin bugünkü durumunu da anlatan Mutlak, yüzde 95''i petrole dayalı ülke ekonomisinin çok da sağlıklı olmadığını kaydetti. Gelir kaynaklarını arttırmak ve çeşitlendirmek istediklerini belirten Mutlak, yabancı yatırımcıları ülkesine davet etti. Mutlak, ABD işgaliyle tahrip edilen alt yapının yeniden inşası için Türk ve uluslararası şirketlerle işbirliğine hazır olduklarını söyledi. Türkiye ve Irak arasındaki tarihi ve kültürel ortaklıklara dikkat çeken Mutlak, iki ülke ticaret hacminin 15 milyar dolara yaklaştığını bildirdi.

KÜRESEL ÖNGÖRÜ

Küresel krizin etkisinin hala devam ettiğini belirten Avustralya''dan The Business Year Türkiye Yayın Yönetmeni Jason J. Nash, dünya ekonomisinin 2013''te yaklaşık yüzde 2 büyüyeceğini tahmin ettiklerini belirtti. Gelişen ülkelerin son 10 yıldaki büyüme hızlarının yüzde 17''leri bulduğunu anlatan Nash, serbest ticaret anlaşmaları ve uluslararası işbirliğinin sürdürülebilir bir kalkınma için önemli olduğuna işaret etti. Çek Cumhuriyeti''nden RSI Algorithmic Trade''in üst yöneticisi Karel Janejek ise demokrasilerdeki oylama sisteminin manüpilasyon ve popülizme karşı savunmasız olduğunu söyledi.

Yeni Şafak standına büyük ilgi

TV Net''in sponsor olduğu İstanbul''da düzenlenen ve dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda siyasetci, işadamının katıldığı ''World Political Forum 2013''te Yeni Şafak gazetesinin standı büyük ilgi gördü. Yeni Şafak''ın standını gezen katılımcılar, görevlilerden gazete hakkında bilgi aldı. Toplantıya katılan üyeler Yeni Şafak gazetesini inceleme fırsatı buldu. Wow Otel''deki stand forumun son gününe kadar açık kalacak.

11 yıl önce