|

Anayasa Mahkemesi'ne ilk kadın başkan

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na Tülay Tuğcu seçildi. Anayasa Mahkemesi'nin ilk kadın başkanı olan Tuğcu, "Mahkememizin çalışmasında değişiklik olmayacak" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 26/07/2005 Salı
Güncelleme: 15:18 - 12/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------
  • BİLAL ÇETİN/ANKARA Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na Tülay Tuğcu seçildi. Anayasa Mahkemesi, dünkü 5. turda, toplamda da 59. turda sonuçlandı. Tugcu, 6 oy alarak Anayasa Mahkemesi'nin ilk kadın başkanı oldu. Tuğcu, "Bu, yasal ve rutin bir görevlendirme sürecidir. Anayasa Mahkemesi, benim seçimimle çağdaş, hukukun genel ilkelerine, insan hak ve özgürlüklerine, Atatürk ilke ve devrimlerine, anayasanın getirdiği demokratik, laik hukuk devletine bağlı olarak, usul ve esasında değişiklik olmaksızın çalışmalarına devam edecektir" dedi. Anayasa Mahkemesi'nin ilk kadın başkanı olduğu anımsatılarak, bu konuda neler hissettiğinin sorulması üzerine Tuğcu, "Anayasa Mahkemesi'ndeki üyelerin anayasaya ne denli bağlı, ne denli eşitlikçi, laik ve demokratik olduklarının göstergesidir. Çünkü erkek arkadaşlarımın oyuyla seçildim" diye konuştu.

    Kılıç adaylıktan çekildi

    Başkanvekili Haşim Kılıç, son turda adaylıktan çekildi. Kılıç, çekilme nedenini, "Seçimle ilgili turların uzaması Anayasa Mahkemesi'yle ilgili yanlış izlenimin doğmasına neden oluyordu. Ayrıca mahkemenin ağır bir iş yükü bulunuyor. Başkanın bir an önce seçilmesi gerekiyordu. Bu nedenle adaylıktan çekilmeyi uygun gördüm" sözleriyle açıkladı. Son turda Ahmet Akyalçın 3, Fulya Kantarcıoğlu ve Mehmet Erten ise 1'er oy aldı.

    TED Koleji mezunu
    1942 Ankara doğumlu olan H. Tülay Tuğcu, TED Ankara Koleji ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1969'da Danıştay'a giren Tugcu, 6. ve 10. Daire'de görev yaptı. Tuğcu, Cumhurbaşkanı Demirel tarafından 22.12.1999'da Anayasa Mahkemesi Üyeliği'ne seçildi. "Suçluların İadesi" ve "İdarenin Takdir Hakkının Yüksek Yöneticilerde Kullanılması" konulu tezleri ve "Verimlilik" konulu çevirisi bulunan Tuğcu, evli ve iki çocuk annesi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce