|

AP'DE GRUPLAR BİZDEN YANA

Haber Devam Spot Haber Devam Spot Haber Devam Spot Haber Devam SpotHaber Devam Spot Haber Devam Spot Haber Devam Spot

Yeni Şafak
00:00 - 7/10/2004 Perşembe
Güncelleme: 11:02 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

AP de' Türkiye raporu' sunacak

Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell Fontelles, AB Konseyi'nin 17 Aralık'ta bir karar almasından önce Parlamento'nun bir rapor sunacağını söyledi.

Muhalifler 'farklı işbirliği' istedi

Hıristiyan Demokrat Grup Başkanı Hans-Gert Poettering, gruplarında Türkiye konusunda tam bir uzlaşma olmadığını, ancak Türkiye'nin AB'ye katılımı halinde "farklı bir AB'nin" söz konusu olacağı konusunda herkesin mutabık gözüktüğünü anlattı. Poettering, Türkiye'ye daha farklı bir işbirliği önerilmesi seçeneğinin de göz ardı edilmemesini istedi ve "AB'nin geleceği söz konusudur" diye konuştu.

Sosyalistlerden tam destek geldi

Sosyalist Grup adına konuşan Martin Schultz, Avrupa'ya barış getirmenin ve Avrupa birleştirmesini tamamlamanın söz konusu olduğunu, sosyalistlerin Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasından yana olduklarını, Türkiye'nin katılımıyla "İslam'ın AB ile uyuşmadığı" görüşünün çürütülmüş olacağını anlattı. Schultz, Hıristiyan Demokrat grubu da eleştirdi ve "Bakalım sizin hükümetleriniz aralık ayında, AB Konseyi'nde ne yapacaklar" dedi. Schultz, 1 Kasım'da göreve başlayacak yeni AB Komisyonu'nun aynı tavrı izlemesini isteyerek, "Türkiye'ye şans tanıyoruz" dedi.

Liberaller: Bu tarihi bir başarı

Liberal Grup adına konuşan Graham Watson, "Tarihi bir başarı. Türkiye 40 yıldır bu sonucu bekliyor" diyerek, Türkiye'nin geliştiğini, AB'ye girecek olan Türkiye'nin, bugünkü Türkiye olmadığını ifade etti. AB değerleri üzerinde hiç kimsenin tekeli bulunmadığını, Avrupa Parlamentosu'nun ilke olarak Türkiye'nin katılımına karşı olmadığını söyleyen Watson, müzakerelerin başlamasının bir garanti getirmediğini, Türkiye'nin reformlar yolunda devam etmesi gerektiğini, AB'ye sağlıklı bir demokrasiyle girmesinin istendiğini anlattı.

Yeşiller: Türkiye barış getirecek

Yeşiller Grubu adına konuşan Daniel Cohn Bendit, grubunun Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasından yana olduğunu bildirerek, Türkiye'nin katılımının AB'yi değiştirmeyeceğini, kültür alanının genişleyeceğini belirtti. Cohn Bendit, AB'ye güvendiğini, Türkiye'nin 2014 yılında AB'ye girebileceğini, o zamana kadar çok değişiklikler ve gelişmeler olacağını, Türk katılımının barış ve katkı getireceğini söyleyerek, "Umarım çocuklarımız, Türkiye'nin de içinde olduğu bir AB'de yaşarlar" dedi. Sol Birlik Grubu adına konuşan Francis Wurtz, Türkiye'nin katılımından yana olduklarını bildirerek, AB'nin geleceğini laiklik, hoşgörü ve kültür temelinde gördüklerini anlattı.

Türkiye karşıtları: AB hazır değil

Türkiye karşıtlarından Danimarkalı Jens-Peter Bonde ise "Komisyon Türkiye'nin hazır olduğunu söylüyor, ama AB hazır değil" dedi. Bonde, Türkiye'nin katılımı halinde, AB bünyesinde çok güçlü ve etkili olacağını anlatarak, bu katılıma karşı görüşler savundu ve Parlamento'da oluşturdukları grubun Türkiye'nin AB üyeliğine karşı tavır aldığını belirtti. "Komisyon, Avrupalı olmayan bir ülkeye yeşil ışık yakarak AB değerlerini terk ediyor" diyen Belçikalı aşırı sağcı Philip Claeys de, Türkiye karşıtı görüşler öne sürdü.

  • BRÜKSEL


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce