|

Apple'ın hasta patronuna 'zehirleniyoruz' mektubu

Dokunmatik ekran yaparken sağlığı bozulan Çinli işçiler, Apple'a şikayet mektubu yazdı. Telefonların yapımında çalışan 137 işçi, n-heksan adlı kimyasala maruz kaldıkları için sağlık sorunu yaşadıklarını söyledi

00:00 - 26/02/2011 Cumartesi
Güncelleme: 01:01 - 26/02/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Apple'ın hasta patronuna 'zehirleniyoruz' mektubu
Apple'ın hasta patronuna 'zehirleniyoruz' mektubu

Her ürünün sahtesini yapan Çin, bu kez şaşırttı. Cep telefonları için dokunmatik ekran yaparken sağlıklarının bozulduğunu iddia eden Çinli işçiler, Apple'a şikayet mektubu yazdı. iPhone'un da olduğu telefonların yapımında çalışan 137 işçi, n-heksan (hexyl hydride) adlı kimyasala maruz akaldıkları için sağlık sorunu yaşadıklarını söyledi.

APPLE YORUM YAPMIYOR

İşçiler bu ürünleri Mayıs 2008 ile Ağustos 2009 arasında kullanmış, daha sonra işçilerin hastalanmasıyla bu ürünün kullanılmasından vazgeçilmişti. Tayvanlı fabrika sahibinin kendilerine yeterince tazminat ödemediğini iddia eden işçiler, Apple'dan yardım istedi. Diğer yandan Apple, mektup hakkında yorum yapmayı reddetti.

BİZZAT STEVE JOBS'A MEKTUP

Beş işçi tarafından Apple'ın İcra Kurulu Başkanı Steve Jobs'a yazılan mektupta, fabrika sahibinin yeterli tazminat vermediği, tazminat alan işçilere işlerini bırakma baskısı yapıldığı ve sağlık sorunu yaşayan işçilerin sağlık ücretlerinin ödeneceği garantisinin verilmediği belirtildi. İşçilerin yorgunluk, el ve ayaklarında terleme, his kaybı ve şişme hissettiği belirtildi. İşçilerin bazıları yan etkileri hissetmeye devam ettiklerini söylüyor.


Yaşanan ilk sorun değil

Apple ayrıca firmadan fabrikada yeterli havalandırma sağlamasını istediklerini de söylüyor. Bu Apple'ın Çin'deki fabrikalarıyla yaşadığı ilk sorun değil. Çin'deki ana tedarikçisi Foxconn fabrikasında 12'yi aşkın işçi intihar etmişti. Apple raporunda, “intihar önleme uzmanları”nın işe alındığını da yazdı. Söz konusu zehirlenme olayı Apple'in son raporunda gündeme gelmişti. Apple raporunda vakayı kabul etti.


13 yıl önce