|

Atina'dan çifte güvence

Yunan ordusu, Yunan Kara Harp Okulu'nda misafir olan Harbiye öğrencilerinin odasına, üzerinde Türkiye aleyhine ifadeler yazılan Türk bayrağı koyanları bulmak için soruşturma açtı.

Yeni Şafak
00:00 - 18/04/2005 Pazartesi
Güncelleme: 16:51 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da, Türk Dışişleri'nin tepkisi üzerine, bu müessif olaydan "üzüntü duyduklarını" bildirdi ve sorumluların bulunarak cezalandırılacağı konusunda "güvence" verdi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki "Güven Artırıcı Önlemler" kapsamında Yunan Kara Harp Okulu'nda misafir edilen Türk Kara Harp Okulu öğrencilerinin odasına, zedelenmiş ve üzerinde Türkiye aleyhine ifadelerin bulunduğu Türk bayrağı bırakılması olayı, Yunanistan'da utanç yarattı. Yunanistan Kara Kuvvetleri Komutanlığı, "Türk bayrağına saygısızlık olayının sorumlularının tespiti için idari soruşturma açıldığını" açıkladı.

Yunanistan Kara Kuvvetleri Komutanlığı sözcüsü Lazos Yannis, yaptığı yazılı açıklamada, "Gerçekten üzerinde sloganlar yazılmış bir Türk bayrağı bulundu. Bu üzücü ve kınadığımız olaya ilişkin idari soruşturma derhal başlatılmıştır. Bu olayın sorumlularının belirlenmesi ve gerekli sert yaptırımların uygulanması için askeri adalet harekete geçmiştir" dedi.

Yunan Genelkurmayı gizlemedi

Yunan "Kosmos Tu Ependiti" gazetesi de, "Harp Okulu öğrencileri Türk bayrağını yaktı" başlığıyla önceki gün verdiği haber-yorumda, "Önceki gün ülkeyi ve orduyu zor bir durumla karşı karşıya bırakan, görülmemiş bir olay meydana geldi. Bazı Harp Okulu öğrencileri, bir Türk bayrağını yakıp, NATO ordu personelleri arasındaki değişim programı çerçevesinde Yunanistan'da bulunan Türk askeri personelin kaldığı odaya attılar" denildi. "Aristidis Ikonomu" imzalı yazıda, Harp Okulu Müdürlüğü ve Kurmay Heyeti'nin "olayı örtbas etmek gayreti içinde" olduğu ve bu işi yapan askeri öğrencilerin "Kıbrıs meselesi dolayısıyla askeri hislerinin kabardığı" yorumunda bulundukları belirtilirken, ancak "olaydan haberdar olan Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanı'nın, gerekli soruşturmanın derhal başlatılması ve sorumlulukların üstlenilmesi hususunda talimat verdikleri" vurgulandı.

Siyasi çevreler: Özür yetmez

"Kosmos Tu Ependiti" gazetesindeki yazıda, durumun siyasi çevrelerde de büyük tepkiyle karşılandığı ve "Türk subaylardan özür dileyerek, olaya 'olmamış gözüyle bakılmasını' istemek ve suçluların cezalandırılacaklarına dair kesin garanti verilmesi gerektiğini düşündükleri" kaydedildi.

Türkiye'nin tepkisi sert oldu
Genelkurmay Başkanlığı, önceki akşam Atina'daki Türk askeri öğrencilere, "derhal geziyi keserek Türkiye'ye dönün" emri verildiğini ve öğrencilerin Türkiye'ye döndüğünü açıklamış; Dışişleri Bakanlığı da, yapılanın "çirkin ve saygısız bir hareket" olduğunu bildirmişti. Dışişleri'nden yapılan açıklamada, "bazı sorumsuz kişilerce gerçekleştirildiği anlaşılan tahrikkar ve müessif olayın üzerine Yunanistan nezdinde derhal girişimlerde bulunulduğu ve Yunan yetkililerinden, bu olayın sorumlularının bulunması ve cezalandırılmasının istendiği" kaydedilmişti. Açıklamada, Yunan hükümet yetkililerinin de, bu müessif olaydan üzüntü duyduklarını belirterek, sorumluların bulunarak cezalandırılacağı konusunda güvence verdikleri bildirilmişti.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce